poze drumul lung spre cimitirul vesel 2011

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel 2011

Maramures , Târgu Lăpuş. Duminică 14 August 2011 - Duminică 21 August 2011

Categorii: Festivaluri

In perioada 14 – 21 august 2011, la Targu Lapuş va avea loc cea de-a doua ediţie a festivalului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, iar tema acestei ediţii este: “Pe drumurile lui Lese”.

Festivalul este dedicat Maramureşului, privit ca zonă istorică de tradiţii. Ideea festivalului a pornit de la irlandezul Peter Hurdley, iar iniţiativa sa a pornit de la fascinaţia pe care o are pentru tradiţiile româneşti.

20:45 – Recital Grigore Leşe: Când se îngână ziua cu noaptea.
Stoiceni – Biserica de lemn din deal


10:00 – Cântari de drum despre Fecioara Maria: Vizită la Mânăstirea Rohiiţa

17:00 – Bisericile de lemn din Maramureş: Conferinţa susţinută de academicianul Sorin Dumitrescu la Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz – Monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

20:00 – Joc la Gherasim Cârtiţă (de peste vale) din Ungureni: Vin pe ospaţ costenari, liboteni, cupsenari, irlandezi, cehi, vinereni. S-a hori în grumaz, s-a be horinca, s-a mâncă piroste cu pasat şi … – de va fi să fie – s-a şi sărută


11:00 – Pe cale, pe cărare şi pe drumuri forestiere cu Grigore Leşe:
Târgu Lapuş, Dumbrava, Şatra Pintii, Pe Lazuri, Hotarul Costenilor, Hotarul Stoiceniului, Dealul Glodului, Zmeurar. Pe jos.

22:00 – La craşma: S-a striga şi s-a cânta fără perdea. Om petrece până-n zori cu Marin Şchiopu zis Mambo Siria şi Fanfara din Darvari, Mehedinţi. În spatele primariei din Târgu Lapuş.


06:00 – Numa’ pe cărari, cu Grigore Leşe:
Lapuş, Iedera, Grumba, Plaiut, la Ilisie şi la Lelea Lucreţie – Pe Colnic, Hotarul Grosilor. D

22:00 – A doua cântare la craşma din dosu’ Primariei din Târgu Lapuş: Strug Kompania, Polonia.


07:00 – Mergem în târgul de animale din Târgu Lapuş: Om zice din instrumente pe drum, în craşme si-n răscruci.

17:00 – Ecouri in poiana „La izvor” din Stoiceni: Muzici străvechi cu Grigore Leşe şi Aromanii Farseroti din Cogealac, Constanţa. Lansarea albumului editat de A&A Records.

22:00 – A treia cântare la craşma din dosu’ Primariei din Târgu Lapuş: muzicanţii din Cehia.


10:00 – Mergem către Peteritea şi ne-om opri la taganii din Ponoraţa.

14:00 – Protocol 0 pe muzica de Chopin, Bartok, Porumbescu, Enescu, Liszt, Vieniavski, Schubert, Schumann, Ravel. Restaurantul Preturii.

17:00 – Mergem în Cufoaia: povesti, cantari, zacali, versuri, dantausi, descantatoare, in dialog cu poezia lui Vasile Grigore Latis.


11:00 – Repetiţie cu public pentru Spectacolul de Gala. Casa de Cultura Târgu Lapuş.

20:00 – Muzici străvechi de la sfarşitul mileniului 2 şi începutul mileniului 3 cu artişti din Asia şi Europa. Casa de Cultură din Târgu Lapuş.
Preţ bilet 50 lei. (Locuri limitate)


13:00 – Conferinţa: Cultura tradiţională încotro?
Participa: artişti invitaţi, scriitori, etnologi, muzicologi, profesori, cântăreţi, horitori, producători, editori, manageri, oameni de rând.

*În Bârsana, între 15 şi 19 august, în fiecare dimineaţă, de la 5:00 la 10:00, puteţi participa la muls la oi la stână lui Ardelean Gheorghe (Diosca).

De la 10:00 la 15:00 aveţi posibilitatea de a participa la ateliere: de zgardanita ţinut de doamna Preleguta de la Monastirea Giuleşti, de făcut dranita, de făcut greble ţinut de Petru Popan, de cosit fân, de cioplit in piatra, de sculptura de lemn, de facut cotarci (cosuri) la Nicolae de pe Tijne, de cântat la fluier şi la frunze ţinut de Vasile Rosca.

Mai multe detalii: http://www.iconcert.ro

Comenteaza pe Facebook
pavalut

Adaugat in urma cu 4638 zile, 12 Aug. 2011

Adaugat de pavalut

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3070

  • Ai ceva de zis?

    .