poze carl orff carmina burana

Carl Orff - Carmina Burana

Cluj , Cluj-Napoca. Vineri 5 Mai 2023 19:00 - Vineri 5 Mai 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5

Categorii: Muzica si Concerte

Concert vocal-simfonic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Stefan Geiger dirijor

Christine Razec soprană
Ștefan von Korch tenor
Mihai Damian bariton

Cornel Groza dirijorul corului

Prima săptămână a lunii mai debutează la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu un nou concert vocal-simfonic care va avea loc pe scena Colegiului Academic sub bagheta dirijorală a lui Stefan Geiger. În interpretarea Corului și a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, precum și a soliștilor Christine Razec (soprană), Ștefan von Korch (tenor) și Mihai Damian (bariton), iubitorii muzicii vor putea audia Carmina Burana de Carl Orff.

Concertul va avea loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Celebra cantată scenică a lui Carl Orff a fost compusă în 1936, piesa fiind desemnată de compozitor spre a fi dansată, cântată și jucată pe scenă. Textele au fost alese dintr-un manuscris medieval din sec. al XIII-lea, scrise în latina vulgară, germana veche și franceza medievală. Cele 254 de poeme evocă la superlativ plăcerile vieții lumești, ridiculizând, în același timp, lumea politică și biserica.
Carmina Burana, prima lucrare de referință a lui Carl Orff, redă auditiv o serie de experimente pe care compozitorul le făcea la mijlocul anilor ‘30 în teoria muzicii, prin care căuta să inspire și să stimuleze abilitățile muzicale pe care le considera universale.
Lucrarea este caracterizată printr-un amalgam de elemente melodice și ritmice cu influențe medievale din muzica populară și ecleziastică. Masivele forțe interpretative – instrumente și voci – devin elemente compoziționale esențiale, prin exploatarea la maximum a culorilor sonore. Mai mult, soliștii au un rol primordial, structura muzicală construită în jurul acestora fiind susținută prin plasarea orchestrei în plan secund.
Bucurându-se de o popularitate susținută, Carmina Burana se plasează în centrul repertoriului de concert (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Stefan Geiger este dirijorul Orchestri Sinfônica do Paraná și director muzical general al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).
Provenind dintr-o familie de muzicieni, la vârsta de cinci ani a început să cânte la pian, vioară, tobe și trombon. În urma studiilor susținute de Fundația academică germană Studienstiftung des deutschen Volkes, a devenit trombonist solo la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat același post la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.
În urma studiilor de dirijat, a fost asistentul lui Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi. În scurt timp a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat între 2002 și 2007 Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen).
Stefan Geiger a dirijat numeroase orchestre, printre care Schleswig-Holstein Festival Orchester, Ensemble Resonanz, Würzburger Philharmonikern, Nürnberger Symphonikern, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Württembergische Philharmonie, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre, Banater Philharmonie, Orchestra Radio România, Orquestra Sinfônica da Bahia, Orquestra Sinfônica da Universidade de Sao Paulo la Sala Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires la Teatro Colon din Argentina.
Timp de mai mulți ani, a dirijat frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, acompaniind filme mute premiate cu Oscar, precum The Artist sau Ben Hur, comedii ale lui Buster Keaton sau drame precum Battleship Potemkin.
Printre cele mai recente momente importante ale lui Geiger se numără reveniri la Elbphilharmonie; debuturi la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro; Volkstheater din Rostock; NDR Radio Philharmonie din Hanovra; Oulu Symphony din Finlanda și Jerusalem Symphonic Orchestra.

Christine Razec, soprana în vârstă de 24 de ani, a absolvit studiile de licență și masterat ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea conf. univ. dr. Ramona Coman și lect. univ. dr. Diana Țugui.
În cadrul celor șase ani de studiu, tânăra soprană a obținut rezultate importante, printre care se enumeră premiul al II-lea, în cadrul Concursului Internațional de Interpretare Muzicală, Mozart (anul 2017), premiul pentru creație feminină – rol principal, obținut în cadrul Festivalului Operelor Independente, Iași (anul 2019), în urma interpretării rolului Sandrina, din opera La finta giardiniera, de W. A. Mozart.
Pe lângă participarea la numeroase competiții de interpretare muzicală, menționăm și cursurile de măiestrie cu personalități marcante ale muzicii clasice precum sopranele Ines Salazar, Diana Țugui, Mariana Nicolesco și Ioana Bentoiu, baritonul Jean-Philippe Lafont, Axel Bauni (profesor la Universität der Künste Berlin), dirijorul Vlad Iftinca.
La vârsta de 23 de ani, Christine Razec a debutat pe scena Operei Române, din Cluj-Napoca, în rolul Voce dal cielo, din opera Don Carlo, de G. Verdi, sub bagheta maestrului David Crescenzi, alături de personalități marcante ale muzicii clasice românești și nu numai. Repertoriul tinerei soprane cuprinde lucrări din creația compozitorilor W. A. Mozart, G. Donizetti, V. Bellini, G. Rossini, G. Verdi, G. F. Händel, C. Gounod, J. Massenet etc.

Unul dintre cei mai apreciați tenori din România, Ștefan von Korch a fost caracterizat de criticii muzicali drept un cântăreț cu „abilități muzicale, acute ieșite din comun și cu o voință de fier”. Este prezent în roluri principale pe scenele din România și din străinătate încă de la vârsta de 21 de ani. Rolul care l-a consacrat, datorită dificultății țesăturii vocale, a fost cel al lui Arturo din opera I Puritani, cu care a debutat sub bagheta lui Giuseppe Sabbatini.
Născut în Oradea, Ștefan von Korch a studiat canto și pian la Liceul de Muzică din orașul natal, absolvind ulterior Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe scena Operei Naționale a debutat cu rolul lui Tamino din Flautul fermecat. A urmat apoi rolul lui Nemorino din Elixirul dragostei la Opera Maghiară și invitații la operele din București și Iași, la filarmonicile din Cluj-Napoca, Iași, Arad, Oradea, Râmnicu-Vâlcea și pe scene din străinătate – Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava, Viena.
Ștefan von Korch este câștigător al mai multor premii: Marele Premiu la Concursul de Lied „Ionel Perlea” (2012), Premiul III la Concursul Internațional „Alfredo Giacomotti” (2012), Premiul Fundației Darclée la Concursul „Hariclea Darclée” (2012).

Mihai Damian este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea Dirijat, iar în prezent este student în cadrul aceleași instituții, specializarea Canto, clasa conf. univ. dr. Cristian Hodrea și prof. univ. dr. habil. Iulia Suciu.
Obține rezultate deosebite dintre care amintim: Premiul I la Concursul Internațional de Intepretare Mozart (România), Marele Premiu și Premiul I de Excelență la Concursul Național de Canto Revelația Vocilor (România), Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Nouvelles Etoiles (Franța). Pe data de 11 februarie 2023, în cadrul Balului Operei, obține Premiul „Alexandru Fărcaș”, oferit de Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
Pe parcursul perioadei de formare, participă la diverse masterclass-uri cu artiști consacrați, precum: Karola Theill (Germania), Vlad Iftinca (România), Roland Börger (Chile), Patrick Russil (Marea Britanie), Cristian Hodrea (România) și Veronica Anușca (România).
Din anul 2019 își desfășoară activitatea în calitate de bariton în cadrul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, colaborând de-a lungul anilor cu dirijori de renume mondial, amintindu-i pe: Lawrence Foster (SUA), Sascha Goetzel (Austria), David Crescenzi (Italia), Mihnea Ignat (România), și Cristian Spătaru (Republica Moldova).
Debutează în Carmina Burana de Carl Orff alături de Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” în 26 mai 2022 urmând diverse colaborări cu mai multe filarmonici din țară. În 30 septembrie 2022 debutează pe scena Operei Naționale Române din Timișoara în rolul Contelui Almaviva din opera Le Nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, pe 23 octombrie în rolul lui Belcore din opera L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca iar pe 26 februarie 2023 în rolul lui Figaro din opera Il barbiere di Siviglia de Gioachino Rossini pe scena Operei Naționale Române din Iași.


Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.


Mai multe detalii: https://filarmonicatransilvania.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 326
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 361 zile, 03 Mai. 2023

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
jazz in the park 2024

Jazz in the Park 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 30 Aug 2024 - 1 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .