Recital - Turneul Național Vibrations
Cluj , Cluj-Napoca.
Vineri 2 Iunie 2023 19:00 - Vineri 2 Iunie 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5
Categorii: Muzica si Concerte
Din 29 mai și până în 14 iunie 2023, turneul Vibrations va parcurge 7 orașe. Turneul va debuta în Capitala Europeană a Culturii 2023 - Timișoara, pentru ca mai apoi să se oprească la Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Tg. Mureș, Craiova și să se încheie în București. Muzica lui Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven și Cesar Franck va răsuna pe scena Colegiului Academic în seara zilei de 2 iunie 2023 în interpretarea soliștilor Valentin Șerban (vioară) și Mihai Diaconescu (pian). Vă invităm, deci, la un recital menit să vă încânte sufletele și să vă încarce de energie pozitivă.
Ce au în comun Brașovul, orașul austriac Graz, Festivalul Enescu și prestigioasa orchestră Les Dissonances?
Fiecare dintre cele de mai sus au găzduit un mare artist. Mai bine spus, violonistul Valentin Șerban este numitorul comun care conectează toate aceste elemente.
Născut la Brașov, orașul unde se naște și dragostea lui pentru vioară – despre care declară că este cea care l-a salvat de mediocritate - Valentin ia mai târziu calea Austriei unde se perfecționează sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici, la Universitatea de Muzică din Graz. Participarea sa la numeroase cursuri de măiestrie, cât și la concursuri naționale sau internaționale, apartenența la orchestra Les Dissonances din Paris (unde câștigă rapid aprecierea lui David Grimal), îi aduc lui Valentin o anumită recunoaștere în lumea muzicii. Ceea ce îl propulsează însă cu adevărat și îi aduce meritata apreciere a publicului este câștigarea marelui premiu la Concursul Internațional George Enescu, la categoria vioară în ediția 2020/2021.
Valentin posedă acel je ne sais quoi atât de râvnit de toți artiștii, ceea ce a și demonstrat lumii oferind în cadrul concursului Enescu unul dintre cele mai emoționante și electrizante momente din istoria festivalului, cu a sa interpretare a Concertului pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius. De atunci încoace, Valentin reușește să ridice în picioare publicul celor mai prestigioase săli de concerte din țară și din afară.
Valentin se descrie ca un tip timid, însă acest lucru nu se cunoaște atunci când acaparează cu ușurință fiecare scenă pe care performează, continuând să impresioneze prin profunzimea interpretărilor sale, prin eleganța și sclipirea pe care reușește să le confere fiecărui sunet.
Poate ceea ce îl conturează pe Valentin ca artist complet și de neratat pentru oricine se declară meloman, este puterea lui de-a excela și străluci în cele mai dificile momente. Iar sensibilitatea care transcende actul artistic nu ar putea proveni decât dintr-o inimă adânc simțitoare și din sinceritatea lui Valentin față de vocația sa.
Mihai Diaconescu a ajuns să studieze pianul pentru că părinții nu l-au lăsat să cânte la vioară, din fericire – am putea spune, pentru publicul ascultător care nici nu și-l poate imagina astăzi pe Mihai aducând atâta bucurie în alt mod decât o face atunci când se află față în față cu pianul.
Drumul lui Mihai pornește din Craiova, orașul unde începe să studieze pianul la vârsta de 4 ani, iar la 7 ani deja câștigă premiul I - la prima sa participare la un concurs. După finalizarea liceului „Marin Sorescu" din oraș, își continuă studiile în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Beneficiind de bursa Erasmus, studiază la Academia „Sibelius" din Helsinki, acolo unde urmează mai târziu și cursurile de masterat. Unul dintre mentorii săi, cel pe care Mihai îl consideră în mare parte responsabil pentru cariera sa pianistică, este Walter Krafft.
Oricine dorește să îl cunoască cu adevărat pe Mihai trebuie să îl audă cântând. Dând dovadă de o înțelegere foarte matură a fiecărei lucrări interpretate, de o tehnică pianistică impecabilă, Mihai câștigă rapid aprecierea muzicienilor și dirijorilor cu care colaborează, însumând o frumoasă experiență solistică alături de prestigioase orchestre din țară. Debutul lui pe scena internațională are loc la vârsta de doar 12 ani, pe scena Filarmonicii din München. În 2018, Mihai este unul dintre soliștii concertului regal – concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.
Devenirea lui Mihai ca muzician complex se datorează și credinței acestuia că, pentru a putea pătrunde cu toată ființa în lumea cuprinzătoare a muzicii, trebuie să te dezvolți continuu, să asimilezi în permanență, să ieși în lume și să cauți să aprofundezi cât mai mult din tainele ei.
Pentru Mihai, plimbat pe scenele din întreaga lume, „acasă" este mereu în fața publicului. Așa că, dacă veți răspunde afirmativ invitației noastre, aveți ocazia să-l ascultați pe Mihai „acasă la el", bucuros să încânte, să emoționeze, și să lase o parte din sufletul muzicii lui în inimile spectatorilor, la despărțire.
Concert Placido Domingo la Cluj in 2024
Cluj, Cluj-Napoca. Joi 7 Noiembrie 2024Oferta Revelion 2025 Cluj Napoca
Cluj, Cluj-Napoca. 31 Dec 2024 - 1 Ian 2025- Comentarii dupa (0)
- Poze & Video(0)
- Comentarii inainte (0)
- Participanti (0)
-
Ai ceva de zis?.Da-ti cu parerea