poze tomasz stanko quintet

Tomasz Stanko Quintet

Satu-Mare , Satu Mare. Miercuri 23 Iunie 2010

Categorii: Festivaluri

Greii jazz-ului mondial la Samfest Jazz 2010

Iubitorii de jazz din Satu Mare dar şi din judeţele învecinate au ocazia de a-i reîntâlni în acest an la Samfest Jazz, ce se va desfăşura, în perioada 23 – 26 iunie, la Filarmonica Dinu Lipatti, pe greii jazului mondial. Tomasz Stanko Quintet este unul dintre ei şi va concerta miercuri, în prima zi a festivalului.

Trompetist şi compozitor polonez de renume internaţional, Tomasz Stańko a văzut lumina zilei în localitatea Rzeszlow la 11 iulie 1942, ca fiu al unui muzician. Copil fiind a luat lecţii de vioară şi de pian, apoi din 1959 a studiat trompeta la Şcoala de Muzică din Cracovia. În 1962 Tomasz Stańko a alcătuit împreună cu apreciatul pianist compatriot Adam Makowicz Quartetul „Jazz Darlings” care a fost premiat în anul următor la un concurs al formaţiilor, trompetistul obţinînd la rîndu-i Premiul pentru cel mai bun instrumentist. În continuare, a conlucrat cu pianistul şi compozitorul Krzysztof Komeda într-un quintet ce îi cuprindea pe alţi doi instrumentişti polonezi de referinţă, saxofonistul violonist Michal Urbaniak şi saxofonistul Zbigniew Namyslowski, grup cu care s-a produs în Europa de Est şi în Scandinavia. Între 1965 şi 1969, Tomasz Stańko a colaborat cu un pianist deopotrivă remarcabil, Andrzej Trzaskowski. Cu începere din 1969 a făcut parte din Big band-ul Radiodifuziunii Poloneze.
Primul disc care l-a avut ca lider pe Tomasz Stańko a apărut în 1970, trompetistul fiind însoţit în demersul său de Zbigniew Seifert – saxofon alto, Janusz Muniak – saxofon tenor, Bronislaw Suchanek – bass, Janusz Stefanski – baterie. În acelaşi an a întreprins un turneu prin Germania în cadrul ansamblului „Globe Unity Orchestra” coordonat de Alexander von Schlippenbach. În anul următor, îl aflăm pe instrumentistul care se afirmase deja ca un artist de marcă, în „European Free Jazz Orchestra” din care mai făceau parte trompetistul american Don Cherry, germanii Albert Mangelsdorff – trombon şi Gerd Dudek – saxofon. În 1973, Tomasz Stańko a desfiinţat propriul quintet, preferînd o serie de întîlniri/experienţe cu Tomasz Szukalski, Peter Warren, Stu Martin, Edward Vesala şi mai ales cu pianistul Adam Makowicz cu care a format duo-ul „Stańko – Makowicz Unit” aplaudat pe multe scene europene. Din 1975, trompetistul a înregistrat pentru cunoscuta casă müncheneză de discuri ECM. Apreciat la justa valoare, muzicianul a fost preferat de jazzmen de înaltă clasă, între care George Adams, Lester Bowie, Jack DeJohnette, Jan Garbarek, Eddie Gomez, Dave Holland, Joachim Kühn, Gary Peacock, John Surman, Jean-François Jenny- Clark, Charlie Mariano – ca să nu-i cităm decît pe cei mai importanţi. În 1984 a făcut parte din „Orchestra Of Two Continents” reunită sub conducerea pianistului de culoare Cecil Taylor. La finele anilor ’80, Tomasz Stańko a format un nou quartet bazat pe o instrumentaţie electrică, cel denumit de altfel „Tomasz Stańko Freelactronic”. Promotor convins al conceptului „free” în jazz, tehnician virtuoz al instrumentului său în toate registrele, cultivator al unei sonorităţi dense, nervoase, uneori lirică, alteori plină de forţă, muzician deschis spre tot felul de experienţe, Tomasz Stańko rămîne pe drept cuvînt considerat un exponent de prim rang al jazz-ului european.
De menţionat colaborarea trompetistului polonez în 1993 cu pianistul nostru Mircea Tiberian în context festivalier bucureştean, ca şi conlucrările în studioul discografic cu saxofonistul Nicolas Simion – în albumele „Chiacona For Chet” (1991), „Dinner For Don Carlos” (1993), „Viaggio Imaginario” (1999).
Iată distribuţia rolurilor interpretative propusă de liderul polonez melomanilor de jazz din Satu Mare: Tomasz Stańko – trompetă, conducere muzicală; Alexi Tuomarila – pian; Jakob Bro – chitară; Anders Christensen – bass; Olavi Louhivuori – baterie.
Florian Lungu
www.gazetanord-vest.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1001
Cuvinte cheie: jazz , Evenimente Satu Mare
pop rodica

Adaugat in urma cu 5051 zile, 22 Iun. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

Alte Evenimente din Satu Mare
zilele ora ului satu mare 2024

Zilele orașului Satu Mare 2024

Satu-Mare, Satu Mare. 24 Mai 2024 - 26 Mai 2024
samfest jazz wine

Samfest Jazz&Wine

Satu-Mare, Satu Mare. 21 Iun 2024 - 23 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .