poze  folia shakespeare co de gigi caciuleanu
poze  folia shakespeare co de gigi caciuleanu poze  folia shakespeare co de gigi caciuleanu poze  folia shakespeare co de gigi caciuleanu

"Folia, Shakespeare & Co", de Gigi Căciuleanu

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 18 Februarie 2017 20:00
Teatrul National, Sala Studio

Categorii: Spectacole si Filme

Un spectacol de teatru coregrafic care îl readuce pe Shakespeare în actualitate...

Dorind să transfigureze într-o manieră cât mai bogată şi mai personală o temă muzicală veche de secole - contemporană cu Will - "folia", regizorul, coregraful şi scenaristul Căciuleanu a ales un prototip de personaj pe care îl regăsim în toate creaţiile shakesperiene: bufonul. Un bufon ajuns rege aruncă lumea în haosul libertăţii totale.

“Asemenea unui naufragiat al unei furtuni organizate de duhul Ariel și inițiate de magicianul / savant Prosepro, exilatul Victor Hugo spune despre William Shakespeare, eșuat și el pe planeta noastră dintr-o altă lume: «El scria pe foi volante precum aproape toți poeții de altfel...» (Victor Hugo, About Shakespeare, §III-VIII)
Aceste rânduri m-au îndreptățit să-mi imaginez că acele foi volante ar fi fost împrăștiate de vânt. Și mi-au dat apoi curajul de a alege din acest vârtej prinzând din zbor câte una din prețioasele foi. Ca să mă opresc pe una sau alta din replicile unuia sau altuia dintre personaje, pentru a organiza această dezordine, într-un tot diferit, imaginar si histrionic, pentru care Bufonul - Shakespeare nu mi-ar fi, sper din suflet!, purtat pică. Înțelegând că nu am făcut-o din irespect ci dimpotrivă, cu mare dragoste și nețărmuită admirație.
Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în "Folia, Shakespeare & Co" nu m-am concentrat cu predilecție pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora.
Dacă la Shakespeare, toți nu sunt nebuni, cu toții sunt însă purtați într-o măsură mai mare sau mai mică de un vânt de «folie». În aceste oglinzi deformante, lucrurile se inversează. Nebunii devin întelepți, iar întelepții nu-și mai dau seama cât de smintiți sunt.
Recitindu-i piesele, am impresia că ceea ce Demiurgul binevoiește să ne arate nu este decât un fel de fațadă amăgitoare sub care mișună un șir nesfârșit de monștri. Se râde însă mult, pentru că de fapt toate nu sunt altceva decât savante bufonerii, piruete ale spiritului, clovnerii ale inteligenței...
Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să “zgândăr” aceasta fațadă bufonească. Bineînțeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârșit, continuată nu numai de artiști ci și de public. La această reflecție personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator.” Gigi Căciuleanu

Regia: Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu - Vladu
Scenografie: Corina Grămoşteanu
Muzica: Paul Ilea
Light design: Cristian Petru Simon
Cântece: Paul Ilea, Adrian Nour

Spectacolul este o producție a Fundației Art Production cu sprijnul Teatrului Național București și a Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”.

Sponsor al “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” - JTI

Mai multe detalii: http://www.tnb.ro/ro/folia-shakespeare-co

Pret bilet: 40 si 50

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 851

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 2702 zile, 23 Ian. 2017

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 233

Alte Evenimente din Bucuresti
curs on line 2024 urbanism si amenajarea teritoriului

CURS ON-LINE 2024 URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI

Bucuresti, Bucuresti. 15 Iul 2024 - 19 Iul 2024
cursuri on line functionari publici 2024

CURSURI ON-LINE FUNCTIONARI PUBLICI 2024

Bucuresti, Bucuresti. 8 Iul 2024 - 12 Iul 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
festival nostalgia 2024

Festival Nostalgia 2024

Bucuresti, Bucuresti. 28 Iun 2024 - 30 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .