poze  intalnirea svabilor satmareni a ajuns la a xxi a editie

“Intalnirea svabilor satmareni” a ajuns la a XXI-a editie

Satu-Mare , Satu Mare. Duminică 22 August 2010 12:00

Categorii: Alte Evenimente

aceasta editie are trei particularitati fata de celelalte

Duminica, 22 august, in Vallaj (Ungaria) si apoi in Urziceni, au loc manifestarile dedicate celei de-a XXI-a editii a “Intalnirii svabilor satmareni”. Aceste intalniri au debutat in Satu Mare in anul 1990 iar de atunci, pe rand, au loc intr-un an in judetul nostru iar in anul urmator, in Germania.

In acest an, motto-ul manifestarilor este “Hände reichend Zukunftsperspektiven scahffen, daheim in Europa” (Mana in mana sa realizam perspectivele dezvoltarii aici, in Europa).
In afara faptului ca este a 11-a intalnire in Satu Mare – 10 au avut loc in Germania -, aceasta editie are trei particularitati fata de celelalte. :i anume, co-organizatori sunt svabii din localitatea maghiara Vallaj, desfasurarea sarbatorii traditionale deja, Erntedankfest (Sarbatoarea recoltei) a Organizatiei tineretului svabesc “Gemeinsam (Impreuna) in preziua intalnirii, si manifestari ce au loc in doua localitati din doua tari diferite.

:vabii din Vallaj au venit din Germania odata cu cei de la noi
La intrebarea privind atragerea in organizarea manifestarilor a svabilor din Vallay, presedintele Forumului Democrat German (FDG) judetean si regional Transilvania de Nord, Johann Forstenheizler ne-a spus: “In urma cu aproape 300 de ani, atunci cand groful Karoly a adus in aceasta zona urmasii nostri, acestia au intemeiat sau populat mai multe localitati aflate in judetul Satu Mare dar si altele maghiare. Ne-am gandit, dat fiind faptul ca stramosii svabilor din localitatile maghiare din apropierea granitei au venit in zona odata cu ai nostri, sa strangem legaturile cu ei, sa ne pastram impreuna identitatea, traditiile si obiceiurile, sa sarbatorim impreuna. Am avut de-alungul timpului intalniri cu reprezentantii comunitatilor svabesti din respectivele localitati, am schimbat opinii si iata acum, organizam impreuna aceasta intalnire foarte importanta pentru comunitatea svabilor”, ne-a spus interlocutorul nostru.
Am mai aflat ca, imediat dupa infiintarea FDG la nivel de judet, unul dintre obiectivele principale a fost reluarea in mod oficial a legaturilor cu germanii din zonele din care au fost adusi in judetul Satu Mare stramosii lor, in primul rand cu “Landsmannschaft der Sathmarer Schwaben” (Asociatia svabilor satmareni) din Germania, asociatie condusa de Helmuth Berner. In paralel, revista “Brücke” (fosta publicatie tiparita in Germania si cunoscuta pana in 1 iulie 2010 sub numele de “Sathmarer Heimatbrief”, a inceput sa circule, tot in mod oficial prin localitatile populate cu etnici germani.
Un alt obiectiv important, realizat dupa 7 ani de demersuri, a fost infiintarea unui liceu cu limba de predare germana. :i astfel, a aparut “Liceului Teoretic German (LTG) “Johann Ettinger”, iar cu timpul s-au infiintat gradinite si clase cu limba de predare germana in alte colegii si licee. In fine, o alta realizare a FDG este si construirea Centrului cultural “Vendelin Fuhrmann” in curtea Casei de intalnire a svabilor (Kulturtreffpukt) in folosul, in primul rand, al tinerilor.

Prima editie satmareana a avut loc in curtea Bisericii Calvaria si la Foieni
Prima editie a “Intalnirii svabilor satmareni” a debutat in curtea Bisericii romano-catolice Calvaria. Au luat parte sute de svabi din judetul Satu Mare, dar si o numeroasa delegatie a Landsmannschaft-ului din Germania.
Apoi, oaspeti si invitati, au vizitat pe rand cateva localitati din zona Careiului, au stat de vorba cu mai multi conationali de-ai lor, dupa care spectacolul de dansuri si muzica precum si masa campeneasca, au avut loc la Foieni. In ce priveste formatiile de dansuri la inceput, apoi prestatiile corurilor si fanfarelor ce s-au infiintat pe parcurs, au devenit tot mai numeroase si, de la an la an, alcatuite din tot mai multi tineri.
Daca imediat dupa 1990, dupa cum am aflat de la conducerea FDG Satu Mare, s-a inregistrat un “boom” de emigrari in Germania, tot de la an la an, acestea s-au redus numeric, iar dupa 2007 au incetat. Acum, pleaca in Germania in majoritate tineri absolventi ai LTG “Johann Ettinger” si alti tineri svabi care studiaza in tara-mama a stramosilor lor, dar majoritatea revin sa traiasca alaturi de familie si prieteni.

www.informatia-zilei.ro/new/2010/08/21/“intalnirea-svabilor-satmareni”-a-ajuns-la-a-xxi-a-editie/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 689
Cuvinte cheie: Satu Mare
pop puiu

Adaugat in urma cu 5150 zile, 22 Aug. 2010

Adaugat de Puiutt

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 904

  • Ai ceva de zis?

    .