poze invitatie la hramul sfintei manastiri voivodeni

Invitatie la Hramul Sfintei Manastiri Voivodeni

Salaj , Zalau. Vineri 6 August 2010 09:30

Categorii: Alte Evenimente

Schimbarea la Fata

In ziua praznicului „Schimbarea la fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, obstea Sfintei Manastiri Voivodeni, comuna Dragu, judetul Salaj, va invita cu dragoste sa luati parte la marea sarbatoare a Hramului Sfintei Manastiri care va avea loc vineri, 6 august 2010. Sfanta Liturghie va fi oficiata de PS dr. Petroniu Florea, inconjurat de un sobor de preoti, incepand cu ora 9,30. Cei interesati sa participe la eveniment se pot deplasa de la Zalau la manastire, gratuit, cu un autocar care va pleca vineri, la ora 8.30, din fata Bisericii Sf. Stefan, din cartierul Bradet. Dupa Sfanta Liturghie va urma o agapa crestineasca.

Manastirea Voivodeni, cu hramul „Schimbarea la Fata”, a luat fiinta in anul 2002, pe un loc donat de sateni. Manastire de calugari, de rit atonit. Calugarii isi duc viata dupa randuiala Sfintei Manastiri Frasinei – Valcea, „Athosul romanesc al monahismului”, nu mananca carne de niciun fel, tin slujbele de dimineata, de seara si de noapte, si in fiecare a doua vineri din luna tin Taina Sfantului Maslu. Staretul Manastirii, protos. Ghelasie Spatacean, a relatat ca „in anul 2002 am venit si am poposit pe aceste meleaguri si, in acelasi an, in 17 august, odata cu sarbatoarea «Fiii Satului» a avut loc retarnosirea bisericii vechi de lemn din satul Voivodeni precum si sfintirea pietrei de temelie a Manastirii Voivodeni, inconjurati fiind de catre fiii satului.

Ne bucuram de numarul tot mai mare de credinciosi care vin la aceasta sfanta manastire. Se vede ca pe aceste meleaguri salajene pana in 1990 s-a simtit setea si lipsa de duhul ortodoxiei si al monahismului”. Anul trecut, in 6 august, a fost sfintit paraclisul. Au fost finalizate poarta manastirii, un nou corp de chilii cu o trapeza moderna si spatioasa de circa 300 de locuri, cu o bucatarie. „Cand am venit pe aceste meleaguri oamenii nu posteau, nu ajunau. Pravila si canonul erau cuvinte de neinteles pentru crestinii din aceste zone dar, printr-o munca asidua facuta cu fiecare om in parte, prin catehizarile regulate pe care sfanta noastra manastire le-a facut la Sfintele Masluri si in Duminicile in care s-a savarsit Sfanta Liturghie, s-a reusit ca acum in cele doua vineri din luna cand se savarseste Taina Sfantului Maslu de catre obste sa avem la Impartasanie, la ora 21.30 seara intre 35 si 45 de credinciosi”, a mai relatat protos. Ghelasie Spatacean.

In aceasta perioada, la Manastirea Voivodeni are loc a doua editie a taberei de iconografie, organizata de Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” din Cluj, cu 15 participanti, cursanti ai mai multor scoli populare de arte din tara. Icoanele realizate in cadrul taberei vor fi expuse si in cadrul manastirii, cu ocazia hramului „Schimbarea la Fata” de vineri, 6 august.

www.magazinsalajean.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 2089
Cuvinte cheie: Zalau
pop rodica

Adaugat in urma cu 5007 zile, 05 Aug. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

Alte Evenimente din Zalau
zilele zalaului 2024

Zilele Zalaului 2024

Salaj, Zalau. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .