poze teatru prometeu rau inlan uit dupa andre gide manufactura

Teatru: Prometeu rau inlănțuit (dupa Andre Gide) @ Manufactura

Timis , Timisoara. Miercuri 23 Mai 2018 19:30
Manufactura,str Tudor Vladimirescu nr 9

Categorii: Spectacole si Filme

Teatru: Prometeu rau inlănțuit (dupa Andre Gide) @ Manufactura

***Prometeu rau inlănțuit-piesă de teatru după Andre Gide****
Concept: Romeo Ion

cu: Flavius Retea, Romeo Ioan, Ionuț Iova, Raul Gîrliștean
scenografia:Ciprian Vasile Tauciuc
conceptul : Romeo Ioan
Piesă de teatru alb-roșu-negru

support artisti: 20 lei

Personaje create pe baza unui palindrom existențial, Cocles și Damocles se întrepătrund în intriga sinusoidală a piesei Prometeu rău înlănțuit – după Andre Gide, îngenunchiați în pragul palpabil al paroxismului, împovărați și neputincioși.
Luntrași ai aceleiași ambarcațiuni frivole, unul primește o palmă din senin, iar celălalt o bancnotă de 500 de franci. Astfel, ca niște cartoane colorate la bâlci, cei doi luminează plăpând cursul piesei, frământați de angoase și de peretele tăios al oului de vultur. Stilistica caricaturală a piesei, plasează personajele în bătaia unei puști de calibru mai larg, descoperindu-l încet pe Prometeu în firul dramatic într-o manieră noir, prin filmul serii. Prometeu și vulturul său nu abandonează nici ei arhetipul daruinței, nici al poverii, nici al delimitării.
Conceptele împrumutate din Andre Gide rămân crude, nestilizate și instictive, personajele evoluează fără umbra auto conștinței, se dăruiesc în credința dăruinței, există în credința existenței și se pierd în credința supunerii.
Zeus închide piesa în mod babilonian, personaj de dimensiuni colosale, cocoțat pe vârful plăpând al gloatei, de unde se joacă de-amprumutul și care, pe neașteptate, pare că prinde izul unui cartofor adus la buza țesăturii universale.
"Am coborât în stradă, căutand mijlocul de a face ca cineva să sufere din pricina unui dar, dar pe care trebuia să-l fac altuia. De a-l face pe acel cineva să se bucure de răul pe care urma să-l pricinuiesc acestui cuiva. O palmă și o hârtie de 500 de franci îmi ajungeau. Unuia palma, altuia hartia. "
Frumusețea paliativă a construcției lui Zeus este apariția în fond a celuilalt Zeus, publicul. Acesta intervine în piesă prin actul chetei, hrănindu-se pe sine prin vulturul încastrat, organismul fără geneză, care ia și dă, cu cadența scheletică a conștinței că o gramăjoara de oase aflate într-o cutie luminoasă, continuă încă să dea și să ia din fiecare dintre noi.
Recunoscând-se pe sine ca un bun Dumnezeu, Zeus îngheață piesa fără natura corozivă a puterii, ci mai degrabă într-o notă poetică a unei milisecunde de slăbiciune.
„Mda..recunosc că am auzit și eu.”

text de Sandra Bazavan

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/223573424897026/

Pret bilet: 20 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 517
oana

Adaugat in urma cu 1721 zile, 16 Mai. 2018

Adaugat de MuzicaLive Timisoara

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 247

Alte Evenimente din Timisoara
curs autodesk inventor pro

Curs Autodesk Inventor Pro

Timis, Timisoara. 25 Ian 2023 - 7 Feb 2023
curs adobe premiere pro

Curs Adobe Premiere Pro

Timis, Timisoara. 25 Ian 2023 - 7 Feb 2023
curs adobe after effects

Curs Adobe After Effects

Timis, Timisoara. 25 Ian 2023 - 7 Feb 2023
  • Ai ceva de zis?

    .