poze global abstraction and indigenous technologies

Global abstraction and indigenous technologies

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 16 Iulie 2021 20:30 - Vineri 16 Iulie 2021
Popa Soare 26

Categorii: Conferinte si Seminarii

Global abstraction and indigenous technologies l Cosmin Costinaș l Insomnia Nights

Cosmin Costinaș va începe discuția din cadrul Insomnia pornind de la două expoziții. Prima dintre ele, The world is our home. A poem on abstraction [Lumea este casa noastră. O poezie despre abstracție], co-curator Cosmin Costinas și Inti Guerrero, prezintă lucrări de Robert Motherwell, Bruce Nauman, Tomie Ohtake și Tang Chang având ca referință principală un moment din istoria artei abstracte de după al Doilea Război Mondial, când vocabularul internațional dominant s-a intersectat cu pictura tradițională asiatică. Cei trei pictori abstracți ale căror lucrări au fost prezentate în cadrul expoziției, au trăit și lucrat în afara Asiei de Est (și fiecare pe un continent diferit), dar practicile lor experimentale au încorporat tradițiile artistice ale acestei regiuni, dezvăluind atât similitudini formale, cât și diferențe în abordarea picturii cu cerneală și caligrafie. În cadrul expoziției a existat de asemenea un interes anume pentru modul în care contextele fiecărui artist au contribuit la adoptarea anumitor paradigme estetice și politice rezultate de pe urma Războiul Rece și pentru modul în care fiecare dintre artiști și-a format propria poziție în aceste circumstanțe, precum și pentru modul în care au fost și sunt încă definite diferite niveluri de marginalitate în istoria artei.

A doua expoziție itinerantă, intitulată Koloa: Femei, artă și tehnologie, curatori Lady Tuna Fielakepa, Cosmin Costinas și Vivian Ziherl, aduce în discuție diversele căi extinse ale cunoașterii, ale tehnologiei, și ale esteticii, precum și istoriile sociale și ecologice prin care artele tradițional feminine din Tonga (koloa) se transmit. Printr-un sistem ceremonial de schimb, precum și de colecționare, artele koloa (în principal confecționarea pânzei de scoarță - ngatu și împletituri fine) au reprezentat o componentă crucială în crearea de conexiuni între orizontul cultural extins de-a lungul geografiei maritime Tonga și a multor alte zone din insulele din Pacific. Dezvoltarea istorică, supraviețuirea și rezistența Koloa, precum și energia vie contemporană sau procesele de reactualizare a acestor tradiții sunt profund legate de alte practici și repertorii de cunoaștere distincte din regiune, cum ar fi Sāmoan tatau (tatuarea corpului), oceanul Māori și navigația ghidată de stele, precum și adoptarea tehnologiei moderne în infrastructurile existente (cum ar fi cazul ngatu). Această abordare denotă un angajament clar în includerea acestor practici artistice în contextul contemporan de creație, răspunzând unei agende politice pentru decolonizarea taxonomiilor și a perspectivelor limitate, pentru a trece dincolo de categorii artistice definite de moșteniri coloniale, prin includerea artiștilor care lucrează cu și din interiorul perspectivelor și semnificațiilor estetice și cosmologice multiple, manifestând multiplicitățile care construiesc realitatea noastră caleidoscopică globală.

________________________________

Cosmin Costinaș (n. 1982, Satu Mare, România) este directorul executiv și curator al Para Site, Hong Kong (din 2011) și directorul artistic al Trienalei din Kathmandu 2021. A fost invitat curator al Dakar Biennale - - La Biennale de l’Art africain contemporain (2018) și al Dhaka Art Summit (2018); Co-curator al celei de-a 10-a Bienale din Shanghai (2014) și a primei Bienale industriale Ural, Ekaterinburg (2010); Curator al BAK, Utrecht (2008-2011) și editor al revistei documenta 12, Viena / Kassel (2005–2007).

__________________________________

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA .

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Mai multe detalii: https://www.aracartandresidency.com/cosmin-costinas/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1292
Cuvinte cheie: Bucuresti

Eveniment postat de organizator

ingrid ene

Adaugat in urma cu 990 zile, 13 Iul. 2021

Adaugat de ingrid_ene

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .