poze istoria romanilor prin familii familia cantacuzino

Istoria românilor prin familii: Familia Cantacuzino

Bucuresti , Bucuresti. Joi 18 Martie 2010 18:30
Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu: Calea Victoriei 141

Categorii: Conferinte si Seminarii

Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai spectaculoase si bine pastrate cladiri de pe Calea Victoriei, gazduieste joi, 18 martie, al treilea eveniment din seria de conferinte „Istoria romanilor prin familii”, organizat de Fundatia Calea Victoriei.

Istoricul Georgeta Filitti ne va spune povestea familiei Cantacuzino chiar in fosta resedinta a „Nababului”, cum era numit Grigore Cantacuzino, om politic conservator si unul dintre cei mai bogati romani de la inceputul secolului XX.

Palatul Cantacuzino - astazi Muzeul National George Enescu - era recunoscut in Bucurestiul de altadata prin marile baluri pe care Mihail G. Cantacuzino impreuna cu Maruca Rosetti le organizau aici. Seratele si auditiile muzicale, la care George Enescu era un obisnuit, erau binecunoscute si se bucurau de prezenta numelor sonore din aristocratia romana si straina. Decorat cu picturi monumentale de G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont, precum si sculpturi realizate de Fr. Storck si Em. W. Becker, actualul muzeu, declarat monument de arhitectura, era de pe atunci un punct de referinta in viata culturala si sociala bucuresteana.

Familia Cantacuzino este o familie cu origini in Imperiul Bizantin, care se stabileste in sec 16 in Tara Romaneasca. A dat doi domnitori si numeroase personalitati publice, despre care vom povesti:
- Serban Cantacuzino - fondatorul primei şcoli româneasti din Bucureşti si ctitorul bisericilor Fundenii Doamnei şi a Mânăstirii Cotroceni. A stabilit unitatea de masura numita stinjen. Din vremea lui se pastreaza una dintre cele mai vechi carti de bucate de la noi.
- “Nababul” - Gh. Grigore Cantacuzino - care a fost prim ministru conservator, proprietarul unuia dintre cele mai celebre palate de pe Calea Victoriei, astazi Muzeul Enescu.
- Ion Cantacuzino - medic microbiolog, creatorul Institului Cantacuzino, institut aflat pe picior de egalitate cu Institutul Pasteur din Paris, cel mai mare producator de seruri si vaccinuri de la inceputul sec XX in Europa de Est.
- Printesa Alexandrina Cantacuzino - a condus Societatea Femeilor Ortodoxe - o societate foarte eficienta in periada interbelica
- Ecaterina Cantacuzino, sotia Nababului, cea care a infiintat Caminul de copii Sf Ecaterina, singura institutie romaneasca omologata pe plan international in interbelic, pentru felul exemplar in care erau crescuti copii orfani, carora li se oferea sprijin si dupa virsta majoratului pentru a putea urma o cariera sau alege o profesie decenta.
- Marie Cantacuzino - muza inspiratoare a pictorului francez Puvis de Chavannes, care a folosit drept inspiratie chipul acesteia pentru a o picta pe Sf Genoveva, protectoarea Parisului
- Maruca Cantacuzino - nora Nababului si mama lui Bizu (Constantin) Cantacuzino aviator, prietenul pilotului francez Antoine de Saint-Exupéry. Maruca a fost sotia lui Mihai Cantacuzino, Ministru de Justitie si primar al Bucurestiului. Prin testament Maruca, care prin a doua casatorie devine sotia lui George Enescu, lasa palatul Cantacuzino statului roman cu conditia de a deveni muzeul G Enescu.

Vom povesti in cadrul conferintei despre aceasta familie ilustra si despre mosiile familiei - Micul Trianon de la Floresti, cu destin trist, mosia bintuita de la Rifov din vremea lui Serban Cantacuzino si altele.

Data: 18 martie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu
Inscriere la - contact@victoriei.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1365
Cuvinte cheie: Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 5159 zile, 11 Mar. 2010

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .