poze adevar bine frumos valori impuse si manipulare mediatica

Adevăr, Bine, Frumos: Valori impuse şi manipulare mediatică

Timis , Timisoara. Luni 23 Noiembrie 2009 19:00
Centrul Areopagus, Calea Martirilor Nr. 104, Timisoara

Categorii: Conferinte si Seminarii

Adevăr, Bine, Frumos: Valori impuse şi manipulare mediatică

Mediul în care trăim astăzi a suferit, începând cu secolul 20, anumite mutaţii axiologice pe fondul noilor tehnologii de difuzare a imaginii şi informaţiei. Dacă în perioada comunistă, presa era folosită ca instrument de propagandă politică, astăzi lucrurile sunt mult mai nuanţate, mai rafinate, dar nu se deosebesc prea mult ca intenţionalitate: ideea de distorsionare a adevărului, de spălare a creierului, de robotizare persistă. În plus, suntem ţinte directe sau indirecte, prin copiii noştri, în faţa ştiinţei de creare a dorinţelor. Suntem asaltaţi de nevoi, de care nu avem nevoie, de necesităţi, care nu ne sunt necesare; suntem prinşi în focul încrucişat al competiţiei... politice, comerciale, religioase, şi, în loc să luăm atitudine, să ne simţim indignaţi, ne place că ni se acordă atenţie, că suntem importanţi, la fel cum vânatul este important pentru vânător. Acest mod de percepţie, care ne privează de forţa de determinare, dă curs valorilor impuse, influenţându-ne să ni le însuşim, chiar dacă nu din convingere, ci doar din presiunea de grup, urmând să se naturalizeze cu generaţiile viitoare.

Simptomele acestei stări de lucruri se fac resimţite în relaţiile familiale, comunitare, naţionale şi internaţionale. Omul a devenit o simplă valoare statistică, care, la un moment dat, nici nu mai este privit ca fiinţă umană distinctă, ci ca "animal gregar", conform zicerii marxiste. El nu-şi mai poate auzi glasul conştiinţei, pentru că este asurzit de zăngănitul mediatic al imperativelor existenţei telurice, al iminenţei lipsurilor şi al rigorilor unei societăţi tot mai individualiste.

Tema acestui seminar ridică problema valorilor menţionate mai sus, atât din perspectivă politică, cât şi socio-culturală, sondând în vederea unei alternative viabile, care să contracareze tendinţele antisociale şi să tempereze demersurile de suscitare a spiritului pe fondul neopăgânismului. În acest context se pune în discuţie problematica influenţei mediatice, a publicităţii şi a altor producţii cu impact asupra psihicului uman, dar şi problematica demersului politic materializat în formă juridică.

Vom încerca să răspundem la întrebări ca cele de mai jos:

Care este raportul dintre adevărul moral, adevărul ştiinţific şi realitate?

Care este percepţia lumii politice asupra adevărului si care este rolul presei în distorsionarea lui? (vezi campanii electorale - cu stenograme, înregistrări etc.; campanii medicale - cu pandemii fabricate, vaccinuri etc.)

Care este asemănarea dintre demersul politic şi discursul publicitar?

De ce a spus Isus că El este adevărul şi cum poate acoperi această afirmaţie aria percepţiei umane asupra realităţii?

Ce se întâmplă în prezent cu valorile care trebuie să stea la baza oricărei societăţi sănătoase? Care este cursul de distorsionare, secularizare şi înlocuire a valorilor culturale şi morale?

Cum s-a obişnuit societatea noastră în câţiva ani cu practici, atitudini şi modele care sfidează morala tradiţională? Cine are interes să promoveze astfel de "valori" şi de ce?

Ce se va întâmpla cu tinerele generaţii, dacă, în numele libertăţii de exprimare şi al libertăţii artistice, nu mai există tabuuri (restricţii), aşa cum le percepeam noi cândva (ele au suferit mutaţii în urma răsturnării scării axiologice, acum, de ex., au devenit tabuuri minorităţile sexuale, etnice etc., inclusiv interesele comerciale cu o grilă de politically correctness)?

Care este raportul de influenţă dintre mediul socio-cultural şi comunităţile creştine?

În ce măsură sunt sau nu benefice tehnologiile avansate, în special cele comunicaţionale? Cum influenţează acestea percepţia asupra omului şi relaţiile interumane?

Care sunt nevoile reale ale omului?

Mai multe detalii: http://www.areopagus.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 802
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5243 zile, 19 Nov. 2009

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .