poze introducere in caligrafie

Introducere în caligrafie

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 16 Martie 2022 19:00
str. C. A. Rosetti, nr 47, et. 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 12/12

Vrei să-ți antrenezi atenţia şi concentrarea, să-ți crești gradul de manualitate şi precizie și să te familiarizezi cu arta caligrafiei? Înscrie-te la cursul practic Introducere în caligrafie, susținut de lectorul Delia Zahareanu, la Fundația Calea Victoriei. Din 16 martie, timp de 5 ateliere practice desfășurate la Fundația Calea Victoriei, în serile de miercuri de la ora 19:00, vei exersa câte un tip de scriere şi vei putea învăța fundamentele sale tehnice

La curs vei afla care sunt marile scrieri caligrafice din tradiţia europeană într-un format compact, interactiv şi atrăgător și care sunt cele patru mari tipuri de scrieri - scrierea Foundational, scrierea uncială, scrierea gotică Textualis Quadrata şi scrierea italică.

Prima întâlnire va fi dedicată introducerii în istoria caligrafiei şi prezentării diferitelor instrumente folosite în caligrafia contemporană şi în cea clasică. Vei afla despre instrumentele şi mediile de lucru ale caligrafilor, despre tehnicile de lucru specifice domeniului, despre ce putem face azi cu ajutorul caligrafiei şi, foarte important, vei face exerciţii de caligrafie pe tot parcursul întâlnirilor noastre.

Pentru unii dintre participanţi, caligrafia s-ar putea transforma chiar într-un hobby de lungă durată. În plus, exerciţiile de caligrafie pot duce la îmbunătăţirea scrisului de mână.

Structura şi tema cursurilor:
1. Vom discuta despre noţiunile de bază în caligrafie, despre instrumentele de scris, despre tipuri de hârtie, şi vom parcurge o scurtă istorie a caligrafiei pe continentul nostru, aruncând o privire în treacăt şi asupra caligrafiei pe alte continente.

2. Vom începe explorarea caligrafiei europene de la scrierea Foundational. Considerată de experţi drept scrierea cea mai potrivită pentru iniţierea în caligrafie, Foundational este un stil de scriere elaborat la începutul secolului XX de către Edward Johnston, părintele caligrafiei contemporane, pornind de la scrierea istorică a minusculelor carolingiene, din secolul al X-lea.

3. Vom merge mai departe pe firul marilor stiluri caligrafice din Europa şi ne vom familiariza cu scrierea uncială. Vom face un mic popas printre vechile cărţi şi vom discuta despre unul dintre cele mai frumoase manuscrise, Cartea din Kells (Book of Kells), scrisă într-un stil derivat din uncial (insular script), considerată o capodoperă a caligrafiei medievale.

4. Vom poposi pe tărâmurile fascinante ale literelor gotice şi vom explora scrierea Textualis Quadrata, menţionând însă şi celelalte tipuri de scrieri gotice. Cunoscută generic şi sub denumirea de „Blackletter”, familia scrierilor gotice se bucură în zilele noastre de un reviriment fulminant în cadrul caligrafiei contemporane.

5. Ultima întâlnire este dedicată scrierii italice, o scriere pe cât de elegantă, pe atât de complexă. Scrierea, după cum se poate lesne deduce din numele său, îşi are originile în Italia, în timpul Renaşterii, iar istoria sa este una fascinantă. Stilul italic se bucură şi în prezent de o popularitate extraordinară printre caligrafii lumii occidentale şi nu numai.


Întâlnirile au loc la sediul Fundaţiei Calea Victoriei din Bucureşti, din strada C.A. Rosetti, Nr. 47, etaj 1.

foto: Delia Zahareanu

Lector Delia Zahareanu
Dată începere: 16 martie 2022
Oră curs: 19:00
Ateliere: 5
Frecvenţă: săptămânal, miercuri
Durata: o întâlnire are 2h
Tip: Practic
Varsta minimă:14 ani
Cost: 450 de lei, pentru cinci întâlniri, iar materiale sunt incluse

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/introducere-in-caligrafie/

Pret bilet: 450 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 280

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 767 zile, 11 Mar. 2022

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .