poze ezpozitia artistilor eva penkala si marton barabas in timisoara

Ezpozitia artistilor ÉVA PENKALA şi MÁRTON BARABÁS in Timisoara

Timis , Timisoara. Joi 12 August 2010 18:00 - Miercuri 25 August 2010
Galeria Helios, Piaţa Victoriei nr. 6

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Ezpozitia artistilor ÉVA PENKALA şi MÁRTON BARABÁS in Timisoara

Galeria de artă "Helios" din Timişoara va găzdui în data de 12 august 2010, ora 18 vernisajul expoziţiei a artiştilor plastici ÉVA PENKALA şi MÁRTON BARABÁS din Budapesta. Prezintă designerul de amenajări interioare, istoricul şi criticul de artă prof. univ. dr. GYULA ERNYEY, profesor la Universitatea de Artă Decorativă şi Aplicată "Moholy Nagy László" din Budapesta, vicepreşedinte al Uniunii Artiştiilor Plasticii şi al Artiştilor Decoratori din Ungaria.

Artistul plastic Márton Barabás s-a născut la Budapesta, în data de 28 februarie 1952. În perioda 1971-77 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Budapesta, specialitatea pictură. Realizează şi expune lucrări de pictură, sculptură, instalaţii şi obiecte-carte.
A obţinut o serie de burse şi premii în Ungaria, Franţa, Germania, SUA, Norvegia etc. În anul 1999 a fost decorat cu prestigiosul Premiu Munkácsy.
A organizat şi a deschis expoziţii personale la Budapesta, Atena, Roma, Delhi, Viena, Berlin, Bad Rappenau, Knokke, Mainz, Marseille, Braşov, Sfântu Gheorghe etc.
De mai mulţi ani îşi realizează tablourile, sculpturile şi instalaţiile din componentele pianelor vechi, devenite inutilizabile. Transformă în obiecte plastice publicaţiile învechite, depăşite, portative muzicale rupte, deteriorate. Propune obiecte metaforice originale. În cartea de rugăciuni a bunicii a aplicat o lentilă de mărit. Recurge la mijloace şi soluţii concise, simple şi expresive. Lucrarea inspirată din tema războiului din fosta Iugoslavie întitulată Kolo este confecţionată din cărţi cu copertă neagră.Albumele cu note muzicale au fost întregite cu clape de pian autentice, reale. Grafica specifică a portativelor, coperta originală a volumelor şi clapele de pian au rostul şi menirea de a evoca ceva din lumea şi atmosfera epocii de glorie a pianisticii.

Márton Barabás a fost coleg de clasă cu Éva Penkala la Liceul de Artă Plastică şi Aplicată din Budapesta.
Éva Penkala s-a născut la Budapesta în data de 8 februarie 1952. Între 1970-75 a urmat cursurile Institului de Artă Decorativă din Budapesta, catedra de artă textilă, specialitatea tapiserie. Începând din anul 1987 este cadru didactic la catedra de arte textile a Institutului de Artă Decorativă din Budapesta. A participat şi este prezentă în mod sistematic la toate expoziţiile colective importante, la bienalele şi trienalele naţionale şi internaţionale organizate în Ungaria şi în străinătate. 1998 şi-a susţinut teza de doctorat la Institutul de Artă Decorativă din Budapesta. A beneficiat de mai multe burse profesionale, şi a fost distinsă cu diferite premii şi decoraţii.
Începând din 1984 face parte din gruparea "Gobelin 14", iar din 1993 şi din Colectivul de creatori "Weave Art". Din anul 1975 până în prezent a realizat peste 150 de lucrări de artă textilă, în cele mai diferite genuri şi tehnici. Utilizează lâna, mătasa, sârma, sfoara, materialele plastice etc. A realizat şi lucrări textile tridimensionale. Este puternic atrasă de experiement, dar în paralel cercetează şi revalorifică şi tehnicile tradiţionale ale artei textile. Lucrările sunt rodul şi rezultatul regândirii, reevalurii unor raporturi simbolice. A avut expoziţii personale la Budapesta şi Szentendre. Se poate mândri cu lucrări de for public amplasate în sediile unor instituţii din Budapesta, Balatonföldvár, Taliandörögd şi Moscova.
Avându-i coautori pe colegele sale Katalin Langraf şi Andrea Szittner a scris şi a editat ampla lucrare de specialitate în două volume "Marea carte a ţesutului", în care autorii au însumat şi au prezentat tehnicile artei textile de la cele mai străvechi timpuri până în zile noastre. Cartea este ilustrată de un material iconografic bogat.

Expoziţia celor doi artişti din Budapesta, care va rămâne deschisă până în data de 25 august a. c. se anunţă ca fiind una din evenimentele artistice importante, remarcabile ale sezonului estival.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 743
andrei

Adaugat in urma cu 5033 zile, 10 Aug. 2010

Adaugat de rossi2010

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3582

Alte Evenimente din Timisoara
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
flight festival 2024 la timisoara

Flight Festival 2024 la Timisoara

Timis, Timisoara. 21 Iun 2024 - 23 Iun 2024
  • Cum a fost?
    sandu
    unika   23 Aug. 2010, 11:13:24

    Nu prea am auzit de acesti artisti, dar probabil ca au si ei originalitatea lor. Felicitari!


    .