Doar Hamlet @TEATRUL NATIONAL "MARIN SORESCU" Craiova
Dolj , Craiova.
Sâmbătă 5 Februarie 2011 19:30
TEATRUL NATIONAL "MARIN SORESCU", Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11
Categorii: Spectacole si Filme
Doar Hamlet cu Andone Adrian.
DOAR HAMLET
Spectacol-eseu despre Hamlet, după W. Shakespear
Regia, scenariul şi ilustraţia muzicală: Alina Rece
Scenografia: Viorel Penişoară-Stegaru
Cu: Adrian Andone
Prezenţe video: Adrian Andone, Valer Dellakeza, Ion Colan, Iulia Colan, Iulia Cârstea, Marian Politic, Ştefan Cepoi şi Dragoş Măceşanu
Regia tehnică: George Dulămea
Maestru de lumini: Dodu Ispas
Operator orgă lumini: Marius Joiţa
Operator videoproiecţie: Florin Chirea
Sonorizare: Alexandru Pîrlogea
Scenotehnică: Costel Miu, Gigel Stratonie
Recuzită: Viorel Dulămea, Ion Păşescu
Doar Hamlet.
Argument regizoral
Spectacolul articulează mesajul hamletian în „Danemarca-închisoare” de azi, aşa cum îl percepe şi-l asumă un regizor vieţuitor şi supravieţuitor în Europa – secţiunea Est. Ca regizor din Est, mă simt solidară cu contemporanii mei. Când mă gândesc la HAMLET – concentrat pe o temă, în cazul de faţă -, nu o pot face cu simplă încântare estetică sau pur metafizică, ci îmi recunosc şi un alt tip de implicare, o răspundere copleşitoare în faţa publicului care împărtăşeşte aceeaşi infinită dragoste pentru Shakespeare ca şi mine. Shakespeare ne confruntă pe noi înşine cu noi înşine, în acelaşi timp raportând întotdeauna omul la Creatorul său. Ne ţine oglinda în faţă, cu toate că lumea de azi, în mare parte, s-a îndepărtat de Dumnezeu, şi imaginea se disipează în derizoriu.
Cred că spectacolul „Doar Hamlet” exprimă scenic valori şi gânduri vitale pentru conştiinţa publicului de azi, pentru noi toţi, îmbrăcând într-o formă contemporană monodrama, teatrul obiectual şi conţinutul emoţional înalt al dramei liturgice renascentiste.
Actorul Adrian Andone iniţiază un excurs arheologic în personaj şi trasează liniile de forţă ale piesei, creându-l pe Hamlet după Hamlet. Hamlet după 400 de ani, matur, cald, separă lumina de întuneric cu compasiune, luciditate – îşi pune întrebările şi înţelege lucrurile într-un mod mai înalt. Retrăieşte, re-creează şi joacă momentele importante ale piesei, în încercarea de înţelege, de a restabili adevărul şi de a transmite încă o dată mesajul său urmaşilor lui Horatio (publicul), care pare să-l fi uitat, de-atâta timp: „totul e să fii pregătit” în confruntarea cu răul din tine şi din lume, să te împaci cu propria moarte şi s-o faci să rodească spiritual. Totul este să fii pregătit pentru marea întâlnire cu Dumnezeu.
Alina RECE.
Mai multe detalii: http://www.tncms.ro
- Comentarii dupa (0)
- Poze & Video(0)
- Comentarii inainte (0)
- Participanti (0)
-
Ai ceva de zis?.Da-ti cu parerea