poze festival spectrum xxi editia a viii a
poze festival spectrum xxi editia a viii a poze festival spectrum xxi editia a viii a

Festival SPECTRUM XXI Editia a VIII a

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 8 Octombrie 2014 19:00
Filarmonica George Enescu Address: Str. Franklin nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti Box Office +40-21-315 6875

Categorii: Muzica si Concerte

Numar min/max participanti: 1/150

Concet de muzica Experimentala . Ansamblul Hyperion, Farah hatam, Colin Hacklander

ARAH HATAM, COLIN HACKLANDER & GUESTS

ELECTRO IMPRO JAM SESSION

HATAM / HACKLANDER: “Bucharest: conatus / consent (?)" for percussion & computer ”
Iancu DUMITRESCU : “Sound Agony (II)” / “Intuitive music 63”
Ana-Maria AVRAM: « Traces » for live computer sounds
nsamblul Hyperion este un grup de interpreţi şi compozitori de prim rang mondial, având drept scop declarat, de la înfiinţare, dezvoltarea unui inedit program estetic,cu ambiţia de a prefigura o "nouă avangardă" în muzica românească şi internaţională, fiind de trei decenii port-drapelul unui curent estetic novator ce a fost numit "spectral" (curent care se revendică de la ideea de spectru acustic).

Hyperion a fost fondat în 1976 de către compozitorul Iancu Dumitrescu. Împreună cu un nucleu entuziast de instrumentişti, care se completează de fiecare dată, după circumstanţe, cu un număr reînoit de colaboratori. Hyperion este o formaţie cu geometrie variabilă.

Ca program estetic, Hyperion îsi propunea iniţial să sublinieze întrepătrunderile, suprapunerile, interpenetrările posibile între "sursele" cele mai arhaice ale muzicii româneşti - fie ele bizantine, fie din imensul tezaur de folclor, din culegerile unor Bela Bartok sau Constantin Brăiloiu - pe de o parte, iar pe de alta, muzica actuală, cu aventura şi problematica ei de avangardă, cu cerinţele ei acute, aşa cum era reprezentată prin grupul de compozitori cei mai novatori ai timpului de la noi. Lucrul acesta a rămas o constantă. E de prisos să spunem că, pe parcursul celor aproape trei decenii de la înfiinţare, Ansamblul HYPERION condus de Iancu Dumitrescu a atins cotele unei recunoaşteri universale, fiind considerat din USA în Japonia şi din Africa de Sud în Chile sau Corea (ca să evocăm locurile cele mai disparate) laboratorul unor contribuţii muzicale provocatoare şi originale, doctrinar-estetice, tocmai într-un moment când în lume aventura sonoră dădea semnele cele mai evidente de oboseală, dacă nu de autentică epuizare a mijloacelor de expresie... Cercurile conservatoare şi establishmentul anchilozat în vechile calcinări vetuste - în România, dar şi în Europa - aveau să ducă Muzica Secolului XX şi cea a începutului celui de al XXI-lea, într-un evident şi destul de grav impas. Muzica oficial acceptată e doar cea din MUZEU! Dar putem trăi doar în MUZEE ?

Curentul "spectral - acousmatic" - şi Grupul Compozitorilor Români legati de mişcarea estetică a Ansamblului HYPERION - avea să devină prin timp - în ciuda imenselor obstacole! - din ce în ce mai cunoscut pentru deschiderea, forţa şi originalitatea creaţiilor, considerându-se că aduce "reînoiri necesare" şi "de esenţă" impulsurilor muzicii europene. Încă din anii 1980, ziarul "Le MONDE" considera apariţia şi afirmarea acestor compozitori români , după încheierea cu succes a unui festival din seria "PRÉSENCES" Radio France ( Paris), că reprerzintă "le phénomene éuropéen le plus fascinant de la musique d'aujourd'hui". În aceeaşi perioadă de timp, Harry Halbreich - renumitul muzicolog francez - îşi intitula provocator, tot la Radio France, propriul său festival de muzică nouă, "Carte blanche a Harry Halbreich", "Roumanie terre du neuvieme ciel"! Însă în România, condiţionările politice, atât de perverse, limitative şi tragice sub aspect cultural, propulsând o falsă, îmbătrânită şi artificială selectie a valorilor - o atitudine până la urmă total contra-productivă! - s-au continuat până astăzi într-o flască ambiguitate colectivistă şi o dezarmantă lipsă de entuziasm la care a trebuit să facem faţă. România se află pentru prima dată în situaţia să i se accepte prioritatea (anterioritatea) unor idei artistic-muzicale - refuzate de plano anterior! - însă, se confruntă acasă cu un atât de firav suport oficial, ca să nu spunem dezolant entuziasm cultural.. Aşa se scrie însă istoria... Faima acestui neaşteptat, inedit şi re-novator fenomen cultural românesc a depăşit până la urmă Europa, fascinând tot mai multe cercuri artistice profund interesate şi implicate în non-stagnare şidezvoltarea muzicii actuale. După Franţa, Germania şi Olanda, au urmat Anglia , USA, Japonia, America Latină, Rusia, Africa de Sud, Finlanda, Corea sau India... Această adevărată expansiune culturală se îmbogăţeşte aproape zilnic cu noi concerte, emisiuni de radio, noi distribuţii ale celor 18 titluri de CD-uri înregistrate şi produse de EDITION MODERN.

Actualmente, HYPERION apare încă o dată reînnoit în ultimii cinci-şase ani, sunetul digital, compoziţia realizată cu ajutorul computer-ului a dat o nouă dimensiune sunetului şi muzicii noi, produse de către Hyperion. Nu numai că "handicapul" lipsei tehnologiilor "de pointe" (gen IRCAM, Paris), s-a dovedit încă o prejudecată uşor de demontat, de la prima experienţă auditivă, dar ceea ce pe plan mondial a fost acreditat a se numi "computer assisted music" (în franceză "musique assisteé par ordinateur") are printre autorii cei mai revoluţionari, universal recunoscuţi, cel puţin două nume româneşti: Iancu Dumitrescu şi Ana-Maria Avram. . . . Ansamblul HYPERION, şi mai recent HYPERION INTERNATIONAL - din care fac parte printre alţii, mari interpreţi precum Fernando Grillo, Melvin Poore, Claude Delangle,Thierry Miroglio, Isabelle Hureau, Pierre - Albert Castanet, Patrice Bocquillon, Tim HODGKINSON, Chris CUTLER, Keiko HATANAKA, Gustavo AGUILAR, Robert REIGLE etc. - realizează numeroase turnee în Europa, la festivaluri şi concerte în centre ca Viena ( Musikverein), Paris (Radio France), Nisa (MANCA), Allicante, Lisabona (Fundaţia Goulbenkian) , la Londra ( Royal Festival Hall), Utrecht, Rotterdam, Peruggia, Roma, Helsinki etc...

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/964558263559318/

Pret bilet: 8 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 910

Eveniment postat de organizator

ana maria avram

Adaugat in urma cu 3487 zile, 02 Oct. 2014

Adaugat de Ana-Maria11208

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .