poze o plimbare la sosea descopera soseaua kiseleff

O plimbare La Şosea - Descopera Şoseaua Kiseleff

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 20 Noiembrie 2010 11:00

Categorii: Conferinte si Seminarii

Fundatia Calea Victoriei va invita sa descoperiti somptuoasele cladiri si interesantele istorii ale uneia dintre cele mai elegante artere bucurestene.

Va povesti: Anita Sterea, Victor Grecu, istorici.

In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor de pe Soseaua Kiseleff si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele importante petrecute pe aceasta strada.

Perioada de ocupatie ruseasca a Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca, 1828-1834, este strans legata de numele unui general rus “singurul cadou frumos pe care bucurestenii il datoreaza Rusiei” (Paul Morand, Bucuresti) contele Pavel D. Kiseleff. Insarcinat cu reorganizarea administrativa a Principatelor, Kiseleff – “un foarte mare administrator, un spirit liberal si un mare caracter” - a introdus Regulamentul Organic, un fel de Constitutie care a contribuit la toate schimbarile majore in structurile sociale, economice, administrative si politice.

Soseaua Kiseleff este strada pe care, la 8 februarie 1859, a trecut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cand a intrat in Bucuresti iar in 10 mai 1866, tot aici, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Carol I) primeste, din partea primarului de atunci al Capitalei, Dumitru I. Bratianu, cheia orasului.

In 1895 aici s-a organizat “bataia cu flori”, o petrecere in scopuri caritabile. Drept urmare, ca sa te vada lumea cum arunci cu flori trebuia sa platesti. Numele Soselei este legat pana si de “Ciocolata Capsa”. Putini stiu, dar in noiembrie 1893 s-a pus in vanzare “ciocolata Capsa”, care era produsa dupa o reteta a Casei Capsa in laboratorul firmei, de pe Soseaua Kiseleff.

Casele, monumentele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul National de Geologie, Muzeul Tăranului Român, Scoala nr 11 (din anul 1900), Biserica Izvorul Tamaduirii Mavrogheni, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Parcul Kiseleff, Bufetul de la Sosea, Ambasada Federatiei Ruse, Muzeul Toma Stelian, Palatul Printului Mostenitor, Hotelul Triumf, Arcul de Triumf, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Palatul Elisabeta, Parcul Herăstrău si Biserica Casin.

Cei care va vor conduce in aceasta calatorie in spatiu si timp sint tineri istorici, indragostiti de orasul vechi. Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Plecare din fata MTR.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 862
Cuvinte cheie: Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 4881 zile, 16 Nov. 2010

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .