poze lansarea car ii simfonia franei de marius tefan aldea

Lansarea cărții Simfonia frânei de Marius Ștefan Aldea

Timis , Timisoara. Vineri 14 Octombrie 2011 17:00
Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran Bd. Vasile Pârvan nr. 4A

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Vineri, 14 octombrie, începând cu ora 17.00, Timișoara găzduiește o nouă lansare de carte a Editurii Herg Benet, volumul de poezie "Simfonia frânei" de Marius Ștefan Aldea.

Evenimentul va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran.

Sunt invitați să discute despre carte Robert Șerban, Aleksandar Stoicovici și Gabriela Glăvan.


„Marius Ștefan Aldea este, de departe, cel mai nedreptăţit debutant al ultimilor ani. Sigur, asta nu interesează pe nimeni. În principiu, literatura română, mustind de poeţi geniali, se poate lipsi cu ușurinţă de cîteva talente, cine mai bagă în seamă?“
(Adrian Suciu)

“Poemele lui Marius Aldea sunt inteligent-fanteziste şi dau o senzaţie de prospeţime, deşi refoloseşte, frecvent, şi mijloace de seducţie inventate de Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Mircea Dinescu. Marius Aldea are o plăcere de a scrie care face ca tot ce împrumută să devină al lui.”
(Alex Ştefănescu)

“Marius Ştefan Aldea face parte din plutonul tinerilor poeţi cărora li se fâlfâie de generaţia imediat anterioară, însă nu li se deloc de generaţiile vechi. Văd şi prevăd o promoţie de poeţi lucizi şi cultivaţi printre care compozitorul Simfoniei frânei va străluci. Pentru că are umor, deci îşi permite să fie cinic, şi pentru că izbuteşte nişte metafore trăsnite, dar fluente, nu răscăutate. Apoi ochiul său este flămând şi precis, nu hoinăreşte pe firmament până se întoarce cu albul în sus. Viteza, claritatea şi subtilitatea artei lui montează un spectacol inteligent – un deliciu pentru durii ca el, care, de fapt, ascund un suflet sensibil în spatele rictusului sceptic. Un romantic de factură excelentă este Marius, adică dintre aceia cu witz, care muşcă tot, iar apoi se muşcă pe ei înşişi. Irezistibilă poezia asta ca un roman scris la colţ de stradă de un designer care ştie exact ce vrea de la manechinele lui.”
(Felix Nicolau)

“Marius Ştefan Aldea are atâta energie poetică, încât există riscul să supratensioneze Sistemul Naţional de Distribuţie a Literaturii. Dar cum SNDL nu există decât în imaginaţia noastră, nu vă rămâne, dragi cititori, decât să vă conectaţi singuri la această sursă de energie. E simplu: deschideţi cartea lui Marius şi citiţi puţin. Dacă nu sunteţi purtători de mânuşi izolante şi cizme de cauciuc, ar trebui ca în secunda a doua să fiţi scuturaţi zdravăn, iar mâinile să vi se încleşteze pe carte. E doar unul dintre efectele pe care îl are poezia bună asupra omului.”
(Robert Şerban)



Marius Ștefan Aldea s-a născut în 23 iunie 1987 la Motru, judeţul Gorj. Debut în revista Oglinda Literară în anul 2005. Publică două plachete de versuri în ţară (Al treilea ochi; Iona îl aşteaptă pe Godot) şi unul în străinătate (Poetul.străzii@yahoo.com), dar e de părere că Simfonia frânei reprezintă începutul poeziei lui. Înfiinţează în 2010 la Timişoara revista de literatură tânără Subcultura – kalaşnikov de idei şi este redactor din 2009 la revista Contemporary Horizon. Publică poezie şi cronici literare în diferite reviste: Viaţa Românească, Poezia, Vatra, Orizont, Luceafărul, Feed Back, Tiuk etc. Membru al cenaclului Pavel Dan din Timişoara.

Mai multe detalii: http://www.hergbenet.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 791
Cuvinte cheie: Timisoara

Eveniment postat de organizator

herg benet

Adaugat in urma cu 4551 zile, 13 Oct. 2011

Adaugat de HergBenet

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 41

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .