poze scoala de grafica din wroclaw

Şcoala de Grafică din Wroclaw

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 20 Aprilie 2017 18:00 - Duminică 30 Aprilie 2017
Galeria Casa Matei

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Şcoala de Grafică din Wrocław a fost fondată de trei generaţii de artişti legaţi de Catedra de Grafică Artistică şi Arte Mediale din cadrul Academiei de Artă din Wrocław, generaţii constând în cadre didactice, dar şi absolvenţi ai catedrei mai sus amintite. Acest fapt face ca fenomenul să fie diferit şi, în acelaşi timp, supus unei continue modificări. Cu toate acestea, există o serie de factori care consolidează fenomenul. Fără îndoială, cei mai importanţi factori sunt: impactul procesului de educare în cadrul Academiei de Artă din Wrocław (cunosctură înainte sub numele de Şcoala Superioară de Stat de Arte Plastice) şi tradiţia mediului artistic, exprimată în Wrocław prin tendinţa graficienilor de a ajunge la un anumit stil şi la o anumită metodă de a crea o lume imaginară, care, aşa cum s-a dovedit, atrage o serie de artişti extrem de inteligenţi; ultimul factor este, în mod paradoxal, energia neabătută, care motivează în mod constant tinerele generațiile de a merge dincolo de status quo-ul elaborat.

Educația artistică în cadrul Academiei de Artă din Wrocław se desfășoară în paralel în două direcții: grafică artistică şi graphic design. Ceea ce uneşte cele două direcţii de manifestare, aici în mediul Şcolii de Grafică din Wrocław, este modul de a gândi creaţia, realizată într-o formă care poate fi denumită general „narativ-imaginativă”. În realizarea de afişe, s-au folosit de această formulă absolvenţii şcolii din Wrocław care au intrat în istoria Şcolii Poloneze de Afis: Jan Jaromir Aleksiun, Eugeniusz Get Stankiewicz (ambii am predat la Academia de Artă din Wrocław) şi Jerzy Czerniawski. În realizarea proiectelor lor, aceştia s-au bazat pe suprarealism – pentru ei o lume a imaginaţiei fără limite, căruia i-au asociat propriile frământări legate de trecerea timpului şi de perioada în care au trăit (perioada socialismului şi a limitărilor impuse de acesta), faţă de care şi-au manifestat dezacordul.

Şi în cazul generaţiilor mai tinere, preocupate de grafica artistică, suprarealismul a reprezentat un spaţiu lipsit de graniţe, în mijlocul căruia au putut şi pot în continuare să-şi deruleze povestea, încorporând amintiri, discutând despre temerile şi traumele lor, pentru ca în final, să realizeze o serie de comentarii pe marginea temelor de actualitate, realizând astfel fundaţia ideologică a discursului implicat.

Mai mult, gama de subiecte propuse de către creatorii din Wrocław se află într-o continuă expansiune. Şi nu doar atât. Energia mediului, iniţiată în anii ’60 ai secolului trecut, exprimată într-o serie de căutări care trec dincolo de definiţia artei contemporane, împinge – în special tânăra generaţie – în direcţia noilor tehnici grafice şi spre îmbunătățirea celor existente, dar, şi spre încadrarea operei de artă în rândul activităților intermediale, prin intermediul cărora se realizează legătură dintre grafică şi fotografie, grafică şi sculptură sau grafică si instalaţie, dar şi spre cele în care în prim-plan nu se regăseşte rezultatul final, ci procesul de creaţie.

Imaginea contemporană a Şcolii de Grafică din Wrocław se realizează prin lucrările unor artişti-profesori precum Jacek Szewczyk, Paweł Frąckiewicz, Christopher Nowicki, Przemysław Tyszkiewicz, Anna Janusz-Strzyż, Małgorzata ETBER Warlikowska, Aleksandra Janik, Mariusz Gorzelak, Agata Gertchen, Marta Kubiak, Anna Kodź, Magdalena Czerniawska, Sebastian Łubiński, Wojciech Kołacz, Paweł Puzio, Marta Lech, Zuzanna Dyrda şi Sofia Palma.

Autor: Dorota Miłkowska

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 799
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2536 zile, 19 Apr. 2017

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 803

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .