poze vernisajul proiectului albastru cer palatele brancovenesti de

Vernisajul proiectului “albastru cer“, Palatele Brâncoveneşti de

Ilfov , Mogoşoaia. Sâmbătă 12 August 2023 14:00 - Sâmbătă 12 August 2023
Str. Valea Parcului nr. 1, Mogosoaia, Romania

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Vernisajul proiectului “albastru cer“, Palatele Brâncoveneşti de

Seria de expoziții din cadrul proiectului “albastru cer” este găzduită de către Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, în galeria Cuhnia. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 12 august 2023, ora 15:00 și va fi precedat de o scurtă conferință de presă, de la ora 14:00. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 27 august, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Daria Frunză - pictură în ulei pe pânză / dariafrunza.com / instagram.com/dariafrunza_
Claudiu Maier - fotografie, audio-video
Manifest Cultural - instagram.com/ManifestCultural

“albastru cer” este un proiect care dorește să promoveze și să pună în lumină patrimoniul național prin prezentarea sub formă de artă plastică, fotografie și instalații audio-video a unor elemente de patrimoniu vernacular. Tema principală fiind legătura dintre patrimoniul construit și mediul natural înconjurător la intersecție cu nuanțe de “albastru”, această culoare reunind într-un singur loc mai multe concepte, intenții, nevoi, trăiri, sentimente, descoperiri. Ideea inițială de la care a pornit a fost crearea unui traseu artistic, care pe parcursul ultimilor ani s-a transformat mai degrabă într-o serie de căutari: căutare de sine, căutare de locuri, oameni și povești, căutare de frumos, căutare de trecut, de obiceiuri și tradiții; dar și într-o serie de (re)găsiri.

“albastru cer” este un titlu dedicat sincretismului dintre arhitectură și patrimoniu, dintre pictură și vizual, unde o singură culoare capătă o putere imensă, unde cerul poate fi culoare sau verb. Limbajul comun al caselor sau al întregului sat preiau natura și o transpun în arhitectură prin albastrul cerului, devenit adeseori cobalt sau ultramarin; fiind totodată o dorință, dar și o adresare directă a nevoii de implicare: CER !

Expozițiile prezentate nu sunt doar despre niște case privite ca obiecte sau ca niște ruine, ci despre o întreagă călătorie realizată timp de doi ani de zile și creată încă de mai de mult, pentru observarea și însușirea unor valori ce se doresc împărtășite pe mai departe. Expozițiile nu conțin doar niște tablouri, ci un traseu documentar tip reportaj despre situația actuală a satelor săsești și am ales culoarea albastră ca punct de legătură în această poveste. Poate momentul vernisajului este doar un pretext pentru punerea împreună a ideilor pe mai departe, doar că acest moment de efervescență va fi punctul de pornire pentru noi proiecte viitoare. Lucrările nu sunt în număr finit, pot să apară sau să dispară, în funcție de momente și oameni, pot comunica în diferite feluri, pot să convingă și să învingă un mediu al indolenței.

Necesitatea proiectului este o necesitate a sinelui de descoperire, redescoperire și cunoaștere, iar cum s-ar putea realiza această cunoaștere mai bine dacă nu printr-o apropiere și mai puternică, prin apropierea de mediul inconjurător deja existent și care reprezintă o mare valoare? Patrimoniul este pretutindeni, doar că trebuie să învățăm să deschidem larg ochii și să privim. După ce învățăm să privim, trebuie să învățăm să apreciem și să ne pese, să ne implicăm în salvgardarea patrimoniului și să împărtășim și răspândim această cunoaștere și virtute.

Acest proiect dorește să joace rolul unei campanii de conștientizare asupra nevoii salvării patrimoniului construit aflat în pericol de degradare sau dispariție și asupra nevoii de păstrare a acestui patrimoniu pentru generațiile viitoare. Totodată, dorim să aibă și rolul unei campanii de strângere de fonduri pentru școala de vară de la Șona, Făgăraș, județul Brașov - parte a proiectului “Albastru.ro”. Deoarece ideile acestei inițiative și colaborări artistice s-au conturat și în urma participării la această școală de vară, o parte din vânzarea tablourilor va fi distribuită către “Fondul Albastru”, creat special pentru “a proteja şi îngriji cât mai multe case cu arhitectură veche valoroasă de la sat”. Pentru mai multe detalii: https://www.albastru.ro/doneaza-pentru-albastru/ .

Organizator: Manifest Cultural
Parteneri: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Primăria Capitelei București
Mulțumiri: Asociația Monumentum / Ambulanța pentru Monumente, Fundația Ștefan Câlția și Galeria Posibilă, Carmen Magdalena - foto / instagram.com/crmn_mgdln

“albastru cer” face parte dintr-un proiect mai larg - “Manifest pentru patrimoniu”, care s-a născut din dragostea față de patrimoniu și din dorința de a păstra și la un moment dat de a împărtăși frumusețea unor locuri dar și a sentimentelor care se nasc în jurul acestor locuri. Patrimoniul este efemer, exact ca orice lucru creat de către om, dar atunci cand dispare fizic, acesta poate fi oricând readus la viață fie prin (re)amintiri, fie prin povești care pot avea forme vizuale sau auditive.

În același timp, “Manifest pentru patrimoniu” este și un strigăt de ajutor și de revoltă, dar și realizarea faptului că există speranță.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/635606475214402

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 201

Eveniment postat de organizator

claudiu maier

Adaugat in urma cu 316 zile, 03 Aug. 2023

Adaugat de claudiu.maier

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1

  • Ai ceva de zis?

    .