poze concurs de boulder

Concurs de Boulder

Iasi , Iasi. Vineri 9 Aprilie 2010 10:00
Incinta Tamaz

Categorii: Jocuri si Concursuri , Sport si Excursii

Organizator: Asociatia Ieseana pentru Alpinism impreuna cu Alpin Club Repedea Iasi

Asociatia Ieseana pentru Alpinism impreuna cu Alpin Club Repedea Iasi a reusit sa obtina gazduirea Balcaniadei de Boulder 2010, la Iasi. Acest succes s-a datorat unui efort colectiv si prin demersuri la Federatiile balcanice membre IFSC ale acestui sport, USCFS (Serbia), BCMF (Bulgaria), HPS (Croația), HFMCU-EOOA (Grecia), PZS (Slovenia), TDF/TMF (Turcia) care au apreciat in mod deosebit panoul de boulder recent construit la Iasi, ce reprezinta, din punct de vedere tehnic, cel mai dificil si complex panou din Romania.
Perioada de concurs este 9-11 aprilie 2010, iar Federatia romana a hotarat in aceeasi perioada si desfașurarea Campionatului National de Boulder la Iasi, crescand astfel interesul sportivilor romani dar si straini de a fi prezenti si promovand astfel si orasul Iasi, care intra oficial pe harta evenimentelor importante ale acestui sport.
Acest eveniment garanteaza celor prezenti , sportivi sau spectatori, un eveniment sportiv de inalta clasa, dinamic și spectaculos.

Ce este Boulder-ul?

Boulder-ul, ca sport in sine, se desprinde din alpinism, alaturi de escalada fiind foarte tehnic, spectaculos si motivant. Ca stil de cațarare, Bouldering-ul este practicat fara folosirea corzilor de sustinere si limitat la escaladari scurte, astfel incat sa nu aiba loc accidentari in cazul unor cazaturi. Se practica de obicei pe bolovani mari (boulders), la baza unor pereti stancosi sau pe pereti pe care se monteaza prize artificiale. Este o forma de catarare care pune accentul pe echilibru, putere, rezistenta, dinamica si sincronizare, atentia concentrandu-se asupra secventelor scurte de miscari sau miscarilor individuale, spre deosebire de escaladarea traditionala bazata mai mult pe anduranta.
In ultimii ani tot mai multi tineri se indreapta spre acest sport care ofera beneficiile unei dezvoltari fizice, psihice dar si intelectuale apreciabile. Boulderul si escalada

se adreseaza tuturor categoriilor de oameni indiferent de sex, varsta sau greutate, antrenand și dezvoltand toate categoriile de mușchi din corpul uman, prin complexitatea și diversitatea de mișcari care le presupune. Asemanator inotului dar mai complex prin locurile unde se poate practica, fapt ce determina un echilibru psiho-fizic, oferind in plus sentimentul placut al comuniunii cu natura, atunci cand este practicat outdoor (la stanca). Comunitațile de cațaratori promoveaza un mod de viața care impune respectarea, aprecierea si conservarea mediului inconjurator, amprenta lor asupra naturii fiind minima.
Toate aceste elemente transforma acest sport intr-unul foarte tehnic, spectaculos si din ce in ce mai apreciat si in tara noastra. In tarile vestice este practicat chiar de la sfarsitul secolului XIX, in zilele noastre avand dimensiunea unui sport practicat la scara nationala in tari ca Franta, Belgia, Austria, Germania etc.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 622
Cuvinte cheie: 2010 , Concurs , boulder , Evenimente Iasi
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5128 zile, 05 Apr. 2010

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .