poze pove ti de care te fere ti

Povești de care te ferești

Bucuresti , Bucuresti. Luni 20 Iunie 2016 19:00 - Luni 20 Iunie 2016
Str. Lanariei nr. 93-95, sector 4

Categorii: Spectacole si Filme

Numar min/max participanti: 0/80

Povești la Replika 3 în 1: teatru, carte și film

INTRAREA este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile
e-mail: centrulreplika@gmail.com;
tel.: +40732101860

TEATRU - ora 19.00
MASKAR [între] – producător Asociaţia Culturală ADO
text: Mihaela Michailov; regia: Radu Apostol; scenografia: Arh. Gabi Albu; video design: Elena Gageanu; muzica: Jak Neumann; distribuţia: Katia Pascariu, Viorel Cojanu
durata: 1h 30 min
limita de vârstă: 10+

Câte fețe are bau-baul copilăriei tale? Ce culoare avea „răul cel mai rău” atunci când erai mic?
Ce-i aia rudar? Ia zi, știi? Ce-i aia maskar? Ia zi, afli? Câte cuvinte folosești fără să le cunoști sensul?
Mama ta are fustă lungă, lungă? Tatăl tău fură găini? Bunica ta face vrăji?
Tu locuiești în casă din chirpici?
Ai 7 frați?

Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre fabrici și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape, despre degradarea unor meserii pe cale de dispariție, despre supraviețuirea în condiții limită.
Spectacol realizat în cadrul proiectului ”Intervenții socio-artistice pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural (ART_ROM)” finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro). Site-ul proiectului e www.maskar.ro

CARTE - ora 20.30
Prezentarea cărţii Condiția romă și schimbarea discursului, Vintilă Mihăilescu (coordonator), Petre Matei (coordonator), Editura Polirom, 2014.

Văzuţi ca o familie extinsă, ca un grup solidar sau ca un popor care nu şi-a găsit deocamdată locul din punct de vedere geografic şi social, romii fac obiectul multor studii din diverse domenii. Mentalitatea generalizată cu privire la neintegrarea romilor în societăţile în care trăiesc a caracterizat multă vreme şi mediul ştiinţific românesc, problematica acestei minorităţi nefiind încă pe deplin explorată. În încercarea de a defini elementele caracteristice identităţii romilor şi de a explica modul în care ceilalţi se raportează la ei, mai mulţi antropologi au efectuat cercetări în comunităţile rome din România şi din alte ţări. Rezultatele acestor cercetări sînt reunite într-unul din primele volume de antropologie recentă a culturii şi societăţii rome din literatura autohtonă. Poveştile de viaţă relatate, completate de descrierea tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului şi muzicii, de la cea a vechilor lăutari pînă la manele, conturează o imagine realistă a acestei etnii, precum şi noi perspective şi direcţii de analiză.

FILM - ora 20.45 - Proiecţie film documentar

"Prea-fericiţii din groapa de gunoi" (România - 56 minute)

Documentarul face parte din proiectul subRahova-Pata Rât, un proiect al Asociaţiei culturale Solitude Project, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Veioza Arte şi Asociatia Colectiv A. Echipa proiectului: Farid Fairuz, Mihaela Michailov, Tania Cucoreanu, Katia Pascariu, Mădălina Dan.
_____________________________
POVEȘTI LA REPLIKA este un proiect de artă educațională și cultură participativă, care prezintă, timp de trei luni, spectacole de teatru, cărți și filme înrudite tematic, într-un format axat pe interrelaționarea dintre forme de expresie și domenii diferite, care au un conținut similar.
_____________________________
POVEȘTI la REPLIKA - Platforma de artă educațională este un proiect cultural finanţat de AFCN

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/557358757767633/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 854

Eveniment postat de organizator

elena

Adaugat in urma cu 2847 zile, 12 Iun. 2016

Adaugat de Centrul Replika

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 6

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .