poze istoria culturii repere ale antichitatii d

Istoria culturii: Repere ale Antichităţii d

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 20 Mai 2022 19:00
str. C. A. Rosetti, nr 47, et. 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Vă invităm la un nou curs cu Mario Barangea, unul dintre cei mai iubiţi lectori ai Fundației Calea Victoriei. Dacă vrei să aprofundezi domenii precum religia, literatura, filosofia, arta, istoria diferitelor culturi din perioada antichității și să afli ce este diferit sau asemănător, ce se întrepătrunde sau se completează, înscrie-te la cursul care începe în data de 20 mai la Fundația Calea Victoriei - Istoria culturii: Repere ale Antichităţii din Egipt, Grecia şi Roma antică.

Timp de 5 ateliere care vor avea loc la sediul nostru din Strada C.A. Rosetti nr. 47, din sectorul 2, București, în serile de vineri de la ora 19:00, vei aprofunda cunoștințe de ansamblu, astfel încât înţelegerea intimă a unor teme şi motive culturale să genereze un plus de curiozitate şi creativitate. Toate aceste domenii vor fi conjugate într-o vedere unitară a raportului organic dintre cultură şi viaţă.

Temele propuse sunt:
1. Homer, Iliada – despre zei şi despre oameni. Voi culege din acest miraculos poem al antichităţii greceşti câteva momente în care zeii şi oamenii se întâlnesc în câte o acţiune. Diferenţele dintre lumea oamenilor şi voia zeilor dezvoltă relaţii complexe în vechile religii, iar acesta e doar un exemplu, însă e unul care dă seama de esenţialul situaţiei.

2. Homer, Odysseia – despre oameni şi despre destin. Întoarcerea acasă a lui Odysseu poate fi înţeleasă şi ca un fapt arhetipal. Acest nostos al eroului din poem cuprinde în sine diferite spaţii şi timpuri armonizate concentric. Însă ceea ce iese în primul rând la iveală e felul în care destinul personajului îl trage pe acesta în siaj. Rămâne să constatăm dacă destinul îl împlineşte pe erou sau dacă eroul îşi croieşte el însuşi soarta.

3. Sofocle, Antigona – despre destin şi despre lege. Vestita tragedie a lui Sofocle are să ne transmită ethosul Greciei clasice. Omul îşi întemeiază destinul. Dar în ce fel? Acest lucru va fi pasionant de urmărit: care este cu adevărat locul fiinţei umane între legea divină şi cea umană.

4. Cartea egipteană a morţilor – această colecţie de texte, cu o vechime de peste 3000 de ani, a suscitat minţile şi căutările a nenumăraţi oameni. Textele sunt religioase în mare parte, au pronunţate caractere magice şi eschatologice. Vom cerceta în ce măsură aceste texte ne transmit ceva esenţial pentru cultura spirituală a vechiului Egipt.

5. Seneca, De tranquillitate animi – am ales unul dintre cele mai cunoscute tratate ale filosofului, literatului şi omului politic Seneca. E un volum care îşi propune creionarea unei schiţe terapeutice, ceva premergător unei metode de practică filosofică. O practică prin care Seneca, laolaltă cu Serenus, cel căruia îi este adresată cartea (dar şi cu noi, restul cititorilor) să putem înţelege, deci depăşi, anumite stagnări şi scăderi sufleteşti.

Următoarele module, care pot fi urmărite individual, desigur, sau în serie, vor fi:

2/4. Nuclee ale culturii medievale.
3/4. Portrete şi idei din Renaştere.
4/4. Modernitate şi modernism.
Mario Barangea este doctorand al Facultăţii de Filosofie – Universitatea din Bucureşti, deţine un master în Studii Religioase (Tradiţii si Texte) – Universitatea din Bucureşti, un Master în Filosofie – Universitatea din Bucureşti, este licenţiat în Filosofie – Universitatea din Bucureşti, iar în prezent este student la Istoria Artei, Universitatea din Bucureşti.
Lector: Mario Barangea
Dată începere: 20 mai 2022
Oră curs: 19:00
Număr ateliere: 5
Tip: Teoretic
Cost: 400 de lei (total pentru 5 ședințe)


Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/istoria-culturii-repere-ale-antichitatii/

Pret bilet: 400 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 332

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 707 zile, 12 Mai. 2022

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .