poze sedinta la consiliul judetean pentru restructurari si spitale

Şedinţă la Consiliul Judeţean pentru restructurări şi spitale

Sibiu , Sibiu. Miercuri 21 Iulie 2010 12:00

Categorii: Alte Evenimente

funcţionarea spitalelor este o activitate de angajament

Consilierii judeţeni se vor întruni, miercuri, 21 iulie, într-o şedinţă extraordinară, pentru preluarea spitalelor şi reducerea numărului de angajaţi din Consiliu şi din serviciile subordonate.

Restructurările de personal dau mari bătăi de cap aleşilor locali, aceştia organizând deja două şedinţe pentru a găsi soluţii. La ultima întâlnire, care a avut loc luni, s-a ales soluţia de a comasa unele servicii din cadrul Consiliului, dar şi instituţiile de cultură aflate în subordine. Astfel, se vor uni Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Cindrelul - Junii Sibiului cu Şcoala de Arte şi Meserii Ilie Micu, Filarmonica cu Teatrul Gong, iar Serviciul Public Sala Transilvania cu Salvamont. În plus, Centrul Cultural Interetnic Transilvania trece de sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, în subordinea Universităţii “Lucian Blaga”. Aproape 170 de angajaţi trebuie să plece din CJ şi din serviciile publice şi instituţiile subordonate, conform ordonanţei de urgenţă 63/2010. Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia ca, până în 16 august, să aprobe noile organigrame şi să rectifice bugetele de venituri şi cheltuieli ale aparatului propriu, cât şi ale instituţiilor publice din subordine, indiferent de modul de finanţare, astfel încât să se încadreze în numărul maxim de posturi.

Din nou spitalul

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se află şi proiectul pentru preluarea celor trei spitale care intră în administrarea Consiliului - Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Pneumoftiziologie. La şedinţa din 9 iulie, la care a participat şi Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, proiectul a fost respins datorită consilierilor din partidele aflate în opoziţie, care fie au votat împotrivă, fie s-au abţinut. Motivul a fost datoria de 20 de milioane de lei, pe care o avea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Consilierii PSD şi PNL au solicitat detalii suplimentare legate de situaţia financiară a unităţii. În şedinţa din această săptămână vor fi votate, totodată, şi managementul şi înfiinţarea consiliilor de administraţie ale celor trei spitale.

La 30 iunie, datoriile totale ale Spitalului Judeţean erau de aproape 20 de milioane lei, din care peste 14 milioane datorii către furnizori de bunuri şi servicii. Din acestea, peste 8,8 milioane erau facturi a căror scadenţă a fost depăşita. Sumele cele mai mari datorate sunt peste 8,6 milioane la furnizorii de medicamente, 1,7 milioane la furnizorii de materiale sanitare aproape un milion la furnizorii de reactivi de laborator şi tot cam atât la furnizorii de servicii de întreţinere şi funcţionare.

„Această situaţie se explică prin faptul că funcţionarea spitalelor este o activitate de angajament, cu plata la scadenţă care variază de la un minim de 30 zile până la un maxim de 180 zile, în cazul medicamentelor. Astfel niciodată nivelul datoriilor nu va fi zero, sau aproape de acest nivel, rămânând tot timpul în sold medicamentele pe şase luni sau materialele sanitare pe două luni”, se arată în nota explicativă a proiectului. Din cei 8,8 milioane de lei, reprezentând facturi cu termen de plată depăşit, la data de 30 iunie, 4,8 milioane lei vor fi achitaţi de catre Ministerul Sănătăţii, conform OUG 48/2010, în termen de 90 zile, ceea ce va duce la diminuare datoriilor scadente la valoarea de 4 milioane lei.

Alte 5 milioane de lei, din cele 20 milioane datorii, reprezintă drepturi salariale cuvenite personalului, precum şi contribuţiile aferente acestora. Acestea sunt drepturile salariale aferente lunii iunie. Din această sumă, un milion se achită din trasferuri de la Bugetul de Stat, iar restul de 4 milioane se achită din sumele încasate pentru servicii medicale de la CJAS.

Pieţele devin societate comercială cu acţionariat public

Un alt proiect pe masa consilierilor este cel de asociere a Consiliului Judeţean cu municipiul Sibiu în vederea constituirii a societăţii comerciale ,,Pieţe Sibiu”. Ideea înfiinţării acesteia aparţine primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Prin transformarea Serviciului Public Administraţia Pieţelor în societate comercială, cu acţionariat public, primăria salvează de la şomaj 90 de angajaţi. Aceştia vor ieşi definitiv din sistemul bugetar şi vor fi preluaţi de noua societate. „Acesta (Serviciul Pieţe, n.r.) funcţionează pe bază de venituri proprii şi atunci s-ar preta pentru aşa ceva. Altele funcţionează pe bază de subvenţii şi nu pot fi transformate în societăţi comerciale. Nu putem înfiinţa o societate comercială şi să o subvenţionăm. Ea trebuie să funcţioneze cu veniturile pe care le realizează”, declara primarul, săptămâna trecută.

www.ronduldesibiu.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 777
Cuvinte cheie: Sibiu
pop rodica

Adaugat in urma cu 5024 zile, 19 Iul. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
targul de paste sibiu 2024

Targul de Paste Sibiu 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Apr 2024 - 7 Mai 2024
targul de carte gaudeamus la sibiu 2024

Targul de carte Gaudeamus la Sibiu - 2024

Sibiu, Sibiu. 14 Aug 2024 - 18 Aug 2024
  • Ai ceva de zis?

    .