poze cinci anotimpuri sonore

Cinci anotimpuri sonore

Bucuresti , Bucuresti. Luni 10 Ianuarie 2022 19:00
str. C. A. Rosetti, nr 47, et. 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

În noul an ai ocazia să descoperi cele mai frumoase şi interesante momente din creaţia muzicală cultă, împărţite în 5 anotimpuri bune de ascultat şi reascultat în orice moment. Lectorul Radu Mihalache te invită la o nouă serie de întâlniri în cadrul atelierului online organizat de Fundația Calea Victoriei - Cinci anotimpuri sonore – Istoria muzicii, de la Renaştere la Modernism.

Pe parcursul a cinci întâlniri săptămânale, începând din 10 ianuarie, de la ora 19:00, vei asculta lucrări inedite și vei afla poveştile unor creatori care au conturat programele sălilor de concert până în ziua de azi.

„Studiul unei epoci de răscruce în istoria culturală este ca descoperirea unui izvor în munte – nu ştii dacă este începutul unui mare fluviu sau al vreunui pârâu neînsemnat ce va fi înghiţit rapid de alte ape”. Aşa definea muzicologul italian Nino Pirrotta munca pe care el, şi mulţi alţii care l-au precedat sau i-au urmat, a depus-o pentru a împărţi şi încadra vasta Istorie a Muzicii în curente şi perioade uşor de reţinut şi de înţeles de un public cât mai larg.

Temele celor cinci întâlniri muzicale sunt:
1. Primăvara, vremea Renaşterii – Într-o perioadă în care toată cultura europeană a ieşit dintr-o amorţeală medievală, muzica se află într-o continuă căutare a unei identităţi proprii. Apar primele partituri tipărite, polifonia înfloreşte, muzica laică se dezvoltă, convieţuind în armonie cu muzica religioasă. Este o vreme a noilor posibilităţi. Nume cheie: Orlando di Lasso, Giovanni Giovanni Pierluigi da Palestrina, Tomás Luis de Victoria, John Dowland.

2. Vara, cu soarele Barocului – Un adevărat punct de cotitură pentru muzica occidentală este produs de apariţia operei. Cântăreţii devin superstarurile vremurilor, lumea se învârte în jurul lor. În acelaşi timp, muzica instrumentală cunoaşte o dezvoltare fără precedent, apar multe dintre genurile şi formele pe care le recunoaştem şi astăzi. Nume cheie: Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach.

3. Toamna, stabilitatea Clasicismului – Viena secolului al XVIII-lea este inima vie a artei sunetelor. Tot ce a primit din trecut şi va propaga spre viitor trece prin sensibilitatea şi iscusinţa compozitorilor care au vieţuit şi activat aici. Se stabilizează genurile şi formele muzicale, se defineşte orchestra “clasică”. Nume cheie: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

4. Iarna, viforul Romantismului – După o perioadă liniştită trebuie să urmeze şi una agitată. Creatorul începe să ocupe primul plan, sentimentele sunt transmise mai pregnant şi mai clar ca niciodată. Totul se transformă, opera ia o nouă faţă, muzica îşi defineşte umbre şi lumini pe care nu le-a avut niciodată, tonalitatea este împinsă la limitele ei. Nume cheie: Franz Schubert, Johannes Brahms, Richard Wagner, Giuseppe Verdi.

5. Anotimpul X(X), Modernismul – Un nou început, în care “everything goes”… Este o vreme a experimentului, în care autorii rup normele, îşi închipuie lucruri nemaiauzite, se uită către tărâmuri neexplorate, ascultă ecourile trecutului. Fac muzică altfel. Nume cheie: Claude Debussy, Igor Stravinski, Sergei Rahmaninov, Arnold Schönberg.

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us.
Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile. Cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veți primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

Lector: Radu Mihalache
Data: 10 ianuarie 2022
Oră: 19:00
Ateliere: 5
Frecvenţă: săptămânal, luni (cu pauză pe 24 ianuarie)
Durata: o întâlnire durează 2h
Varsta Minimă: 16 ani
Cost: 375 de lei, total pentru cinci întâlniri

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/cinci-anotimpuri-sonore-istoria-muzicii-de-la-renastere-la-modernism/

Pret bilet: 375 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 348

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 816 zile, 03 Ian. 2022

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .