poze filarmonica de stat transilvania o seara richard strauss

Filarmonica de Stat „Transilvania” - o seară Richard Strauss

Cluj , Cluj-Napoca. Vineri 19 Mai 2023 19:00 - Vineri 19 Mai 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5

Categorii: Muzica si Concerte

Iubitorii muzicii vor putea audia vineri, 19 mai 2023, lucrări din creația lui Richard Strauss - Ultimele patru cântece și Simfonia domestica în interpretarea sopranei Gabriela Iștoc și a orchestrei clujene. Concertul va avea loc vineri, 19 mai 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Vineri, 19 mai 2023, ora 19, Abonament 25
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Theo Wolters dirijor
Gabriela Iştoc soprană

Richard Strauss
Ultimele patru cântece
Richard Strauss
Simfonia domestica

Despre lucrări
Ultimele patru cântece (Vier letzte Lieder) este o creație muzicală ce transpune sonor interesul lui Richard Strauss pentru lied, interes manifestat pe tot parcursul carierei sale. Considerate piesa de rezistență a creației de lieduri a lui Strauss, Ultimele patru cântece au fost compuse pe versuri de Joseph von Euchendorff și Herman Hesse. Din punct de vedere stilistic, lucrarea continuă linia trasată în ultimele opere ale lui Strauss, în special Capriccio. Liniile melodice sunt lungi și sinuoase, iar armoniile cromatice subtile susțin excepțional nuanțele regăsite în text. Ultimele patru cântece au fost interpretate în primă audiție în anul 1950, cu Wilhelm Furtwängler și Kirstin Flagstad (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Simfonia Domestica, este un poem sonor care se constituie într-o transpunere muzicală a vieții domestice ce conferă siguranță, o existență atât de apreciată de compozitorul însuși. Astfel, lucrarea transmite în mod armonios sonorități care fac referire la evenimentele zilnice și la viața de familie. În 1898, Strauss a devenit dirijor principal al Operei Curții Regale din Berlin. În acest moment al vieții sale, compozitorul a manifestat un interes deosebit față de propria existență și și-a îndreptat atenția asupra statutului și istoriei personale. Când a început să compună Simfonia Domestică, a intenționat ca aceasta să fie o continuare la Ein Heldenleben, următorul episod al autobiografiei artistului care obținuse deja succesul.


Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick, un oraş din sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă timpurie, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist la Orchestra Concertgebouw. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania).
Începând cu anul 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei renumite orchestre, el a lucrat şi a înregistrat alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.
În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureș, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra, unde a fost şi dirijor principal invitat.
În anul 2004, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Din cauza unor probleme de sănătate, Mariss Jansons nu a putut dirija orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008. Cu această ocazie, Theo a fost cel care l-a înlocuit, dirijând, cu mare succes, simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen.

Gabriela Iștoc face parte din generația sopranelor care s-au afirmat atât în România, cât și în lumea internațională a liricii europene. Este câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de canto; printre cele mai recente se numără Premiul I și Bursa de Studii din partea Fundației ,,Lucia Valentini Terrani’’ pentru cea mai tânără voce din competiție și Premiul Special al Teatrului Massimo din Palermo. De asemenea, s-a perfecționat la National Opera Studio în Londra și Royal Irish Academy of Music în Dublin, unde a studiat cu Veronica Dunne.
A câștigat burse de studii, printre care Robert and Margaret Lefever Study Award și Wessex Glyndebourne Association Award. S-a afirmat în Marea Britanie, unde a susținut împreună cu London Philharmonic Orchestra rolurile Lucy Brown din Opera de trei parale de Kurt Weill (la Royal Festivall Hall în Londra și Théâtre des Champs-Elysées, Antigona din Oedipe de Enescu (Royal Festival Hall și Ateneul din București în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”) și Ortlinde din Walkiria de Wagner (Royal Festival Hall). Orientându-se în primul rând către operă, repertoriul sopranei s-a îmbogățit cu titluri importante, dintre care vom aminti - Rigoletto de Verdi, o prezență remarcată în Gilda, Serpina în La Serva Padrona de Pergolessi, Fiordiligi în Cosi fan tutte de Mozart (Riam, Dublin), Ecoul în Ariadna auf Naxos de Richard Strauss (Glyndebourne Music Festival), Mimi în Boema lui Puccini (Den Jyske Opera, Danemarca & Opera North, Leeds), Adina în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti (Opera North, Leeds), Prințesa străină în Rusalka, de Dvořák, pentru Lyric Opera și multe altele.
Prezentă și pe scene de concert, printre partiturile solistice susținute se numără Messiah de Haendel și Vier Letzte Lieder de Richard Strauss, acestea din urmă cu Phoenix Orchestra din Dublin (dirijor John Finucane), dar și cu Teatro Massimo Bellini în Catania (dirijor Xu Zhong) și Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău (dirijor Theo Wolters), Te Deum-ul lui Anton Bruckner, alături de Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” și dirijorul Gerd Schaller.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Filarmonica de Stat „Transilvania”

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 235
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 346 zile, 17 Mai. 2023

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
jazz in the park 2024

Jazz in the Park 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 30 Aug 2024 - 1 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .