poze ansamblul archaeus in concert la ateneul roman
poze ansamblul archaeus in concert la ateneul roman

Ansamblul ARCHAEUS în concert la Ateneul Român

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 22 Februarie 2020 19:00
Strada Franklin nr. 1-3 (Ateneul Român), Sector 1

Categorii: Spectacole si Filme , Alte Evenimente

„Plinul si golul” – portret componistic Octavian Nemescu dedicat apropiatei aniversari a varstei de optzeci de ani intr-un concert realizat de ansamblul Archaeus la Sala mica a Ateneului sambata 22 februarie ora 19:00, va propune patru piese a caror alaturare tinteste reliefarea diversitatii , patru meditatii, patru moduri in care sunetul se impleteste cu tacerea potentindu-se reciproc, patru aventuri in lumea unei muzici a carei magie estetica se implineste in lumina simbolurilor.

Prima piesa din program este „Alfa Omega” marcata de prezenta intermitenta a uneia dintre cele mai concise sobre si expresive muzici electronice.

Titlul celei de a doua piese „Regele va muri” nu are nicio legatura cu regalitatea ca realitate istorica Aici „Regele” este simbolul omului aflat la apogeul dezvoltarii fizice si mentale iar piesa devine mai intai o poveste a destructurarii apoi una a esentei care rezista ravagiilor timpului. Mica si exuberanta melodie cantata la inceput de protagonist se deformeaza, treneaza, devine eliptica, redusa la elementele de contur caracteristice. Dupa iesirea solistului si cufundarea scenei in intuneric musica de pe banda continua iar ramasitele melodiei se topesc pana cand ramin doar citeva pete sonore luminoase sugerand mai degraba purificarea, purgatoriul decat pierderea, aneantizarea.

Lucrarea este o „opera deschisa”: instrumentul solist ar putea fi altul, tema pe care o canta ar putea fi alta, una compusa ori un citat – caz in care banda ar fi si ea diferita. Neschimbat este doar procesul de erodare odata cu trecerea timpului si „salvarea” finala. Conceptul piesei a fost creat in 1968 dar alegerea temei si realizarea benzii au fost definitivate in 2005 cand a avut loc si prima auditie.

A treia piesa „Clipe” (Spectacle pour un instant/une instance) este o suita de momente sonore foarte scurte. Tensiunea creste cu aceste explozii sonore care reverbereaza pina la extinctie in tacerea parca si mai adanca.

Ultima piesa „Finalis Septima” porneste de la ipostazierea unui element al discursului si anume sfarsitul. Piesa este un paradox asumat o inlantuire de sapte finaluri. Arhitectura tensiunilor si inspiratia timbrala fac din aceasta muzica una foarte indragita.
Acest concert „Plinul si golul” este al treilea din „Microstagiunea de muzica contemporana Archaeus” gazduita de Sala mica a Ateneului. Primul concert – „Panoramic XXI” a avut loc in octombrie. Al doilea – „Heterofonia” portret Stefan Niculescu a avut loc in decembrie. Cel de al patrulea – „Azimut” este programat pe 12 aprilie si va aduce pe scena lucrari de Adrian Iorgulescu, Doina Rotaru, Adrian Pop, Liviu Danceanu, Calin Ioachimescu, Carmen Carneci.

Mai multe detalii: http://tinerimearomana.ro/ansamblul-archaeus/ansamblul-archaeus-in-concert-la-ateneul-roman/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 490
ppdp

Adaugat in urma cu 1528 zile, 18 Feb. 2020

Adaugat de managerdp

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 403

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .