poze  teatru intoarcerea lui ulise timisoara

Teatru:"Întoarcerea lui Ulise" - Timisoara

Timis , Timisoara. Marţi 20 Aprilie 2010 19:00
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” ,Str. Alba Iulia, nr. 2

Categorii: Spectacole si Filme

Teatru:"Întoarcerea lui Ulise"

Trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timișoara pregatește cea de-a cincea premiera a stagiunii 2009/2010. Evenimentul a fost precedat cu mult entuziasm de atelierul și vernisajul expoziției de arta contemporana Intoarcerea lui Ulise.

Iata ca dupa tușe de penel, a venit vremea ca eroul mitic Ulise sa pașeasca de pe panzele tinerilor artiști pe scena. Joi, 11 martie, de la ora 19, publicul timisorean va putea viziona premiera spectacolului Intoarcerea lui Ulise in regia lui Balázs Zoltán, montare bazata pe operele Odiseea de Homer, Pace in Itaca de Márai Sándor și Intoarcerea lui Ulise de Claudio Monteverdi.

Regizorul Balázs Zoltán s-a nascut la Cluj Napoca in 1977, și este considerat la ora actuala unul dintre cei mai talentați regizori din Ungaria, și nu numai. In formarea sa profesionala au contribuit substantial participarile sale la workshop-urile faimoșilor regizori Anatoli Vasiliev, Joseph Nadj și Robert Wilson, respectiv absolvirea cursului regizoral al Uniunii Teatrelor Europene la Stuttgart. Este fondatorul și directorul artistic al teatrului independent „Maladype" din Budapesta. Acum monteaza pentru prima data in Romania.

Daca am rezuma extrem de succint si simplificat epopeea lui Ulise, povestea ar suna astfel: eroul a stat departe de Itaca timp de douazeci de ani; primii zece i-a petrecut luptand in razboiul troian, iar urmatorii zece s-a zbatut sa ajunga acasa, la familia lui. Epopeea este abordabila dintr-o multime de perspective, dar isi pastreaza in același timp taina prin bogația sensurilor ei.

Spectacolul de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" Timișoara nu foloseste numai narațiunea homerica, ci are la baza textul romanului Pace in Itaca. Adaptarea scrisa de Márai Sándor propune o viziune aparte, care prin meditatia asupra sorții lui Ulise aproape ca distruge imaginea mitica a eroului. Figura lui Ulise sfidand zeii și seria aventurilor sale, se contureaza prin reminiscențele sotiei sale, Penelopa și ale fiului sau, Telemah. Dimensiunea profana a spectacolului este intregita de minunata opera baroca cu titlul Intoarcerea lui Ulise, compusa de Claudio Monteverdi. Aceasta extinde unele momente ale poveștii, dilateaza spațiul și timpul terestru, respectiv scenic, sacralizand impulsurile si sentimentele.

La realizarea spectacolului au contribuit artiștii de renume: Velica Panduru (scenografia), Szőllősi András (coregrafia), Cári Tibor (muzica), Góczán Judit (dramaturgia).

Distributia: Balázs Attila, Faragó Zénó, Bandi András Zsolt, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Kiss Attila, Szilágyi Ágota, Tankó Erika, Tokai Andrea, Magyari Etelka, Lőrincz Rita, Páll Anikó Katalin.

Mai multe detalii: http://theater-csikygergely.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 668
Cuvinte cheie: aprilie , intoarcerea , lui , 20 , ulise , 2010 , Evenimente Timisoara
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5104 zile, 07 Apr. 2010

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .