poze fascinatia orientului arta moda si societate sec xvii xx

Fascinatia Orientului – Arta, moda si societate (sec. XVII-XX)

Bucuresti , Bucuresti. Marţi 18 Martie 2014 19:00 - Marţi 1 Aprilie 2014
Str Popa Soare nr 40, etaj 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 10/30

Fundatia Calea Victoriei va invita marti 18 martie, ora 19:00, sa descoperiti Fascinatia Orientului – Arta, moda si societate (sec. XVII-XX), intr-un atelier relaxant si prietenos sustinut de istoricul Monica Neatu.

De-a lungul secolelor, europenii au fost fascinati si intrigati de civilizatiile orientale, misterioase si enigmatice, pline de povesti nespuse si de coduri culturale dificil de descifrat. Descoperirea acestei lumi, fie ca vorbim de Extremul Orient sau de cel Apropiat, tine in egala masura de domeniul realului si fabulosului.

Orientul imaginat de europeni, caci de el ne vom ocupa, a influentat societatea si a generat astfel fenomene interesante legate de viata cotidiana, moda sau arta. Calatoriile, legaturile comerciale, campaniile militare si relatarile de calatorie au permis europenilor sa cunoasca o lume de o bogatie culturala infinita. Orientul, asa cum a fost reinventat de europeni, a devenit un construct cultural, in care artistii, creatorii de moda sau calatorii au transpus propriile lor viziuni.

In calatoria noastra prin Orient, calauzele ne vor fi nenumarate tablouri, relatari de calatorie, portelanuri splendid decorate si haine de o bogatie rar intalnita. Cu ajutorul lor, vom patrunde in lumea celor O mie si una de nopti, a ceremoniilor stranii si a enigmaticelor stampe japoneze.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Orientul iluministilor si romanticilor. Tratate politice si comerciale cu Imperiul Otoman. Ce stiau oamenii acelor vremuri despre Extremul Orient? Fascinatia modei orientale si lumea franceza. Misterele haremului - cum s-a nascut si dezvoltat acest mit in cultura europeana?

2. Orientul modernitatii europene. Dramatism si culoare la Delacroix. Al doilea Imperiu francez si un ceremonial diplomatic care a starnit uimire in epoca. Japonia se deschide spre Occident – era Meiji si influenta sa in arta si moda europeana. Stampe, chimonouri si un nou stil in arta. India - exotismul coloniilor. Ceremonial, moda si bijuterii.

3. Orientul secolului XX. Art Nouveau si arta japoneza. Baletele rusesti (Les Ballets Russes) si Orientul celor O mie si una de nopti. Creatiile lui Paul Poiret si un bal faimos. Orientul epocii interbelice. Ce a mai ramas din acesta fascinatie astazi?

Lector: Monica Neatu
Data incepere: 18 Martie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, marti
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/fascinatia-orientului-arta-moda-si-societate-sec-xvii-xx/

Pret bilet: 150 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1135

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3710 zile, 07 Mar. 2014

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 5 Mai 2024 - 5 Mai 2024
duminica live cu ovidakis

Duminica Live cu Ovidakis!

Bucuresti, Bucuresti. 5 Mai 2024 - 5 Mai 2024
ambiental music

Ambiental Music

Bucuresti, Bucuresti. 5 Mai 2024 - 5 Mai 2024
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .