poze arta abstracta sever sasarman un artist al culorii pentru care pictura este sinonima cu viata

ARTA ABSTRACTA - Sever Sasarman, un artist al culorii pentru care pictura este sinonima cu viata

Maramures , Baia Mare. Vineri 9 Iulie 2010 14:00

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Pictura e viata vietii mele. Fara ea, parca nu as exista

Muzeul Judetean de Arta din Baia Mare va gazdui maine, 9 iulie, vernisajul unei expozitii de arta abstracta ce apartine pictorului Sever Sasarman. Artistul nu a mai expus de peste doi ani in Romania, cele mai multe vernisaje organizandu-le in strainatate, din 1982 fiind stabilit in Elvetia. Expozitia este inedita, mai ales prin tehnica folosita si modalitatile de exprimare ale artistului.

Cu toate ca este nascut in judetul Bistrita Nasaud, artistul Sever Sasarman recunoaste ca a avut dintotdeauna o afinitate pentru Maramures si pentru moroseni, iar aceasta intalnire cu publicul baimarean il bucura foarte mult. Prima expozitie personala a avut-o in 1965, insa pasiunea pentru pictura nu „s-a stins” cu timpul, din contra aceasta a devenit sinonima cu viata.

"Pictura e viata vietii mele. Fara ea, parca nu as exista. Tehnica mea a fost o cautare, pentru ca eu vesnic sunt in cautare. Eu caut in sufletul meu un mod de exprimare prin culori. Fortez culorile, natura materiei, ca sa-mi pot exprima sufletul", a aratat artistul.

Sever Sasaran spune ca, pe parcursul devenirii artistice, nu a fost influentat de niciun alt artist, creandu-si un stil propriu.

Foto expozitie Sasarman (c) eMM.ro
"Cand te duci in expozitii colective, iti dai seama ca asta ai vazut-o in albumul cutare, asta intr-o enciclopedie, cealalta intr-un catalog. Ceea ce vedeti la mine sa stiti ca nu o sa vedeti in cartile altora, eventual in cartile mele", a spus Sever Sasaran.

Pictorii baimareni caracterizeza expozitia drept plina de viata, de culoare si de semnificatii.

"Daca nu l-as fi cunoscut pe artist, as fi spus ca este vorba despre unul tanar pentru ca are acest spirit ludic, ii place sa se joace cu culoarea si cu lumina si experimenteaza. Nu s-a inchistat intr-o matrice stilistica proprie pe care sa nu o duca mai departe", a subliniat pictorul Dorel Topan.

Sever Sasarman s-a nascut in 7 iunie 1930 in satul Nimigea de Sus. Scoala primara a facut-o in satul natal. Apoi Liceul George Cosbuc din Nasaud, promotia 1951. Este licentiat al Facultatii de Drept de la Universitatea din Cluj-Napoca in 1955. Totodata, este membru al Societatii Artistilor Francezi din Paris. Din 1982, s-a stabilit in Elvetia.

Vernisajul expozitiei va avea loc maine, 9 iulie, incepand cu ora 14.00, la sediul Muzeului de Arta "Centrul Artistic Baia Mare" din strada 1 Mai, numarul 8.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 549
Cuvinte cheie: Baia Mare
pop rodica

Adaugat in urma cu 5012 zile, 08 Iul. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

  • Ai ceva de zis?

    .