poze  corsarul la opera nationala bucuresti

"Corsarul" la Opera Nationala Bucuresti

Bucuresti , Bucuresti. Joi 17 Februarie 2011 18:30

Categorii: Spectacole si Filme

Celebra coregrafie imaginată în veacul trecut de maestrul Marius Petipa face din "Corsarul" "un Hamlet-ul baletului".

Actul I.
Piaţa unui bazar oriental la Adrianopole
Negustorii îşi etalează mărfurile colorate lângă târgul de sclave. În piaţă îşi face apariţia un grup de corsari conduşi de Konrad. Acesta o întâlneşte pe tânăra grecoaică Medora, pupila negustorului Isaac Lankedem . Între cei doi se înfiripă o dragoste fulgerătoare. În acelaşi timp,în bazar, soseşte într-o litieră Seid-Paşa, care doreşte să cumpere sclave pentru haremul său. Ochii i se opresc asupra frumoasei Gülnara, dar până la urmă este cucerit de farmecul Medorei. Seid-Paşa face un târg cu Lankedem, în urma căruia Medora şi Gülnara urmqau să fie trimise la palatul pentru haremul său. Planurile acestea însă sunt zădărnicite de Konrad şi la un semnal al său corsarii o răpesc pe Medora împreună cu celelalte sclave şi cu Lankedem şi iau drumul mării spre insula corsarilor.
Actul II.
Malul mării
Konrad şi Medora se apropie de o veche ruină, unde se află refugiul corsarilor. Cei doi tineri îndrăgostiţi sunt fericiţi, iar Medora îşi schimbă hainele cu cele de corsar, bucurându-se de libertate alături de iubitul său. Prietenul lui Konrad, Birbanto, aduce sclavele capturate şi pe Lankedem, care tremură de frică. Sclavele îl imploră pe Konrad să le elibereze. Acesta acceptă, la insistenţele Medorei, ceea ce îi nemulţumeşte pe Birbanto şi pe unii dintre corsari. Konrad repetă ordinul şi îl obligă pe Birbanto să se supună. Lankedem, care aude disputa corsarilor, se apropie de Birbanto şi îi sugerează un plan pentru recuperarea sclavelor şi a Medorei: el strecoară un somnifer în cupa de vin pe care i-o trimite lui Konrad. La scurt timp după ce acesta goleşte potirul, cade într-un somn adânc. Eforturile Medorei de a-şi trezi iubitul rămân fără succes. Deodată, câteva figuri mascate, înfricoşătoare îşi fac apariţia. Medora ia pumnalul lui Konrad şi încearcă să se apere, rănindu-l în toiul luptei pe conducătorul atacatorilor. În cele din urmă, este copleşită de forţa agresorilor şi este răpită.
Actul III.
Palatul lui Seid-Paşa
Seid-Paşa se bucură de compania frumoasei Gülnara. La un moment dat, apar Lankedem şi Medora. Seid-Paşa este fericit. La fel şi Gülnara care, în plus, se bucură şi pentru că-şi revede prietena. Câţiva pelerini se opresc la palat în drumul lor spre Mecca şi cer găzduire.Seid-Paşa nu numai că acceptă, dar îi şi invită pe oaspeţi la o serbare în grădina palatului. În acest timp, Konrad îşi dezvăluie identitatea în faţa Medorei, abandonându-şi veşmântul de derviş (călugăr pelerin sărac). Totodată, oaspeţii se dovedesc a fi corsarii, care au venit să o salveze pe Medora.Aceştia fac o ambuscadă, în urma căreia Seid-Paşa fuge din palat. Gülnara îl roagă pe Konrad să o apere de Birbanto, care o urmărea. Medora îl recunoaşte pe Birbanto după rana pe care i-o făcuse pe când se luptase cu el şi îi spune lui Konrad despre trădarea acestuia. Birbanto încearcă să-l omoare pe Konrad, dar este învins. Corsarii pleacă mai departe în căutarea unor noi aventuri. Dintr-o dată începe furtuna, corabia lor se izbeşte de o stâncă şi dispare în adâncuri. După ce natura se linişteşte şi marea se calmează, pe o stâncă, în lumina lunii, se văd două siluete îmbrăţişate. Sunt Medora şi Konrad, care par a rămâne împreună până la adânci bătrâneţi.

Dansatori:
Medora - Cristina Opincaru, Corina Dumitrescu, Adina Tudor
Conrad - Gigel Ungureanu, Ovidiu Iancu
Isac Lankedem - Ovidiu Iancu
Said Paşa - George Mocanu, Cătălin Caracaş
Isac Lankedem - Gigel Ungureanu, Egor Zidor, Vlad Toader
Gulnara - Gabriela Popovici, Laura Blică-Toader
Birbanto - Traian Vlas, Virgil Ciocoiu
Ali - Vlad Toader, Robert Enache, Valentin Stoica
Trei odalique - Andra Ionete, Adela Crăciun, Adina Tudor, Cristina Dijmaru, Bianca Fota
Partenera lui Birbanto - Mădălina Slăteanu, Florica Stănescu
Două sclave - Magdalena Rădulescu, Diana Ferencz, Alina Oprescu

Conducere muzicală: Ciprian Teodoraşcu
Scenografie: Adriana Urmuzescu
Muzica: Adolf Adam
Coregrafie: Vasily Medvedev

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 819
Cuvinte cheie: Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 4813 zile, 15 Feb. 2011

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .