poze bucuresti orasul contrastelor

Bucuresti - orasul contrastelor

Bucuresti , Bucuresti. Joi 25 Noiembrie 2010 18:00
Fundatia Calea Victoriei: Intrarea Pristolului 3

Categorii: Conferinte si Seminarii

Fundatia Calea Victoriei va invita in data de 25 noiembrie la seminarul "Bucuresti orasul contrastelor", sustinut de istoricul Adrian Majuru.

Bucurestii sunt o expresie desavarsita a coabitarii dintre variate si nebanuite contraste. Putem sublinia ca aceasta realitate este singura constanta istorica a unei asezari aglomerate care s-a adunat cu greu si in mare graba; asezare care se chinuie inca sa-si fabrice o personalitate. Dar toate bucayile constitutive, aflate intr-o diversitate incompatibila cu uniformitatea atat de dorita, distrug efortul de cosmopolitizare coordonat de o minoritate urbana.

Centrele aglomerate care au esuat lamentabil in astfel de eforturi certifica faptul ca centrul lor elitist subtire si fragil a fost intotdeauna santajat de periferia majoritara care in final i-a impus modelul formator. Acest segment al spatiului periferic, care se confrunta cu un model cultural opus, confruntarea violenta si definitiva dintre modern si primitiv, este foarte interesanta in cadrul Bucurestiului, intrucat este un caz in care periferia a invins. A invins ajutata de impresionantul fond acultural peste care s-au aruncat de-a valma tipare si modele imprumutate contextual, refuzandu-se procesul transformarilor graduale. S-a considerat ca mult mai acceptabila coabitarea: intre lux si mizerie, intre oameni si cini, intre colibe si palate; intre burghez si cersetor sau tiganul despuiat; intre noroi sau praf si imbracamintea eleganta, etc.

Prezentul demers abordeaza istoria Bucurestiului, in comparatii contemporane pe masura, din perspectiva coabitarilor amintite. Acestea la randul lor sunt rezultanta finala a raporturilor adesea incompatibile dintre modern si primitiv.

Pentru a construi acest demers am abordat intreaga succesiune de surse istorice posibile care acopera perioada secolelor XIX si XX, trecand desigur in subsidiar si perioadele istorice anterioare. Studiul este compartimentat in doua mari corpusuri: orasul si oamenii.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 505
iulia kacser

Adaugat in urma cu 4909 zile, 16 Nov. 2010

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .