poze e la cetatea perfect la tiranie in republica lui platon

e la Cetatea perfectÇŽ la tiranie în Republica lui Platon

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 18 Noiembrie 2009 18:30
Fundatia Calea Victoriei

Categorii: Conferinte si Seminarii

Un atelier care aduce în discuţie un fragment din dialogul Republica al lui Platon, anume fragmentul în care Platon prezintÇŽ decÇŽderea cetÇŽţii perfecte în alte patru tipuri de forme de guvernare : thymocraţia, oligarhia, democraţia şi tirania.

lector Nora Grigore
Durata curs: 7 ateliere
Frecvenţa : sÇŽptÇŽmânal
Cost curs : 210 ron - adulti/150 ron - elevi, studenti

Discuţia nu este una în întregime politicÇŽ pentru cÇŽ Platon îşi prezintÇŽ şi discutÇŽ formele de guvernare în paralel cu anumite feluri de a fi ale oamenilor (oameni democratici, tiranici etc.). Întreaga discuţie despre guvernarea unei cetÇŽţi este datÇŽ ca o analogie pentru guvernarea sufletului uman.

Ne vor interesa, însÇŽ, mai ales acele aspecte ale textului lui Platon care mai pot spune (încÇŽ) ceva despre formele de guvernare de astÇŽzi şi legÇŽtura acestora cu felul de a fi al oamenilor care sunt guvernaţi.

Formula de desfÇŽşurare a atelierului va fi aceea de « close-reading », i.e. va fi cantitativ puţin de parcurs din dialogul Republica, dar textul va fi prezentat amanunţit (textele importante avute în vedere vor fi date pe foi volante la începutul fiecÇŽrui atelier). De asemeni, nu este presupusÇŽ o cunoaştere prealabilÇŽ a filozofiei, a filozofiei lui Platon sau a dialogului (deşi este binevenitÇŽ).

Temele atelierelor:
1) Prezentare generalÇŽ a temei şi încadrarea într-un context: de la Platon şi opera sa pe scurt, apoi progresând printr-un zoom-in în domeniu, dialogul Republica şi fragmentul în care Platon discutÇŽ despre cele cinci forme de guvernare şi decÇŽderea treptatÇŽ de la aristocraţie la tiranie.
a) Platon: epoca sa, profesorul (Socrate) şi elevul (Aristotel)
b) dialogul Republica : dialogul « despre dreptate », dialog al perioadei de mijloc
c) fragmentul de discutat: cÇŽrţile VIII şi IX şi locul lor în cadrul dialogului
2) Cetatea perfectÇŽ: orânduirea care îi apare lui Platon perfectÇŽ sau aristocraţia (conducerea celor înţelepţi).
3) Thymocraţia - prima treaptÇŽ a decÇŽderii (conducerea castei rÇŽzboinice) - cum ajunge cetatea rÇŽzboinicÇŽ sÇŽ se transforme într-o oligarhie.
4) Oligarhia - a doua treaptÇŽ a decÇŽderii (conducerea celor bogaţi) - cum ajunge cetatea oligarhicÇŽ sÇŽ se transforme într-o cetate democraticÇŽ.
5) Democraţia - a treia treaptÇŽ a decÇŽderii (conducerea poporului) - cum ajunge cetatea democraticÇŽ sÇŽ se transforme în tiranie.

6) Tirania - cetatea tiranicÇŽ şi statutul tiranului.
7) De ce cinci forme de guvernare şi numai cinci? O încercare de rÇŽspuns prin invocarea analogiei lui Platon dintre cetate şi suflet.

Nora Iuga este doctorand la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filozofie. Fulbright visiting researcher, Ohio State University, Columbus, USA. Detine PhD in filozofie la Central European University, Budapesta. University of Oxford - graduate visiting student la Linacre College. A facut studii aprofundate in filozofie si este licenţiata in filozofie la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filozofie.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 650
Cuvinte cheie: Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 5274 zile, 11 Nov. 2009

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .