poze expozitie foto monumenteuitate

Expozitie foto moNUmenteUITATE

Cluj , Cluj-Napoca. Luni 18 Aprilie 2011 18:00 - Marţi 3 Mai 2011
Ceainaria librariei Carturesti

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Minunate ansambluri arhitecturale neglijate, pandite de ruina si disparitie

Sunteti asteptati luni, 18 aprilie 2011, la ora 18.00, in ceainaria librariei Carturesti din Cluj. Proiectul moNUmenteUITATE isi propune realizarea unei arhive de imagini si informatii despre resedintele nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures si aducerea acestor monumente, astazi aparent uitate, in atentie publicului, in speranta ca destinul lor va fi deturnat si ele vor fi salvate de la ruina si disparitie. Expozitia de la Carturesti prezinta un caleidoscop de imagini din arhiva proiectului, pe masura diversitatii naucitoare a acestor constructii, imprastiate in toata zona intracarpatica.

Este vorba despre vaste ansambluri nobiliare datand din secolele XVII-XIX, aflate in zone rurale mai mult sau mai putin accesibile, care au in centru palate impunatoare, de dimensiuni variabile si stiluri din cele mai diferite, inconjurate de anexe (fortificatii, grajduri, bucatarii, granare) si de gradini si parcuri candva atent ingrijite. Expropriate la inceputul regimului comunist, aceste ansambluri au primit de cele mai multe ori intrebuintari improprii, care au dus la deteriorarea lor, iar dupa 1989 multe dintre ele au fost lasate in paragina. Din cele peste 300 de ansambluri nobiliare care au supravietuit pana in prezent, prea putine se restaureaza: acoperisuri prabusite, ce lasa cale libera umezelii sa se infiltreze in ziduri, cladiri dezbracate de tencuiala, ziduri tinandu-se in picioare impotriva asteptarilor. In mijlocul ruinei generale, rasar spectaculoase ancadramente de piatra, sculptate cu mestesug cu secole in urma, surprinzatoare tavane casetate din lemn sculptat, pastrandu-se in vechi scoli abandonate, picturi murale renascentiste, sobe impodobite cu blazoane si motive vegetale luxuriante, piese de mobila desperecheate.

La acestea se adauga arborii rari si traseele aleilor din parcuri, serele din metal si sticla inghitite de vegetatie, lacurile si podurile subrede, statuile pe care creste muschiul. Nimic nu te pregateste pentru intalnirea cu aceste opera de arta si fragmente de istorie, nici drumurile de tara, nici aspectul placid al satelor, care ignora sau de multe ori ascunde prezenta monumentului istoric.

Proiectul moNUmenteUITATE, initiat de dna. dr. prof. arh. Anca Bratuleanu in 2008, are la baza materialul fotografic adus de pe teren, prin finantari proprii, de trei generatii de studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”. Materialul si expozitia au fost organizate de Cristina Chira si Anca Majaru (studente la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”), Irina Leca (studenta la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, sectia Istoria artei) si Alexandra Stoica (absolventa in 2010 a Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”).

Proiectul se afla sub patronajul Departamentului de Istoria si Teoria Arhiecturii si Protectia Patrimoniului din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”.

Mai multe detalii: http://cluj.24fun.ro/evenimente/expozitia_foto_monumenteuitate-20111.html

Comenteaza pe Facebook
monica

Adaugat in urma cu 4732 zile, 15 Apr. 2011

Adaugat de monik

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5142

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .