poze colonia artistica din szolnok 111 ani

Colonia Artistică din Szolnok – 111 ani

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 23 Mai 2013 17:00 - Sâmbătă 15 Iunie 2013
Casa Minerva, str. Napoca nr. 16

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

În vârstă de 111 ani, Colonia Artistică din Szolnok se prezintă pentru înâia oară în Transilvania cu o expoziție din colecția sa istorică și contemporană de pictură și sculptură.

Pictorul austriac August von Pettenkofen a ajuns în Ungaria ca desenator de război în timpul revoluției de la 1848-1849. A vizitat orașul Szolnok pentru prima oară în anul 1851, fiind impresionat de peisajul și oamenii locului. În perioada următoare s-a întors de mai multe ori la Szolnok, unde a invitat și alți artiști maghiari și străini. În deceniul al șaptelea al secolului al 19-lea Szolnokul era vizitat cu regularitate de către o serie de artiști renumiți, printre care putem să îi amintim pe Lajos Deák-Ébner, Sándor Bihari, Pál Böhm și László Mednyánszky. Către sfârșitul secolului al 19-lea s-a născut ideea înființării la Szolnok a unei colonii artistice permanente, cu sprijinul artiștilor interesați.

Proiectul prezentat în acest sens ministerului culturii în octombrie 1899 avea să fie repede aprobat. În această perioadă Szolnokul era deja frecventat de către pictori de seamă ai timpului, printre care merită amintiți Ferenc Olgyai, Nándor Katona, Károly Pongrácz, János Vaszary, Károly Kernstock și Adolf Fényes. În aceste condiții, la 28 aprilie 1901 a fost constituită Asociația Artistică din Szolnok, care și-a propus construirea studiourilor și îndrumarea vieții coloniei artistice. La 29 iunie 1902 s-au dat în folosință cele două clădiri construite pe locul vechii cetăți din Szolnok, construcții care adăposteau un număr de 12 studiouri artistice. Unul dintre aceste studiouri a fost atribuit pictorului Adolf Fényes, care prin lucrările sale inspirate de experiențe locale a definit caracteristicile picturii de la Szolnok.

Contrar Coloniei Artistice din Baia Mare, cea din Szolnok a contribuit la dezvoltarea picturii maghiare moderne prin îmbrățișarea portretisticii de factură realistă. Epoca de aur a coloniei din Szolnok a durat până la începutul primului război mondial, activitatea fiind reluată abia în anul 1924. Printre artiștii care au avut un rol determinant în istoria coloniei în perioada interbelică trebuie cu siguranță să-i amintim pe Vilmos Aba-Novák și Aurél Bernáth.

În timpul celui de-al doilea război mondial colonia a fost grav avariată, fiind distrusă atât colecția sa de artă, cât și arhiva acesteia. Activitatea coloniei a fost suspendată în anul 1950 prin decret, pentru ca apoi întreaga colonie să fie preluată de cărtre stat. În cele ce urmează colonia a funcționat în sistem de invitații sezoniere, până în anii 1960, când s-a permis reîntoarcearea la Szolnok a unor artiști titulari vechi, precum și instalarea în colonie a unui val de tinere talente (printre care Sándor Baranyó, Ferenc Berényi, Mihály Gácsi, Ferenc Simon) cărora le-au fost repartizate studiouri.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființare s-a realizat o expoziție la Muzeul Ernst din Budapesta, iar în anii 1966, respectiv 1977 activitatea coloniei a fost prezentată publicului în cadrul unor expoziții jubiliare organizate la Galeria Națională Ungară. În perioada anilor 1975-1976 Galeria Națională Ungară în cooperare cu Muzeul Damjanich din Szolnok, cu Österreichische Galerie din Viena, respectiv cu Neues Galerie am Landesmuseum Joanneum din Graz a organizat din lucrările celor mai de seamă artiști care au lucrat în colonie expoziția intitulată Școala de Pictură din Szolnok – de la Pettenkofen la Adolf Fényes.

Colonia Artistică din Szolnok este caracterizată printr-o inovare continuă și printr-un angajament de respectare a trecutului și a tradiției. Începând cu reorganizarea din anul 2002 mulți artiști consacrați au avut posibilitatea de a beneficia de câte un studio și de a lucra pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp la Szolnok. Galeria Kert a coloniei contemporane prezintă în cadrul unor expoziții temporare rezultatele activității de creație a locuitorilor coloniei, precum și lucrările unor cunoscuți artiști plastici maghiari sau străini. Înafara expozițiilor de artă plastică, sunt organizate în colonie și o serie de spectacole de muzică, literatură, dans, teatru de mișcare, proiecții de filme, tabere internaționale de creație, grupuri de studiu pentru tineret și artiști începători, precum și alte evenimente culturale care împreună definesc atmosfera spirituală a locului.

Colecția istorică și contemporană de artă plastică a Coloniei Artistice din Szolnok a fost prezentată în cardul mai multor expoziții organizate în Ungaria și în alte țări, perpetuând reputația orașului și contribuind la crearea și menținerea unor legături culturale deosebit de active. Activitatea artistică a coloniei a fost definită în cei unsprezece ani trecuți de la reorganizare de către o serie importantă de artiști plastici, dintre care amintim pe László Meggyes și Ferenc Berényi, decedați în anii din urmă, pe Magdolna Fazekas, Lászó Hangay Szabó și Ferenc Simon, locuitori permanenți ai coloniei, precum și pe artiștii plastici Zoltán László Kiss, Boriska Dömény, Tibor Palkó, Zoltán Katona, Kata Szalai, Kriszta Nagy, György Georgius Soós, Patrícia Minerva Varga, Ildikó Zsemlye, György Szabó, György Király, Margit Ágotha, Eszter Rékassy, Schorno Heinrich, László Vendel Meggyes, György Verebes, Tamás Gránicz, Gábor Benő Pogány, Norbert Révi, Dániel László, Zsófia Balogh, Ulrike Franz, Benjamin Thaler, Uta Krauss, Anahita Razmi, Zoltán Dóka, Sándor Dóró, Fábián Barát, Ákos Szente-Szabó, József Bullás, Elek Kerekes și Jenő Kovács, care continuă să-și pună amprenta pe calitatea demersului artistic de la Szolnok.

Pe lângă activitatea continuă de creație relațiile ce se extind an de an asigură dezvoltarea și diversificarea vieții culturale a coloniei, care se leagă astfel nu numai de tradițiile și valorile iluștrilor înaintași, dar și de imaginea coloniei în spațiul artistic maghiar și internațional contemporan. În acest context a luat ființă în urmă cu doi ani Societatea Artiștilor Plastici din Szolnok, care numără aproape o sută de membri, reunind în rândurile sale pe toți acei artiști care cultivă relații profesionale și spirituale cu colonia artistică, respectiv cu orașul Szolnok și regiunea înconjurătoare. Galeria Kert, cu programul său expozițional de cea mai bună calitate, a câștigat în mod binemeritat notorietate națională, Colonia Artistică din Szolnok devenind un spațiu cu atmosferă de prietenie și liniște creatoare pentru artiști și pentru publicul iubitor de artă deopotrivă.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1198
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 3988 zile, 20 Mai. 2013

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .