poze opera rigoletto

Opera Rigoletto

Iasi , Iasi. Miercuri 27 Ianuarie 2010 18:30
Casa de Cultura a Studentilor

Categorii: Spectacole si Filme

Regia este semnata de Cristian Mihailescu, iar scenografia este realizata de Viorica Perju.

Rigoletto, opera in trei acte a lui Giuseppe Verdi, va fi pusa in scena de Opera Nationala Romana din Iasi in seara de miercuri, 27 ianuarie, de la ora 18.30, la Casa de Cultura a Studentilor.
Premiera operei a avut loc la 11 martie 1851, la Teatro La Fenice din Venetia. Libretul este scris de Francesco Maria Piave, dupa piesa Regele se amuza a cunoscutului scriitor francez Victor Hugo. Personajele pline de viata si muzica insufletita au facut din Rigoletto una dintre operele preferate ale publicului de-a lungul timpului.

Rigoletto este bufonul cocosat si cu un umor amar de la curte, a carui pretuita fiica, Gilda, este curtata de Ducele de Mantua, care are conceptii extrem de libertine despre dragoste. Acestuia nu ii este prea greu sa o cucereasca. Satui de glumele adesea crude - pentru ca spuneau adevarul - ale bufonului, curtenii il pacalesc pe Rigoletto, iar Gilda este sedusa de Duce. Hotarat sa ii demonstreze fiicei sale cine este de fapt Ducele, Rigoletto o duce pe aceasta in casa asasinului Sparafucile, a carui sora Maddalena il atrage pe duce intr-o capcana pentru a-i oferi farmecele sale. Rigoletto il angajase pe Sparafucile pentru a-l ucide pe duce, dar Maddalena il convinge pe criminal sa ucida in locul acestuia pe altcineva, ales la intamplare. Dragostea o impinge pe Gilda la un gest necugetat, iar blestemele curtenilor il ajung in cele din urma pe bufonul cocosat. (sursa)

Solistii operei care vor interpreta rolurile sunt: Ricardo Nori - Ducele de Mantua (debutant in acest rol), Mihail Frunza - Rigoletto, Mihaela Grajdeanu - Gilda, Cristian Waks - Sparafucile, Florentina Onica - Maddalena, Laura Magdalena Scripcaru - Giovanna, Ovidiu Urzica - Contele Monterone (debut), Eduard Sveatchevici - Cavalerul Marullo, Aurel Balae - Borsa Matteo, Constantin Cristea - Contele Ceprano, Simona Titieanu - Contesa Ceprano, Elena Buzatu - Pajul si Florin Roman - Usierul. (sursa)

Biletele costa 18 lei, iar pentru elevi si studenti se ofera reducere.

*Sursa: atliasi.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 520
Cuvinte cheie: opera , 2010 , Evenimente Iasi
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5204 zile, 25 Ian. 2010

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .