poze omagiu lui paul celan la ccf iasi

Omagiu lui Paul Celan la CCF Iasi

Iasi , Iasi. Marţi 27 Octombrie 2009 18:00
CCF

Categorii: Alte Evenimente

Centrul Cultural Francez din Iaşi şi Centrul Cultural German îi aduc un omagiu unuia dintre cei mai mari poeţi moderni, Paul Celan*, prin proiecţii de film, dezbateri şi lansări de carte.

Marţi, 27 octombrie 2009, la ora 18:00, în Sala "B. Fondane" va avea loc prima parte a evenimentului, în cadrul căreia se va proiecta fimul "Dieses Jahr in Czernowitz" ("Anul acesta în Cernăuţi") de Volker Koepp (subtitrare în engleză, 2004, 134 min). Filmul descrie soarta evreilor originari din Cernăuţi (oraş în care s-a născut şi Paul Celan), dar care acum sunt stabiliţi în Berlin, Viena şi Statele Unite. Norman Manea, Katja Rainer, Evelyne Mayer, Harvey Keitel şi Eduard Weissmann îşi joacă propriile roluri. Ei îşi vizitează fostul cămin şi işi amintesc cu această ocazie atât momentele fericite ale traiului lor în Cernăuţi, dar şi perioadele de persecuţie.

Prof. Andrei-Corbea Hoisie, unul dintre cei mai autoritari critici ai operei lui Paul Celan, va face prezentarea filmului şi o scurtă introducere în viaţa şi opera lui Paul Celan.

"Întregul film reprezintă un permanent memento vizavi de opera lui Celan şi de cea a generaţiei de poeţi cernăuţeni din Diaspora de după cel de-al Doilea Război Mondial. Lumea evocată este cea din care au ieşit Celan şi ceilalţi, fară de care opera lor n-ar fi fost posibilă." (Andrei-Corbea Hoisie)

Cea de-a doua parte a evenimentului va avea loc pe data de 12 noiembrie 2009, de la ora 18:30, în Sala "B. Fondane" a CCF. Cu această ocazie va fi prezentată ediţia în limba română a seriei "Opere Paul Celan" (care a apărut de curând la Editura EST), în prezenţa germaniştilor Markus Fischer şi Andrei Corbea Hoisie, şi va fi proiectat filmul "Duo pentru Pauloncel si Petronom" de Alexandru Solomon (documentar artistic construit sub forma unui dialog poetic între Celan si prietenul sau, scriitorul Petre Solomon, pe fundalul istoriei zbuciumate a anilor 1940-1947).

*Paul Celan (1920-1970) - traducator si scriitor de limba germana, pe numele sau real Paul Pessach Antschel, s-a nascut la Cernauti, într-o familie de evrei germani, si a primit cetatenia franceza pe 8 iulie 1955. Este considerat drept unul dintre cei mai mari poeti de limba germana de dupa razboi, opera sa fiind compusa din lucrari absolut novatoare, influentata semnificativ de actiunea de exterminare a evreilor în Europa. Numele sau de scriitor este anagrama patronimului Ancel (în româna) sau Antschel (în germana).

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 557
Cuvinte cheie: Cultura , German , celan , centru , omagiu , paul , Evenimente Iasi
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5300 zile, 25 Oct. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .