poze  intalnirile jti din sala tnb pe micul ecran
poze  intalnirile jti din sala tnb pe micul ecran poze  intalnirile jti din sala tnb pe micul ecran poze  intalnirile jti din sala tnb pe micul ecran

”Întâlnirile JTI”, din sala TNB pe micul ecran

Bucuresti , Bucuresti. Luni 25 Decembrie 2017 20:00
TVR 3

Categorii: Spectacole si Filme

Televiziunea Română va difuza luni, 25 decembrie, orele 20.00, pe canalul TVR3, spectacolul „La Bayadere – Țara Iluziilor”, prezentat de „Noism”, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în cadrul Întâlnirilor JTI, la inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a Fundației Art Production.

Spectacolul va putea fi astfel urmărit de iubitorii dansului contemporan care nu au putut fi prezenți în martie în sala Teatrului Național București, dar și de către cei care vor să-l revadă.

„Noism”, înființată în 2004 de artistul Jo Kanamori, a fost prezentă pentru prima dată în România, în cadrul Întâlnirilor JTI, fiind prima companie profesionistă de dans din Japonia care urmărește tradiția dramatică europeană. Jo Kanamori a studiat cu Maurice Bejart la Școala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Întrebat în conferința de presă prin care s-a anunțat spectacolul, care este metafora ce ar caracteriza cel mai bine „La Bayadere”, directorul artistic al „Noism”, a răspuns: „amintirea”.

„La Bayadere” se constituie, potrivit presei de specialitate, într-o „aspirație către perfecțiune, un mesaj tulburător din lumea „de dincolo. Un spectacol între două lumi, construit într-o simetrie absolută, despre iluzia îmbătătoare a puterii, ura distrugătoare și magia iubirii”.

„O propunere total inedită a celebrei partituri clasice, „La Bayadere”. O trupă pregătită din punct de vedere al antrenamentului baletului clasic, transformat în neoclasic. Cu toții, de la solistă, solist, și până la ultimul personaj s-au prezentat la un nivel de prim solist, foarte bine antrenați și pregătiți. O scenografie extraordinară, o îmbinare interesantă a teatrului dans între text, muzică, actorie și plastică a corporalului. În mod special mi-au plăcut costumele și limbajul coregrafic extraordinar al celui care a semnat scenografia”, a declarat Beatrice Rancea, director al Operei Naționale din Iași.

„Acest spectacol este o încântare a privirii și o bucurie a spiritului. O ocazie unică pe scena contemporană de a trăi o întâlnire cu trei stiluri, trei limbaje diferite. Pe de o parte, este vorba despre baletul clasic, în forma lui cea mai elegantă și mai precisă, pe de altă parte e vorba de dansul contemporan, simbolic și direct, aduse împreună sub semnul teatralității. Iată revelația unei opere coregrafice originale a Japoniei de azi!”, a spus Octavian Saiu, teatrolog și profesor.



Costumele și decorul La Bayadere au fost create de profesioniști din diverse domenii. Aranjamentul scenic, costumele și decorul din lemn aparțin arhitectului Tsuyoshi Tane, designerului Yoshiyuki Miyamae, de la celebra casă de modă Issey Miyake și producătorului de mobilă Masaki Kondo, cu toții colaboratori ai „Noism”. Muzica este bazată pe partitura originală semnată de Ludwig Minkus, cu adăugirile lui Yasuhiro Kasamtasu, aflat la prima colaborare cu Noism.

Nu ratați „La Bayadere – Țara Iluziilor”, luni, 25 decembrie, orele 20:00, pe TVR3!


Inaugurate în anul 2000, de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016 Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy. Ediția din 2017 , cea de-a XVIII-a, este prezentată de Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei și în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Întâlnirile JTI au fost organizate și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

Foto credit: Silviu Pavel

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/ArtProductionFoundation/posts/1168950666573231

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 890

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 2289 zile, 22 Dec. 2017

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 227

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .