poze premiera teatru romeo si julieta timisoara

Premiera teatru:"ROMEO ŞI JULIETA" - Timisoara

Timis , Timisoara. Duminică 30 Mai 2010 19:00
Teatrul National Timisoara, Sala 2

Categorii: Spectacole si Filme

Premiera teatru:"ROMEO ŞI JULIETA" de W. Shakespeare


Povestea
Romeo şi Julieta este cea mai cunoscută piesă a tuturor timpurilor, marele succes al lui sale timpurii, fiind considerată cea mai tipică poveste de dragoste a Renaşterii.
Ura tradiţională dintre familiile veroneze Montague şi Capulet este pusă la încercare de iubirea care se înfiripă între Romeo, fiul lui Montague şi Julieta, din familia contelui Capulet. În ciuda faptului că tată ei o promisese lui Paris, Romeo şi Julieta sînt căsătoriţi în taină de către părintele Lorenzo, confesorul şi păstrătorul secretului celor doi.
La foarte puţin timp după aceea, Tybalt îl provoacă pe Romeo la duel în piaţa publică. El refuză lupta, însă Mercutio va cădea sub spada lui Tybalt. Orbit de furie, Romeo răzbună moartea prietenului lui, ceea ce va duce la pedeapsa cu expulzarea.
Între timp, Julieta se confruntă cu presiunea la care o supune tată ei, privind căsătoria cu Paris. La sfatul părintelui Lorenzo, ea va accepta căsătoria, urmînd ca în preziua nunţii să bea o poţiune care o va face să pară moartă pentru 24 de ore. El îl anunţă şi pe Romeo de acest plan, printr-o scrisoare care, însă, nu ajunge la timp. Romeo îşi găseşte iubita pe catafalc şi, cuprins de disperare, se sinucide. La puţin timp, Julieta se trezeşte şi, văzîndu-l pe Romeo mort, se sinucide.
Familiile celor doi află de la fratele Lorenzo ce s-a întîmplat şi, cuprinşi de remuşcări, îşi dau mîinile deasupra trupurilor celor doi îndrăgostiţi.


Autorul
William Shakespeare (1564-1616) este considerat cel mai important scriitor de limbă engleză şi unul dintre cei mai importanţi dramaturgi din toate timpurile. A scris 37 de piese de teatru, dar şi poezie, fiind, printre altele, autorul celebrelor Sonete. Ca dramaturg, a scris tragedii, piese istorice şi comedii. Shakespeare a influenţat în mod hotărîtor literatura universală a ultimelor patru secole. Cele mai cunoscute piese ale lui Shakespeare sînt: Hamlet, Othello, Regele Lear, Romeo şi Julieta, Macbeth, Furtuna, Doi nobili din Verona, Mult zgomot pentru nimic, Visul unei nopţi de vară, Neguţătorul din Veneţia, Îmblînzirea scorpiei, Richard al III-lea, Henric al VI-lea, Henric al VIII-lea etc.

Regizorul
Regizor de teatru macedonean, născut în 1949 în Macedonia, la Skopje. Şi-a făcut studiile la Academia de film din Belgrad. Este cunoscut în Germania şi în Europa ca fondator, regizor şi director artistic al trupei de teatru „Pralipe” (care în romani înseamnă "frăţie"). În prezent trăieşte şi lucrează în Germania, la Neuss. Abordează în spectacolele sale cu precădere teme politice şi sociale. Rahim Burhan şi trupa de teatru Pralipe sînt angajaţi în mişcările antixenofobe. Multipremiat în Europa, teatrul lui Rahim Burhan şi al trupei Pralipe propune o estetică nouă, cu o identitate artistică bine definită. Cîteva din succesele pe care Rahim Burhan le-a avut ca regizor sînt Nunta însîngerată de F. G Lorca, Yerma de F. G. Lorca, Marat/Sade de Peter Weiss, Mutter Courage şi copiii săi de B. Brecht., Kosovo, mon amour etc. În 2001, Theater an der Ruhr a organizat un festival jubiliar la împlinirea a zece ani de la înfiinţarea trupei.

Mai multe detalii: http://www.tntimisoara.com

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 876
Cuvinte cheie: SI , 30 , julieta , mai , premiera , romeo , 2010 , Evenimente Timisoara
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5075 zile, 06 Mai. 2010

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .