poze descopera civilizatia europeana prin 50 de capodopere

Descopera civilizatia europeana prin 50 de capodopere

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 25 Martie 2015 19:00 - Miercuri 25 Martie 2015
str Popa Soare nr 40, etaj 1,

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 8/25

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri 25 martie, ora 19:00, la un minunat curs in cinci intilniri: Descopera civilizatia europeana prin 50 de capodopere, imaginat de Monica Neatu, charismatic istoric si cercetator al mentalitatilor.

In cadrul cursului vom descifra istoria cotidiana si marile aventuri ale spiritului european, pornind de la 50 de opere celebre create in 14 secole: tablouri, mozaicuri, manuscrise, statui, tapiserii, fresce, monumente de arhitectura, afise si elemente de vestimentatie.

“Sa te familiarizezi cu istoria unei civilizatii, sa-i intelegi momentele fondatoare, victoriile si spaimele, pare, la prima vedere, o poveste complicata si plictisitoare. Dar o civilizatie nu se rezuma doar la evenimente din carti de istorie, ea trebuie privita si inteleasa prin intermediul operelor de arta create de-a lungul secolelor.
O catedrala, un castel, un tablou, o fresca sau o tapiserie nu ilustreaza doar un anumit ideal estetic sau anumite tehnici artistice, ci si bucuriile, spaimele, moda si mentalitatile unei lumi. Va invit sa privim si sa analizam impreuna 50 de capodopere din arta europeana si sa ne familiarizam cu o imensa mostenire culturala si umana.”-Monica Neatu

Temele celor cinci ateliere sunt:

1. Evul mediu si inceputurile Europei. Arta crestina - Mozaicurile de la Ravenna. Un manuscris celebru – Book of Kells. Tapiseria de la Bayeux – de la eveniment istoric la banda desenata. De la romanic la gotic - Eva, catedrala din Autun si ingerul zambitor de la Reims. Capetele de regi din Vechiul testament; Statuia marchizei Uta.

2. Renasterea italiana. Giotto – “Frescele din capela dell’Arena”. Simone Martini – “Buna Vestire”. Importanta perspectivei: Massacio – “Sfanta Treime”, “Fecioara”, “Sfantul Ioan si donatorii”. Paolo Uccello – “Batalia de la San Romano”. Botticelli, “Primavara”. Artistul Renasterii - Leonardo de Vinci si caietele sale.

3. Renastere si Reforma. Albrecht Dürer si Lucas Cranch. Realitati cotidiene: Hans Holbein cel Tanar si Breugel cel Batran. Barocul – spre Europa moderna. Carravagio, “Chemarea Sfantului Matei”; Rubens, ciclul Medici. Stralucirea Spaniei - Diego Velázquez, “Las Meninas”. Johannes Vermeer si scenele de viata privata; Varstele omului - Rembrandt, seria de autoportrete.

4. Farmecul Rococoului si serbarile galante. Antoine Watteau, “Pierrot si Pelerinaj in insula Cythera”; Jean Honoré Fragonard, “Zavorul”. Politica si arta: Goya, “Executia din 3 mai” si David, “Incoronarea lui Napoleon”. Secolul XIX.; Orientalismul – Jean Auguste Dominique Ingres; Realismul- Gustave Courbet, “Atelierul pictorului”; Viata cotidiana si impresionistii. Édouard Manet, “Olympia” si “Nana”. Claude Monet – “Impresie, rasarit de soare”, “Nuferii”. Pierre Auguste Renoir – “Le Moulin de la Galette”. Gustave Caillebotte, “O strada pariziana pe timp de ploaie”. Postimpresionismul si experimentele modernitatii: de la Vincent Van Gogh la Paul Gauguin.

5. Experimentele secolului XX. O noua viziune - Paul Cézanne, “Muntele Sainte-Victoire”. Art Nouveau si gloria afisului. Angoasele omului modern – Edvard Munch, “Strigatul”; Gustav Klimt, friza Beethoven. Arta abstracta. Cubismul si arta africana – Pablo Picasso, “Domnisoarele din Avignon”.

Lector: Monica Neatu
Data incepere: 25 Martie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptaminal, miercuri
Varsta Minima: 14 ani
Cost: 250 ron (total 5 sedinte); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (total 5 sedinte)
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2015/descopera-civilizatia-europeana-prin-intermediul-a-50-de-capodopere/

Pret bilet: 250 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 923

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3332 zile, 12 Mar. 2015

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .