poze festivalul namaste india edi ia a vi a

Festivalul "Namaste India", ediția a VI-a

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 23 Mai 2014 09:00 - Duminică 25 Mai 2014
Muzeul Satului, Şos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, cod postal 011347, Bucureşti,

Categorii: Festivaluri

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din București vă invită, în perioada 23-25 mai 2014, la cea de-a VI-a ediţie a festivalului „Namaste India“, un eveniment organizat în exclusivitate de românii pasionați de cultura Indiei.

Diversitatea și numărul activităților din program crește de la an la an, festivalul oferind românilor șansa de a descoperi o mare civilizație a lumii în spațiul rustic ce evocă frumusețea patrimoniului rural al țării noastre.

India văzută prin ochii călătorilor români
Pe vremea lui Eliade, India era un tărâm misterios și îndepărtat, iar drumul până acolo, lung și anevoios. În zilele noastre, India a devenit o destinație accesibilă atât călătorilor aventurieri, cât și turiștilor care preferă confortul, siguranța și răsfățul unei vacanțe exotice. Călătorii români vin la festival să împărtășească povești, peripeții și sfaturi practice cu toți cei care visează să ajungă cândva în India. Exploratoarea Uca Marinescu și renumitul bloger Cezar Dumitru sunt în fruntea listei cu numeroși invitați ai acestei ediții.

Vorbind despre farmecul ținutului nordic și muntos, Ladakh, luxurianta și mirifica regiune sudică, Kerala, întâlnirea cu Dalai Lama sau despre stilul simplu și disciplinat de viață dintr-un ashram, povestitorii vor dezvălui impresiile cu care s-au întors acasă, lucrurile învățate și amintirile dragi. Expozițiile de pictură și fotografie completează portretul Indiei văzute prin ochii călătorilor, acestea putând fi vizitate pe durata celor trei zile ale festivalului.

Muzica și dansul: de la templu, la marile scene de spectacol
În vremurile de demult, dansul și muzica erau căi de a slăvi creația și Creatorul. În ciuda invaziilor străine și a influențelor moderne, esența și puritatea stilurilor clasice de muzică și dans s-au păstrat vii în India, ele continuând să trezească sensibilitatea omului modern.

Grația, rigurozitata, eleganța și expresivitatea stilurilor clasice de dans Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam și Kathak vor fi prezentate în cadrul festivalului de către interprete din România, care fie au beneficiat de burse în India, fie s-au dedicat pe cont propriu studiului dansului, dovedind deosebit talent și perseverență.

Din program nu pot lipsi dansurile vibrante și pline de culoare popularizate în binecunoscutele filme Bollywood. Muzica va fi și ea prezentă prin sunete meditative de sitar și flaut, precum și cântece devoționale Bhajan şi Qawwali.

Sari-ul: veșmântul care sărbătorește corpul femeii
De la anticele orașele create pe valea Indusului, până la covoarele roșii de la festivalurile de film, povestea sari-ului se întinde pe o perioadă de peste 2000 de ani. O simplă bucată lungă de material pune în valoare femeia mai bine decât orice altă îmbrăcăminte, adaptându-se cu versatilitate tuturor formelor, vârstelor, ocaziilor și preferințelor.

Doamnele și domnișoarele vor putea admira în cadrul festivalului o expoziție de sari-uri din diverse regiuni ale Indiei și vor putea descifra misterele acestui fascinant veșmânt vizionând un scurt și cuprinzător documentar despre istoria și evoluția sa în timp.

Târg cu artizanat și specialităţi culinare
Gospodăriile din Muzeul Satului vor găzdui pe parcursul festivalului un târg de produse indiene: îmbrăcăminte, accesorii, obiecte de artizanat, podoabe, mirodenii și specialități culinare. Produsele variază: de la tradiționalele costume salwar kameez, până la textilele simple de bumbac ce și-au făcut loc în garderoba occidentală, de la conserve și murături specific indiene, până la banalul ceai Darjeeling.

Ateliere și prezentări
Lecțiile de limba hindi, sanscrită, bengali, demonstrațiile de yoga tradițională, arta decorării cu henna, mandala ca artă și terapie, beneficiile arborelui neem pentru sănătate și frumusețe, lecția de gătit mâncare indiană, prezentarea de ceaiuri, lansările de carte și proiecțiile de filme vor oferi publicului un tablou complet asupra diversității culturale a Indiei.

Pe toată durata festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Programul complet al festivalului va fi disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00.

Locaţie: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff nr 28-30, Bucureşti,www.muzeul-satului.ro


Festivalul se bucură de susținerea și participarea Incredible India – India Tourism Frankfurt.

Parteneri: Centrul de Artă Euterpe; Editura Cununi de Stele; Editura Suriya Publishing; Editura Herald; ADIS; Prakriti School of Yoga; Sahaja Yoga Romania; Made by You; Creative Art; Viajoa.ro; Creative Arts; BML Movie Entertainment.

Sponsor: Dr. Reddy's

Parteneri media: Jurnalul Naţional, AGERPRES, National TV, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, TV City, Şapte Seri, calendarevenimente.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, port.ro, The Epoch Times România,, Bucharest Herald, Revista Cultura, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, autentici.ro, oriens.ro, 4arte.ro, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora, Turism Club.

Mai multe detalii: http://namasteindia.ro/

Pret bilet: 10 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1250

Eveniment postat de organizator

centrul tagore

Adaugat in urma cu 3691 zile, 07 Mai. 2014

Adaugat de ccrt

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 40

Alte Evenimente din Bucuresti
curs on line 2024 urbanism si amenajarea teritoriului

CURS ON-LINE 2024 URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI

Bucuresti, Bucuresti. 15 Iul 2024 - 19 Iul 2024
cursuri on line functionari publici 2024

CURSURI ON-LINE FUNCTIONARI PUBLICI 2024

Bucuresti, Bucuresti. 8 Iul 2024 - 12 Iul 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
festival nostalgia 2024

Festival Nostalgia 2024

Bucuresti, Bucuresti. 28 Iun 2024 - 30 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .