poze chipul i ne asemanarea

Chipul și (ne)asemănarea

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 20 Octombrie 2022 18:00
Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Darius Hulea și Sebastian Nasta

„Expoziția „Chipul și (ne)asemănarea”, găzduită de Muzeul de Artă Cluj, aduce laolaltă doi artiști cu viziuni aparte asupra artei figurative, potențialului său expresiv și relevanței sale în cultura noastră contemporană. Folosind medii artistice tradiționale, și anume sculptură și pictură, lucrările lui Darius Hulea și Sebastian Nasta diferă semnificativ în ce privește tipologia de imagini și impactul vizual, dar au în comun cîteva caracteristici esențiale: spectaculozitate vizuală, prezența figurii umane atent coreografiate și construite realist, o tendință de face referire la anumite idealuri estetice și minuțiozitatea atentă cu care sînt tratate aspectele tehnice ale realizării artistice.

Ambii artiști se preocupă funciarmente de tensiunea dintre registre duale: acela al modelelor și acela al particularităților, acela al idealurilor metamorfozate, dar vivace supraviețuind, avîndu-și originea în trecut și acela al tehnicismului epocii noastre contemporane, acela al mimesis-ului și acela al expresiei. Cu alte cuvinte, ce este crucial pentru arta ambilor nu este nici eidos, nici eidolon, ci energeia, ca forță generatoare de formă.

Lucrările lor captivează privirea datorită paradoxului pe care îl încorporează adecvat: atît Darius Hulea, cît și Sebastian Nasta se bazează mult pe tehnică, dar îi neagă acesteia triumful final. Tehnica are doar scop, iar acesta este întotdeauna eficiența. Cei doi însă utilizează abundent și expert tehnica, dar într-un mod aproape a-tehnic, la nivelul fundamental scopul lor nefiind eficiența, ci bogăția de sens, livrată în manieră spectaculoasă.”

Mai multe detalii: http://www.uad.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 254
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 556 zile, 12 Oct. 2022

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .