Concert vocal-simfonic - dirijor Stefan Geiger
Cluj , Cluj-Napoca.
Vineri 23 Iunie 2023 19:00 - Vineri 23 Iunie 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5
Categorii: Muzica si Concerte
Corul de femei și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Vineri, 23 iunie 2023, ora 19, Abonament 31
Colegiul Academic
Stefan Geiger dirijor
Cornel Groza dirijorul corului
Gustav Holst
Planetele
John Williams
Fragmente din Close Encounters of the Third Kind
E.T.: Adventures on Earth
Star Wars: The Jedi Steps and Finale
Penultimul concert de pe agenda stagiunii 2022/2023 va avea loc vineri 23 iunie 2023, începând cu ora 19.00 pe scena Auditorium Maximum. Astfel, vă invităm să luați parte la o seară vocal-simfonică în care, sub bagheta dirijorală a lui Stefan Geiger, Corul de femei și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” vor interpreta Planetele de Gustav Holst și fragmente din coloanele sonore ale unor filme precum Close Encounters of the Third Kind, E.T.: Adventures on Earth și Star Wars: The Jedi Steps and Final compuse de John Williams.
Concertul va avea loc vineri, 23 iunie 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.
Lucrarea Planetele de Gustav Holst este o suită orchestrală în șapte părți. Influențat de stilul lui Wagner, Strauss, Rimski-Korsakov și Stravinski, Holst deschide Planetele cu Marte, solul războiului, o secvență de o putere brutală și nestăvilită, accentuând stupiditatea războiului (a Primului Război Mondial), cu toate ororile sale. Partea a doua însă, Venus, aducătoarea păcii, este menită să ofere un răspuns primei părți, de unde și atmosfera liniștită care domină secțiunea. Partea a III-a, Mercur, este un scherzo în care pasajele de virtuozitate trec imperceptibil de la un instrument la altul. În Jupiter (partea a IV-a), Holst descrie muzical fericirea unei persoane care se bucură din plin de viață. Saturn, se constituie într-o meditație asupra etapelor vieții, a suferințelor, a maturizării și a înțelepciunii prin intermediul acordurilor care amintesc ticăitul unui ceas, pentru ca Uranus să marcheze un moment comic în desfășurarea suitei compozitorului englez. Ultima parte, Neptun, este influențată de Schönberg, fiecare notă a liniei melodice fiind interpretată de un alt instrument (sursă text - Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).
Close Encounters of the Third Kind, E.T.: Adventures on Earth și Star Wars: The Jedi Steps and Final sunt fragmente din coloanele sonore realizate de John Williams pentru filmele semnate de Steven Spielberg (de care îl leagă o îndelungată colaborare artistică și prietenie) sau de George Lucas. Compozitor, dirijor și pianist american, John Williams a compus, într-o carieră de peste șase decenii, unele dintre cele mai cunoscute coloane sonore din istoria filmului.
Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect.
Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.
Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredinţată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea sa, corul marchează primele succese internaţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial.
În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială (pentru mai multe informații accesați: https://filarmonicatransilvania.ro/despre/cor/).
Cornel Groza
În anul 1986, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, până la acel moment condus de Dorin Pop, respectiv Florentin Mihăescu, a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.
Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.
Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Stefan Geiger este dirijorul Orchestri Sinfônica do Paraná și director muzical general al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).
Provenind dintr-o familie de muzicieni, la vârsta de cinci ani a început să cânte la pian, vioară, tobe și trombon. În urma studiilor susținute de Fundația academică germană Studienstiftung des deutschen Volkes, a devenit trombonist solo la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat același post la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.
În urma studiilor de dirijat, a fost asistentul lui Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi. În scurt timp a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat între 2002 și 2007 Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen).
Stefan Geiger a dirijat numeroase orchestre, printre care Schleswig-Holstein Festival Orchester, Ensemble Resonanz, Würzburger Philharmonikern, Nürnberger Symphonikern, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Württembergische Philharmonie, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre, Banater Philharmonie, Orchestra Radio România, Orquestra Sinfônica da Bahia, Orquestra Sinfônica da Universidade de Sao Paulo la Sala Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires la Teatro Colon din Argentina.
Timp de mai mulți ani, a dirijat frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, acompaniind filme mute premiate cu Oscar, precum The Artist sau Ben Hur, comedii ale lui Buster Keaton sau drame precum Battleship Potemkin.
Printre cele mai recente momente importante ale lui Geiger se numără reveniri la Elbphilharmonie; debuturi la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro; Volkstheater din Rostock; NDR Radio Philharmonie din Hanovra; Oulu Symphony din Finlanda și Jerusalem Symphonic Orchestra.
______________________________________________________________________
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”
Bilete online: https://bit.ly/3WvdnKh
Oferta Revelion 2025 Cluj Napoca
Cluj, Cluj-Napoca. 31 Dec 2024 - 1 Ian 2025- Comentarii dupa (0)
- Poze & Video(0)
- Comentarii inainte (0)
- Participanti (0)
-
Ai ceva de zis?.Da-ti cu parerea