poze voices of youth urban comics from artivistory collective

VOICES OF YOUTH Urban Comics from ArtiViStory Collective

Cluj , Cluj-Napoca. Marţi 20 Septembrie 2022 13:00 - Marţi 27 Septembrie 2022
UAD Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

ArtiViStory Collective organizează, în parteneriat cu Asociația UniversitArt a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și cu sprijinul Fundației Botnar, expoziția Voices of Youth. Urban Comics from ArtiViStory Collective. Expoziția va fi deschisă în Galeria Casa Matei în perioada 20 - 27 septembrie 2022 și va putea fi vizitată gratuit pe toată durata ei. Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori începând de marți, 20 septembrie 2022, între orele 10.00-18.00, și se va încheia cu un finisaj în data de 27 septembrie, cu începere de la ora 19.00.

Expoziția Voices of Youth de la Galeria Casa Matei investighează rezultatele programului de mediere care a avut loc în luna martie a anului 2022 în cadrul expoziției Imagining Futures organizată de ArtiViStory Collective la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Actuala expoziție se constituie astfel într-o reprezentare artistică a problemelor exprimate de tinerii vizitatori, probleme ce au fost atent documentate, analizate și interpretate de ArtiViStory Collective. Un puzzle format din 360 de piese triunghiulare și 114 benzi desenate de o pagină (Eroul meu interior din Cluj) desenate de participanții la expoziția din muzeu se constituie în punctul de plecare al etapei actuale care imaginează un loc de joacă pentru tineri ca experiență interactivă, un spațiu de discuții despre diferitele probleme cu care se confruntă tinerii din Cluj și o explorare creativă a soluțiilor pe care aceștia le oferă la aceste probleme. Temele abordate în cadrul expoziției fac referire la traume și vindecare, singurătate vs. unitate, nivelul de implicare socială, încredere și neîncredere, familie, educație și alte preocupări care joacă un rol major în dezvoltarea personală a tinerilor din jurul nostru. În ultimii ani, benzile desenate urbane au devenit o practică creativă, narativă, contextuală, colaborativă și dinamică utilizată in diferite cercetări. Secvențialitatea lor face ca acest mediu să fie ideal pentru redarea procesului de lucru, dar și pentru regândirea și imaginarea orașelor, a comunităților și a spațiilor urbane. Astfel, demersul artistic al ArtiViStory Collective își propune să contribuie atât la interconectare (aducând vizibilitate părților interesate și acțiunilor acestora în cadrul unui ecosistem), cât și la activarea civică (prin catalizarea energiei comunității în acte de participare culturală).

Artiștii din cadrul ArtiVistory Collective (Evelina Grigorean, Melinda Ureczki Lázár, Lucian Barbu, Teodora Predescu, Horatiu Coman) realizează o cartografiere a situațiilor și contextelor, interpretează și discută piesele de puzzle în forme vizuale, punând accentul pe vocile tinerilor, și construiesc modele de personaje ca eroi care îi susțin și îi încurajează pe tineri să își exprime vocea interioară și să își dezvolte încrederea în sine și în comunitate.

Alături de lucrările artiștilor din ArtiVistory Collective, în expoziție se regăsesc și o serie de 30 de publicații de benzi desenate cu tema My Inner self in Cluj, realizate de studenții participanți la cursurile de benzi desenate și animație din cadrul programului de studii de licență Arte plastice - grafică al UAD Cluj-Napoca, precum și 96 de benzi desenate de o pagină pe teme individuale sau sociale realizate începând cu anul 2019 de foști studenți ai programului de studii de master Bandă desenată și animație din cadrul aceleiași instituții.

Curatoriată de Alice Iliescu, Anamaria Tomiuc și Daniel Popescu (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca), expoziția Voices of Youth promovează implicarea și participarea culturală atât ca mijloc de resursă creativă, cât și ca formă de cercetare colectivă. Astfel, ea expune problemele, opiniile, nevoile, dorințele sau ideile reale ale tinerilor, dar deschide și noi dialoguri pe tema inițiativei OurCluj, explorând laboratorul de viață urbană bazat pe valori și imaginând viitoruri posibile.

ArtiViStory Collective este o comunitate de artiști, profesori și cercetători de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD) care folosesc benzile desenate ca mijloc de documentare, analiză și interpretare vizuală a aspectelor invizibile care apar în cadrul comunităților noastre și care modelează societatea contemporană.

Asociația UniversitArt este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă de interes public, înființată în anul 2017 în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu scopul de a reprezenta interesele comunității sale, de a-și promova membrii pe plan local, național și internațional și de a sprijini universitatea în îndeplinirea misiunii sale culturale prin organizarea de evenimente artistice și științifice (proiecte de cercetare, proiecte artistice, expoziții, conferințe, ateliere de creație). Asociația UniversitArt a sprijinit prin ArtiViStory Collective realizarea, în parteneriat cu Barbara Bulc (SDG Colab) și Eric Gordon (Make Civic și MIT), a studiului de cercetare aprofundată a OurCluj intitulat Activating Values in Urban Transitions - a novel approach to urban innovation, susținut de Fundația Botnar, care a fost lansat în primăvara anului 2022. Studiul poate fi accesat aici:
https://issuu.com/ourcluj/docs/2022-03-31-ourcluj_pdf_book?fr=sYjNjNjQ5NjY3NjM

SDG CoLab este un colaborator non-profit axat pe proiectarea și cercetarea structurilor alternative de colaborare pentru bunăstarea oamenilor și a planetei. Acesta administrează laboratorul viu OurCluj și acționează ca un facilitator al ecosistemului. Cu sediul în Geneva, Elveția, și angajat la nivel global, SDG Colab lucrează cu partenerii pentru a reimagina valorile și relațiile, esențiale pentru a schimba paradigma economică actuală. Pentru informații suplimentare, accesați: https://sdg-colab.org.

OurCluj, ca laborator de viață urbană din Cluj-Napoca, se axează pe bunăstarea tinerilor prin centrarea valorilor de încredere și grijă în cadrul proiectelor realizate de diferiți actori instituționali sau organizaționali. Acesta face parte din inițiativa OurCity a Fundației Botnar, care sprijină orașele din întreaga lume să implementeze programe coordonate pentru a valorifica tehnologiile digitale și inteligența artificială pentru a le transforma în locuri în care vocile și nevoile tinerilor sunt recunoscute și prioritizate. Această abordare inedită a inovării urbane este o inițiativă pe 10 ani, care constă în prezent într-o rețea de treisprezece proiecte de inovare socială interconectate, administrate de SDG Colab și care colaborează cu administrația locală, societatea civilă, sectorul privat și mediul academic pentru a îmbunătăți bunăstarea tinerilor locuitori ai orașului. Pentru informații suplimentare, accesați: http://ourcluj.city

Fondation Botnar este o fundație filantropică elvețiană dedicată ameliorării sănătății și bunăstării tinerilor care trăiesc în orașele lumii. Susținând includerea vocilor tinerei generații și utilizarea echitabilă a inteligenței artificiale și a tehnologiei digitale, fundația sprijină și investește în programe și cercetări inovatoare, reunind actori din diverse sectoare pentru a stabili dialoguri și parteneriate:
Pentru informații suplimentare, accesați: www.fondationbotnar.org

Finanțator: Fondation Botnar

Parteneri: University of Art and Design, SDG Colab, Engagement Lab, Municipality of Cluj-Napoca, Grupul PONT, Youth Federation in Cluj (FTC), Cluj Cultural Center (CCC)

Școli participante: Liceul Bathory, Școala Kozmuta Flora, Colegiul Național “Emil Racovita”, The Green School, Școala Generală “Ioan Bob”, Școala Gheorghe Sincai din Floresti, Liceul Dumitru Tautan Floresti, Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”, Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță”, Liceul de Artă Romul Ladea, Liceul Elf, Liceul Teoretic “Eugen Pora”, Colegiul Ortodox Nicolae Colan.

Mai multe detalii: http://www.uad.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 383
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 574 zile, 20 Sep. 2022

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .