poze  l om gigi linii_trasee_semne_sensuri
poze  l om gigi linii_trasee_semne_sensuri poze  l om gigi linii_trasee_semne_sensuri poze  l om gigi linii_trasee_semne_sensuri

"L`Om Gigi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri"

Bucuresti , Bucuresti. Duminică 14 Mai 2017 11:00
Teatrul Național București, Sala Pictură

Categorii: Conferinte si Seminarii

Duminică, 14 mai 2017, ORA 11.00, la Sala Pictura a TNB, maestrul Gigi Căciuleanu va susține conferința "L`Om Gigi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri".

Despre conferință:

"Liniile pot fi trasate, pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de școală, adică pe orice suprafață plană transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate și în cele patru dimensiuni, ale continuumului spațiu-timp. Devenind atunci dinamică și vitalitate.
Pașii noștri desenează Trasee pe podele și străzi; roțile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer.
Toate acestea reprezintă Semne vizibile și descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind niște ustensile ale comunicării între ființe observatoare și gânditoare.
Iar pentru cei care doresc, îi oferă și Sensuri (mai mult sau mai puțin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care dorește să sape și să găsească... Metafore.
Dansul este, pe lângă atâtea altele, și linie, și traseu, și semn, și sens. Toate acestea legând între ele niște puncte / clipe.
Dacă ar fi să dau o definiție conceptului de Coregrafie, atunci aș numi-o: drumul cel mai frumos și interesant dintre două puncte imaginate.
Așa se face că Poezia se privește în oglinzile Dansului."

Sub titlul L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București are deosebita plăcere de a vă invita într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

GIGI CACIULEANU - Dansator, Coregraf, Profesor

Născut la Bucureşti, absolvent al Şcolii naţionale de coregrafie.
La vârsta de 14 ani descoperă dansul contemporan de avangardă sub îndrumarea lui Miriam Răducanu participând la celebrele Nocturne 9 1 /2 din Bucureşti.
Îşi completează studiile de dans academic şi coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova. Solist al Operei Române din Bucureşti dansează roluri din repertoriu. În acelaşi timp, coregrafii acestui teatru crează roluri anume pentru el: Zidul şi Mandarinul miraculos de Oleg Danovski, Amorul doctor şi Un american la Paris de Tilde Urseanu etc.

1970: Câştigă premiul de coregrafie la Concursul Internaţional de la Varna cu Mess around pe muzica lui Ray Charles
1971: Câştigă Premiul I de coregrafie la concursul internaţional de la Köln cu creaţia Stimmung pe muzica Mariei Tănase (şi dansând alături de Ruxandra Racovitză care va deveni partenera sa de o viaţă şi va participa alături de Dan Mastacan la toate aventurile sale coregrafice ulterioare).
1972: Câştigă pentru a doua oară Premiul I de coregrafie la concursul internaţional de la Köln cu Kerzenschatten pe muzica din Bolero a lui Maurice Ravel (din nou alături de Ruxandra Racovitză).
1972 - 1973: angajat de compania Folkwang Ballet din Essen - Germania dirijata de Pina Bausch, originalitatea şi imaginaţia sa se fructifică în 10 creaţii printre care Plattenhüllen, Funny scenes, Valsuri nobile şi sentimentale, Gloriana, etc .
1973: o întâlneşte pe Rosella Hightower cu ajutorul căreia creează compania Studioul de Dans Contemporan la Grand théâtre de Nancy - Franţa, companie care devine ulterior "Ballets de Lorraine - Danse Contemporaine de France", susţinut de către Ministerul Francez de Cultură.
1974 - obţine Premiul I la Concursul Internaţional de Coregrafie de le Paris - Bagnolet.
1974-1978: preia Direcţia Baletului la Teatrul de la Nancy cu colaborarea artistică şi administrativă a lui Dan Mastacan.
- Devine membru al SACD (Societatea Autorilor din Franţa).
- Este unul din membrii fondatori al Consiliului Internaţional de Dans al Unesco.
- Organizează turnee şi invită la Nancy nume ale noului dans francez şi internaţional - Dominique Bagouet, Jacques Garnier, Maguy Marin.
- Organizează Întâlnirile Coregrafice de la Premontrés, creează festivalul de dans stradal Dansul la Aix, dând astfel posibilitatea multor artişti să se exprime, fapt pentru care primeşte de două ori cea mai înaltă distincţie din partea oraşului Aix en Provence.
1978 - este numit Director Artistic al Centrului Naţional Coregrafic la Rennes - Franţa pe care îl dirijează în colaborare cu Dan Mastacan.
1978-1993: o perioadă cu care colaborează cu celebrităţi ale dansului şi muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. Danseaza cu Ruxandra Racovitza, Maina Gielgud, Yvette Chauviré, Svetlana Beriozova, Anton Dolin, Reda Sheta, Adam Luders, Jean-Pierre Franchetti, Peggy Lyman, Patrick Dupond...Invita sa danseze la Rennes pe Viktor Rona, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix, Wilfride Piollet, Sandra Giacosa, Brigitte Lefevre, Michael Denard, Louise Bédard, Ghislaine Thesmar, etc.
Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.
1984: este decorat în Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere de către ministrul culturii Jack Lang.
1987: primeşte medalia BRIGITT ca o recunoaştere a activităţii sale în domeniul culturii în Rennes şi în Bretania.
1992: creează pentru Maia Plissetkaia spectacolul Nebuna din Chaillot, la Espace Pierre Cardin din Paris şi cu care obţine un enorm succes pe scena teatrului Bolchoi la Moscova
Pierre Cardin îi difuzează creaţiile pe toate meridianele. Numeroase staţii internaţionale de televiziune (NHK - Japonia, Ostenkino - Moscov, BBC Londra, TVR, etc...) difuzează creaţiile sale.
1994: părăseşte Rennes şi se instalează la Paris fondând Compania Gigi Căciuleanu.
- Creaţiile care marcheză epoca pariziana: "Oskolki" la Espace Pierre Cardin - Paris, "Sommaire Soleil" la Péniche Opéra - Paris. "Ma Nuit avec Nijinsky" - (Paris - Teatrul Espace Acteur et Théâtre des Bouffes du Nord). "La Follia" - Hanoi - Vietnam si Centrul Georges Pompidou cu Compania Jeune Ballet de France.
- Noi turnee internaţionale în Rusia (Moscova, Saint Petersbourg, Samara) în Italia (Torino), Elveţia (Baden) etc. sunt primite cu căldură de către presă şi public. Păstrându-şi sediul la Paris, Compania Gigi Caciuleanu beneficiază de o reşedinţă de 4 ani în orasul Coombes în regiunea pariziană cu creaţii ("Dans sa fuite Eléonore", 1996/97, "Balle Masquée" 1997/98, "Trilogo" 1998/99), stagii, animaţii şcolare şi ateliere artistice.
- Compania dansează atât la Paris (Café de la Danse, Festival Estivales Danses, Salle Pleyel, Divan du Monde), cât şi pe ansamblul teritoriului naţional (Clermont-Ferrand, Issy les Moulineaux, Puteaux, Rueil Malmaison, Biarritz, Franconville, Villiers le Bel, Saint Gervais, Opéra de Vichy, Aurillac, Saint Gervais, Fosses, Bouffemont, Châteauroux, Festival de Millau, Melun, Creil, Saint Brice, Jouy le Moutier, Ermont, Boulogne Billancourt).
- În ianuarie 1998, la invitaţia Silviei Ciurescu şi a lui Valerian Mareş, Gigi Căciuleanu realizeaza pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti pentru TVR spectacolul de succes Lumea dansului invitând alături de compania sa stele internaţionale ale dansului.
1996 - 1998 pune în scenă spectacole de succes internaţional (la Santiago, Montévidéo, Tel Aviv remonteaza "Les Quatre Saisons" et "Mozartissimo ".
1997 - Primeşte premiul APESS pentru cea mai bună creaţie coregrafică în Chile fiind felicitat de către Ministrul Francez al Culturii, pentru sprijinul acordat dansului şi artei coregrafice franceze peste hotare.
1999 - Reinvitat pentru a pune în scenă spectacole la Santiago, la Buenos Aires, Bahia Blanca, Sao Paolo şi Torino.
- Creează Adieu Odessa, spectacol de succes care este cap de afiş timp de o lună la Sudden Théâtre din Paris.
- Începe o colaborare fructuosă cu compania Oleg Danovschi din Constanţa pentru care pune în scenă creaţii de renume. Dansează la Festivalul de Dans de la Constanţa "Oskolki - Miroirs Brisés", invitat fiind de către "Ballet-Théâtre Oleg Danovski" să remonteze "Mozartissimo".
2000: creează JAVA la Paris pentru CGC şi Verdi - Requiem la TBOD în cadrul colaborării cu Centrul Cultural Franco -Român. Pentru turneul în Asia (China şi Thailanda) crează "Magnificat" pe muzica lui Pergolesi.
2001 - Preia Direcţia Artistică a Baletului Naţional din Chile. Îşi împarte activitatea de creaţie coregrafică între Compania sa din Paris, Baletul Naţional Chilian şi TBOD din Constanţa.
2002 - primeşte la Santiago premiul Altazor, echivalent chilian al Oscarului, pentru spectacolul Gente.
- Creează Tierra de Nadie şi Acto la Santiago, iar pentru Compania de Balet Sodre din Montevideo, Uruguay remontează Verdi - Requiem.
2003 - ianuarie - este numit cel mai bun coregraf internaţional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile, iar înmartie - primeşte din nou la Santiago Premiul Altazor pentru creaţia sa Cuerpos.
- realizează o misiune coregrafică pentru Asociaţia Franceză pentru Acţiune Artistică (AFAA) aparţinând Ministerului Francez de Externe à Montevideo - Uruguay.
2004 - Ateliere coregrafice la Conservatoariul Superior de la Villette - Paris, studio Harmonic - Paris, Conservatoarele din Boulogne - Billancourt (Paris), Rennes şi Annecy
- ianuarie - Invitat la Emisiunea Garantat 100% - TVR Bucureşti (13/01)
- mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Paris-Santiago
- aprilie - Premiul APES (asociaţia jurnaliştilor de spectacol)
- aprilie - Creaţie la Santiago a spectacolului Banch Remix
- mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Actos de amor
- iunie - Creaţie la Santiago a spectacolului Carne de Aire
- iulie Creaţie la Santiago a spectacolului Cartoons
- decembrie - Creaţie la Santiago a spectacolului Saxografia
2005 - primeşte pentru a treia oară Premiul APES
- iunie - membru în Juriul Concursului Eurovision 2005 pour les Jeunes Danseurs, Varşovia, Polonia
- mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Alter Mahler
- 27 mai - 5 iunie Turneu în România cu Carne de Aire şi Alter Mahler
- Noiembrie - Creaţie la Santiago a spectacolului Noche Bach
2006 - invitat la TVR pentru emisiunea Garantat 100%
- 28 februarie la Paris - Espace Cardin dansează La vie en rose în emisiunea Musique au cœur de Eve Ruggieri pentru Staţiile TV: Antenne 2 şi Mezzo
- mai - creaţia piesei Bach-Fabrik la Conservatorul din Boulogne Billancourt - Paris.
- mai - Creaţie la Santiago a spectacolului Valparaiso Vals
- iulie - Creaţie la Santiago a spectacolului Grand Gala del Banch
- noiembrie - Creaţie la Santiago a spectacolelor Actors de Amor şi Colores: Bleu, Blanc, Rouge
- decembrie - ales de către importantul jurnal El Mercurio (21.12.2003) personalitatea marcantă a anului în domeniul Artelor şi al Literelor.
2007 - aprilie Creaţie la Santiago a spectacolului Simfonia Fantastică
- mai - creaţie la Annecy şi Chambéry (Franţa) Alliage Annecy şi Chambéry în cadrul unui proiect de colaborare între cele două oraşe franceze.
2017 - Premiul Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF)

Continuă în Franţa şi în lume să predea tehnica sa specifică şi să transmită stilul său original de dans contemporan sub formă de ateliere şi master-class în cadrul instituţiilor de prestigiu precum: Conservatoriul Naţional Superior La Villette, l' Ecole de l' Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes etc.

Face parte din diferite Jurii în concursuri naţionale şi internaţionale:
Concurs Eurovision des Jeunes Danseurs / Helsinki- Finlanda
Concurs Eurovision des Jeunes Danseurs / Gdansk - Polonia
Concurs International de Danse de Paris - Franţa
Concursul Internaţional de dans la Iaşi - România
Ani de-a rândul la întâlnirile de dans de la Treviso, Peruggia şi Spoleto - Italia
Concurs Internaţional de Danse de Nagoya - Japonia, 2002 şi 2005
Publicaţii:
VVV - Vientos, Volumenes, Vectores - editată de Facultatea de Arte a Universităţii din Chile - 2002
Cartea Junglei X - editată de Teatrul Ariel din Târgu Mureş - 2002
Medalii:
Ordre des Arts et des Lettres - Franţa - cu gradul Chevalier
Steaua României - România - cu gradul de Cavaler

Mai multe detalii: http://www.tnb.ro/ro/gigi-caciuleanu-lom-gigi-linii-trasee-semne-sensuri

Pret bilet: 16 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1006

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 2545 zile, 07 Mai. 2017

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 233

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .