poze cunoscutul compozitor shaun davey vine in sapanta

Cunoscutul compozitor Shaun Davey vine in Sapanta

Maramures , Sapanta. Sâmbătă 14 August 2010 20:00

Categorii: Muzica si Concerte

festivalul de muzica clasica

Un inedit festival de muzica clasica va avea loc in comuna maramureseana Sapanta. Capul de afis al festivalului este opera compusa de cunoscutul compozitor irlandez Shaun Davey, versurile acesteia fiind inspirate de epitafele de pe crucile din Cimitirul Vesel. Banii necesari evenimentului vor fi obtinuti de catre o fundatie din Bucuresti si o societate culturala romano-irlandeza, sustinute de primaria locala, care au depus in acest sens, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, proiectul “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Cunoscutul compozitor irlandez Shaun Davey va veni, in perioada 14-15 august, in Sapanta. Celebru pentru inspiratiile folclorice din compozitiile sale clasice, muzicianul irlandez a venit anul trecut in comuna maramureseana pentru a culege muzica traditionala, pe care a inclus-o intr-una din operele create.

Opera inspirata de muzica traditionala din Sapanta (trei dintre piese apartin solistului Gheorghe Turda) a fost cantata pana acum o singura data, la Sibiu, de catre un conglomerat international de artisti: sapte muzicieni irlandezi, o orchestra de camera formata din 15 muzicieni romani si corul barbatesc al facultatii de teologie din Sibiu.

Acum, Davey si-a anuntat intentia de a prezenta acea opera in locul de unde a cules cantecele si versurile, inspirate din epitafele de pe crucile din Cimitirul Vesel. La eveniment vor participa si formatii de muzica populara, coruri religioase, inclusiv din comunitatea romana din Ucraina, a mentionat primarul comunei, Ioan Turda.

Edilul din Sapanta a dezvaluit ca la evenimentul prin care si-a propus un altfel de promovare turistica a comunei vor exista si standuri ale mesterilor populari, pentru ca turistii sa vada pe viu traditiile locale.

"Cam la kilometrul 3,5, spre pastravarie, vom avea festivalul de muzica clasica - acesta a fost initiat de o fundatie din Bucuresti, care a depus proiectul la Ministerul Turismului. Un compozitor a compus 12 piese muzicale clasice inspirate din folclorul maramuresan, iar acum ar vrea sa cante muzica sa la Sapanta. E o combinatie de muzica clasica, folclor maramuresan si muzica religioasa", a explicat primarul Ioan Turda.

Aparent, sunt toate ingredientele pentru o manifestare de succes, insa exista si un impediement. Drumul spre zona in care trebuie sa se desfasoare manifestarea a fost distrus in timpul introducerii retelei de apa si a traficului greu, cu lemn si piatra de cariera.

Pentru a rezolva in timp util problema drumului, edilul a cerut bani de la Consiliul Judetean Maramures si de la ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. "Nu pot aduce personalitati culturale, ambasadori, turisti, iar apoi sa-i duc 3,5 kilometri pe un drum aproape impracticabil", a motivat Turda.

Mizele festivalului sunt culturale si turistice. De asemenea, se vor face doua filme, unul cu drumul prin Romania al artistilor, celalalt fiind filmul concertului in sine. Daca prima editie a festivalului va fi una reusita, acesta va deveni permanent, insa totul depinde si de pararea publicului despre fuziunea dintre folclor, muzica clasica si muzica religioasa.

Irlandezul Shaun Davey este recunoscut ca fiind un compozitor de folk simfonic. Pana acum el a compus cinci opere si coloana sonora pentru patru filme britanice.
www.emaramures.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 798
Cuvinte cheie: Sapanta
pop puiu

Adaugat in urma cu 5058 zile, 12 Iul. 2010

Adaugat de Puiutt

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 904

  • Ai ceva de zis?

    .