poze un dar facut sibiului

Un dar făcut Sibiului

Sibiu , Sibiu. Marţi 17 August 2010 10:00

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Prefaţa de profesorul Martin Bottesch

La editura Schiller a apărut o carte foarte importantă pentru cunoaşterea istoriei culturii sibiene: "Oamei şi cărţi în Sibiul de altădată", de Liliana Popa. Este al VIII-lea volum din valoroasa colecţie "Miscellanea", apărută în cursul ultimilor ani sub egida Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, colecţie realizată şi prin munca doamnei Popa (cercetătoare cu vechi state de serviciu a arhivelor sibiene), în calitate de traducător sau editor de documente.
Purtând subtitlul "Tipografi şi tiparniţe, bibliofili şi biblioteci, librari şi librării în mărturii documentare", cartea aceasta face o amplă incursiune în istoria culturală a oraşului nostru, oferind interesante informaţii despre evoluţia tiparului sibian, despre colecţionarii de carte şi despre primele bibiloteci, precum şi despre domeniul, mai puţin cunoscut, al comerţului cu cartea. Multe dintre aceste informaţii sunt inedite. Ele provin din documentele de arhivă pe care autoarea le-a descoperit şi le-a studiat pe parcursul a peste treizeci de ani de cercetare. Remarcabil este modul în care informaţiile noi sunt coroborate cu ceea ce era cunoscut, ajungându-se, astfel, la un întreg riguros construit şi convingător. Din capul locului trebuie spus că nu avem de a face cu o lucrare seacă, accesibilă doar specialiştilor. Sigur, profesioniştii în diferite domenii vor găsi elementele ştiinţifice specifice şi vor constata că nimeni nu va putea scrie în viitor despre multe aspecte ale istoriei culturii sibiene, fără a ţine seama de precizările făcute în acest volum. Dar cartea nu este nici seacă, nici elitistă. Autoarea are ştiinţa mânuirii cuvintelor, textul este accesibil fără a fi simplist. Autoarea ştie să povestească, umanizează, ştie să facă lectura plăcută, fie că vorbeşte despre succesiunea tipografilor, despre ascensiunea familiei Hochmeister, despre conflicte de natură economică, despre cauzele care au determinat orientarea dinastiei Barth spre tipărirea cărţilor româneşti, fie că prezintă rigorile cenzurii vremii, activitatea colportorilor de carte sau felul în care s-a tipărit şi a circulat "Alexandria" şi alte "cărţi populare".
Un loc important în volum îl ocupă un catalog de carte, cuprinzând lucrările aflate în stocul unei librării la 1792, când a fost declarată falimentară. Pentru specialişti el constituie o mină de aur, dar şi cititorul obişnuit îşi va putea face o imagine despre ce însemna circulaţia cărţii (şi a ideilor) în epocă şi va subscrie la ceea ce cartea subliniază: orientarea Sibiului spre valorile europene ca fapt istoric.
Prefaţa de profesorul Martin Bottesch şi de dr. Constantin Ittu, cu aparatul ştiinţific necesar unei lucrări ştiinţifice de ţinută, cartea "Oameni şi cărţi în Sibiul de altădată" este un dar pe care autoarea îl face Sibiului, ca mulţumire pentru că a adoptat-o.

www.ronduldesibiu.ro/cultura

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 655
Cuvinte cheie: Sibiu
pop rodica

Adaugat in urma cu 4995 zile, 16 Aug. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
targul de paste sibiu 2024

Targul de Paste Sibiu 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Apr 2024 - 7 Mai 2024
targul de carte gaudeamus la sibiu 2024

Targul de carte Gaudeamus la Sibiu - 2024

Sibiu, Sibiu. 14 Aug 2024 - 18 Aug 2024
  • Ai ceva de zis?

    .