poze lansare rapi michele bressan bogdan girbovan

Lansare RAPI - Michele Bressan & Bogdan Gîrbovan

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 8 Aprilie 2017 17:00
Galeria Posibilă, Str. Popa Petre 6

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Proiectul fotografilor Michele Bressan & Bogdan Gîrbovan a început în urmă cu trei ani prin dezgroparea, fotografierea și indexarea obiectelor din cele două războaie mondiale desfășurate pe teritoriul României. Bogdan Gîrbovan și Michele Bressan au pornit pe urmele ”magneților”, acei localnici care recuperează obiecte din cele două războaie mondiale pentru a le valorifica la fier vechi.

R.A.P.I - Romanian Archeological Photography Index_Lansare

R.A.P.I. își propune să realizeze o arhivă de explorări, structurată sub forma unor ”rapoarte” atribuite fiecărei zone și având atașat un index fotografic al obiectelor găsite. Proiectul recuperează astfel artefacte ce definesc identitatea istorică a locurilor vizate. Demersul valorifică istoric resturile rămase în teren, stabilind o legătură între peisaj și episoadele desfășurate în acesta, folosind rămășițele metalice cu valoare de martor.
Deplasarea în teren, dar mai ales actul deshumării, construiesc structura performativă a demersului. Voaierismul inerent actului de a readuce la suprafață obiecte scufundate în pământ și timp, propune un nou mapping istoric, sau completarea celui existent.

Michele Bressan: ”Am început cu o broșură, Război blestemat, o cărțulie online pe care a scris‑o un fost soldat, acum profesor în satul Răucești, de lângă pădurea Făgețel, în Târgu Neamț, județul Neamț. Ne‑am dus în pădurea aia, unde era monumentul eroului Trofin, de la Făgețel. Îl văzusem într‑o poză, cu mitraliera în mână și cu o cruce pe care scria „Cu mitraliera ta să vii să salvezi…”. Și a văzut cineva că ne uităm la monument și ne‑a întrebat dacă ne interesează. Zic „Da, ne interesează, că facem poze”. „Păi hai la văduva eroului.” Și văduva eroului a început să ne cânte o melodie cu versuri improvizate de ea, compuse de ea, cu tancuri, cu avioane, cu nemții, cu bombe, cu rachete…”

Bogdan Gîrbovan: ”Mie mi s‑a părut fascinant că te duci cu un instrument care bipăie (atât face, doar scoate sunete, mai joase sau mai înalte) și captezi imagini, dedesubturile pământului. Mai mult, eu m‑am gândit la gravitație: nu scapă nimeni de ea. Nici noi, nici pomii, nici pădurile. Totul se duce unde? În pământ. Eu știu ce vreau să găsesc: pentru mine a fost o provocare faptul că imagistica se duce în jos. Mi s‑a părut fascinant. Că și fotografia se duce tot gravitațional. M‑a interesat mai mult conceptul pe mine.” (fragmente din interviul publicat în Decât o Revistă #23, aprilie, 2016)

Un obiect hibrid, la intersecția dintre carte de istorie, carte de fotografie și album de familie, astfel este R.A.P.I în varianta editorială. Un obiect pe care fiecare vizitator îl va putea construi prin punerea împreună a celor trei rapoarte și legarea lor în mapă, creându-se astfel o cartografiere între obiectul editorial, cititor, autori și un cadru mai larg, al memoriei.
Unul dintre rapoarte consemnează un interviu cu cei doi autori luat de Matei Caltia, cel care semnează și designul obiectului editorial, și un text al criticului Diana Marincu.

Realizarea întregului proiect este posibilă datorită finanţării oferite de AFCN. Mulțumirile merg şi către parteneri: Radio România Cultural, Revista ARTA, Scena9, Graphicfront, B-Critic, The Institute, Carturesti.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 581
Cuvinte cheie: Bucuresti
lavi

Adaugat in urma cu 2548 zile, 06 Apr. 2017

Adaugat de v.tach

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3349

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .