poze cunoaste bucurestiul din istorii si la pas

Cunoaste Bucurestiul din istorii si „la pas”

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 21 Martie 2015 19:00 - Sâmbătă 21 Martie 2015
Str Popa Soare nr 40, etaj 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 8/14

Fundatia Calea Victoriei va invita sa cunoasteti Capitala prin istorii despre oameni si locuri, dar si prin plimbari inspirate in locurile cheie ale orasului.




Sa ne amintim de ce Bucurestiul era numit Micul Paris si sa-i redescoperim farmecul aparte, de oras aflat la intretaierea modernitatii occidentale cu fascinantul orient.

Vom arunca mai intai o privire de ansamblu asupra caselor boieresti, bijuterii arhitecturale, locuite de vechile familii aristocrate, iar, mai apoi, profitand de vremea primavarateca, vom porni sa strabatem la pas locuri emblematice, cum ar fi Calea Victoriei, Zona Capitale si Parcul Ioanid.

Bucurestiul si casele sale boieresti, din 27 Martie va va dezvalui casele boieresti ascunse in acest oras, cu povestile lor interesante si oameni minunati ce le-au trecut pragul. Casa Vernescu, Casa Melik, Casa Aman sunt cladiri ce se bucura de o mare mediatizare si conservare, mai ales datorita institutiilor pe care le gazduiesc. Insa, mai exista in Bucuresti un numar impresionant de case spectaculoase, ascunse de ochiul publicului larg de cele mai multe ori: Casa Arion, Casa Librech, Casa Mincu, Casa Chrissoveloni, case foarte bine conservate insa poate prea putin cunoscute uneori de publicul larg. Toate aceste case boieresti au fost la timpul lor adevarate resedinte pline de fast si somtuozitate, iar unele dintre ele pastreaza atmosfera vremii pana in zilele noastre.

Descopera „Calea Victoriei”, in 21 Martie 2015 este o calatorie de sambata pe o strada aristocratica in care veti face cunostinta cu frumusetea cladirilor si monumentelor de pe Calea Victoriei, cu oamenii care le-au construit si cu momentele memorabile petrecute pe aceasta cale regala.

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului. Inainte de domnia lui Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti, numele ei fiind Drumul Brasovului si era formata doar din segmentul dintre Cercul Militar si Piata Victoriei. Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Brasovului si Ulita Mare spre Sarindar, si numit Podul Mogosoaiei, a fost deschis in anul 1692. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boieresti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele si institutii de stat.

Descopera zona Capitale – Dorobanti, in 28 Martie 2015 printr-o plimbare in zona cuprinsa intre Bulevardul Aviatorilor si Bulevardul Dorobanti, o adevarata calatorie in timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate si restaurate, construite cu precadere in perioada interbelica, zona Capitalelor ofera publicului larg ocazia sa vada vile din prima jumatate a secolului XX, cu adevarat splendide. Ridicat cu scopul de a gazdui mai ales ambasade si resedinte de ambasadori, zona Capitalelor a pastrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalelor apar in urma parcelarii proprietatii familiei Filipescu. De-a lungul plimbarii, vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brancoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hartilor, Muzeul Zambaccian etc.

Descopera Parcul Ioanid, in 4 Aprilie 2015, o zona ce este considerata tesut rezidential traditional tipic – unicat, cu un fond construit de valoare arhitecturala ridicata. Librarul si editorul George Ioanid a cumparat terenul in 1856 de la marele aga Pana Babeanul. Inainte zona fusese una din multele „gradini” din Bucuresti, cunoscuta sub numele de Gradina Breslea (1830-1869). „O gradina de margine de oras unde se faceau petrecerile, unde mergea lumea sa chefuiasca, unde se intalneau amorezatii si unde cantau printre tufisuri lautarii”, Constantin Bacalbasa in „Bucurescii de altadata”:

Din punct de vedere stilistic, majoritatea vilelor construite in aceasta zona in a doua parte a sec XIX si prima jumatate a secolul XX, sunt ori in stilul national roanesc, ori in stilul eclectic, la moda in Europa in acea vreme, academiste sau romantice. Parcul a fost inspirat de arhitectura romantica, in maniera gradinilor anglo-chineze, cu pavilioane, lac, mici piatete etc., dar arhitectul-autor este necunoscut.

Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Daca doresti sa participi la unul dintre cursurile de mai sus te rugam sa faci inscrierea la contact@victoriei.ro.

Mai multe detalii despre aceste cursuri si despre Fundatia Calea Victoriei poti gasi la www.victoriei.ro







Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/bucurestiul-si-casele-sale-boieresti/

Pret bilet: 30 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1167

Eveniment postat de organizator

andreea chebac

Adaugat in urma cu 3319 zile, 18 Mar. 2015

Adaugat de Bookblog.ro

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 28

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .