poze cand bizantul eram noi concert bezmara

Cand Bizantul eram noi - concert Bezmara

Bucuresti , Bucuresti. Joi 29 Septembrie 2011 19:30 - Joi 29 Septembrie 2011
Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38)

Categorii: Muzica si Concerte

Concertul Bezmara face parte din seria "Cand Bizantul eram noi"

O noua escala in periplul muzical bizantin

Joi, 29 septembrie 2011, de la ora 19.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38), seria de intalniri muzicale „Cand Bizantul eram noi“ se reia cu recitalul Epoca lui Cantemir sustinut de formatia de muzica veche Bezmara (Turcia).
Amfitrionul intalnirilor din aceasta serie este Constantin Raileanu, dirijorul formatiei „Anton Pann“. Muzica va fi insotita de comentarii si explicatii care vor situa lucrarile in contextul epocii.
Spre a reda valorile muzicale create in spatiul mixt al fostului Constantinopol, ansamblul Bezmara din Turcia a demarat un amplu proiect de refacere a instrumentelor utilizate intre secolele XVI-XIX in societatea otomana. Folosind instrumente precum cheng-ul (harpa de mana) si chekhroud-ul (lauta bass), formatia a inregistrat sapte albume, cuprinzand in special lucrari ale compozitorilor Ali Ufki si Dimitrie Cantemir. Ansamblul Bezmara va prezenta in recitalul de la ICR o selectie din lucrarile acestor doi compozitori.
Discutia va aborda teme precum confluentele muzicii otomane cu cea bizantina, elementele romanesti in muzica otomana, rolul lui Dimitrie Cantemir in istoriografia muzicala orientala si Cartea stiintei muzicii (Kitab-i-musiki).
Membrii formatiei Bezmara sunt Fikret Karakaya (cheng, voce), Kemal Caba (kemençe), Kamil Bilgin (daire, nakkare), İhsan Özer (santur), Adem Tosunoğlu (lauta, tambur), Nurullah Kanık (caval turcesc), Akgün Çöl (shehrud), Bekir Baloğlu (lauta), Serap Çağlayan (kanun) si Ersin Çelik (voce).
„Insa aceasta [muzica] in scolile mahomedane nu se preda niciodata; ca se invata in mod deosebit in case, in particular; se preda de oameni instruiti in arta muzicii aproape tuturor fiilor de dregatori (multi insa si din oamenii de rand)..., adica totii invatatii din care eu nu am gasit nici unul, care sa nu fi stiut a canta, sau macar sa priceapa muzica in mod firesc iarasi, ca o placere.“ – Dimitrie Cantemir, Cartea sistemei sau starii religiei mahomedane

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii: http://www.icr.ro/cand_bizantul_eram_noi

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 855
icr

Adaugat in urma cu 4568 zile, 26 Sep. 2011

Adaugat de ICR

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 27

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .