poze zilele francofoniei la iasi

Zilele Francofoniei la Iasi

Iasi , Iasi. Sâmbătă 27 Martie 2010 15:00
BCU

Categorii: Spectacole si Filme

Centrul Cultural Francez din Iasi si Asociatia Romana a Profesorilor de Franceza

Colocvii, conferinte, festivalul primului riman, concert de muzica baroca.

Invitati: Theodor Paleologu, Henri Paul, Philippe Beaulne, Daniela Dughera-Faraill, Ansamblul Ausonia.





Zilele Francofoniei de la Iasi, organizate in parteneriat de catre Universitatea „Al.I. Cuza”, Centrul Cultural Francez din Iasi si Asociatia Romana a Profesorilor de Franceza reprezinta o manifestare de o inalta tinuta stiintifica si culturala, a carei editie a cincisprezecea va avea loc pe 26-27 martie 2010.
Pe parcursul acestor doua zile, vor avea loc o serie de conferinte, sesiuni de comunicari si lansari de carte cu tema „Jeux et enjeux de la francophonie contemporaine”. Ideea centrala a colocviului este ca interesul pentru limba si literatura francofona poate fi un factor unificator din punct de vedere cultural, social si politic.

Pe 26 martie, la orele 11.30, domnul Theodor Paleologu (Ministru al Culturii 2008-2009) va sustine o conferinta cu titlul „Francophonies de l'Est europeen” in Aula Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” din Iasi.

Pe 27 martie la ora 15.00, in sala « Iulia Hasdeu » a Bibliotecii Centrale Universitare, va avea loc prezentarea Festivalului Primului Roman. Doamna Véronique Bourlon, directoarea Festivalului, si doamna Daniela Dughera-Faraill, responsabil cooperare europeana, vor prezenta festivalul si conditiile de participare.
In 2011, Festivalul Primului Roman (Chambéry-Savoie) va fi organizat in Romania, prin intermediul Centrului Cultural Francez din Iasi. Festivalul numara astazi 3.000 de cititori, 400 de grupuri de lectura, 30 de institutii scolare partenere, 30 de locatii de lecturi in regiunea Rhône-Alpes si 4 in strainatate. Dupa Italia, Spania si Germania, Centrul Cultural Francez din Iasi va pilota acest eveniment in Romania si va coordona diferitele grupuri de lectura ale primului roman, constituite anul acesta.

Sambata, 27 martie la ora 19.00, in Aula „M. Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare, va avea loc concertul de muzica baroca al ansamblului Ausonia.
Fondat si dirijat de Frédérick Haas (clavecin) si de Mira Glodeanu (vioara), ansamblul Ausonia este dedicat revitalizarii muzicii secolelor XVII si XVIII prin folosirea vechilor tehnici de interpretare si printr-o permanenta explorare a posibilitatilor de exprimare oferite de aceasta muzica.
Muzica din concertul prezentat in acest turneu a fost scrisa in perioada lui Ludovic XIV, perioada foarte favorabila dezvoltarii aterlor si muzicii in Franta. Puritatea si varitatea, textele pline de sensibilitate, bogatia expresiva a culorilor si a ornamentatiei caracterizeaza fiecare dintre piesele acestui program.
*Sursa:24fun.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 601
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5143 zile, 25 Mar. 2010

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .